Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana oleju CVT benzyna, wraz z filtrem ?
Autor Wiadomość
Cia100 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi OUTLANDER III GF7W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2023, 09:02   Wymiana oleju CVT benzyna, wraz z filtrem ?

Witam wszystkich, od stycznia jestem szczęśliwym posiadaczem Outlander-a III, auto ma przejechane juz ponad 120 tys i chciałbym wymienić olej w skrzyni CVT, sprawa niby banał tylko nurtuje mnie kilka pytań, mianowicie są dwie szkoły jedna metoda to tak zwana przelewowa a druga to dynamiczna natomiast drugie pytanie to czy w III generacji Outlander-a wymienia się przy tej okazji filtr ? Pytam ponieważ w ASO powiedzieli że filtra się nie wymienia ponieważ jest to filtr wewnętrzny i wiązało by się to z rozbiorem skrzyni na czynniki pierwsze, czym w ASO się nie zajmują :| . Chciałbym zapytać która metoda według was jest lepsza oraz czy ktoś ma za sobą wymianę oleju w skrzyni Pozdrawiam.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 11-04-2023, 12:12   

Który masz rocznik?

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 11-04-2023, 13:29   

Jest temat, a w nim film przedstawiający wymianę oleju z filtrami.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=114522
Praca do wykonania przed domem na kobyłkach.

Cia100 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2023, 14:23   

Rocznik 2013, co do zrobieniu tego samemu, to z całym szacunkiem, nie biorę się za rzeczy o których nie mam pojęcia :)

To masz 
Forumowicz

Wysłany: 12-04-2023, 10:26   

Cia100 napisał/a:
(...) nie biorę się za rzeczy o których nie mam pojęcia :)

:thumbright:

Cia100 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-04-2023, 10:42   

Dzięki chłopaki za pomoc, poświeciłem kilka dni sprawdziłem też katalog części i wiem już wszystko (mam nadzieję), pod dłuższej rozmowie z ASO okazało się, że cytuje mają procedury które są dla nich "du*ochronem" bo w razie wymiany filtrów doszło by do uszkodzenia skrzyni w pierwszej kolejności oni jako ASO poniosło by konsekwencje (co w sumie mnie nie dziwi). Po rozmowie z firmą w mojej okolicy która zajmuje się głównie skrzyniami, wybrałem metodę dynamiczną dodatkowo dowiedziałem się, że z racji napędu 4x4 warto przy okazji wymienić również tam olej. Dam znać co i jak po wymianie:)

To masz 
Forumowicz

Wysłany: 12-04-2023, 11:02   

Cia100 napisał/a:
dodatkowo dowiedziałem się, że z racji napędu 4x4 warto przy okazji wymienić również tam olej.

W tylnym mechanizmie różnicowym(dyferencjale, dyfrze), skrzyni rozdzielczej znajdującej się przy skrzyni automatycznej i w skrzyni automatycznej CVT. Powodzenia :biggrin:

Fred.X 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback + Outlander 3
Wysłany: 12-04-2023, 21:55   

Cia100 napisał/a:
cytuje mają procedury które są dla nich "du*ochronem" bo w razie wymiany filtrów doszło by do uszkodzenia skrzyni w pierwszej kolejności oni jako ASO poniosło by konsekwencje
ale [Edit]

[ Dodano: 12-04-2023, 21:57 ]
Cia100 napisał/a:
Po rozmowie z firmą w mojej okolicy która zajmuje się głównie skrzyniami, wybrałem metodę dynamiczną

Tylko po co :

https://www.youtube.com/w...&index=4&t=241s
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 13-04-2023, 05:24, w całości zmieniany 1 raz  

To masz 
Forumowicz

Wysłany: 13-04-2023, 22:38   

Wydaje mi się, że w przypadku tej skrzyni, gdzie do wymiany są dwa filtry lepsze efekty osiągnie się przy wymianie statycznej z dwoma filtrami niż "gonienie" dynamiczne oleju po skrzyni i zapychanie filtrów.

Fred.X 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback + Outlander 3
Wysłany: 14-04-2023, 22:33   

To masz napisał/a:
Wydaje mi się, że w przypadku tej skrzyni, gdzie do wymiany są dwa filtry lepsze efekty osiągnie się przy wymianie statycznej z dwoma filtrami niż "gonienie" dynamiczne oleju po skrzyni i zapychanie filtrów.
dokładnie , 8)

Cia100 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-04-2023, 09:59   

Koledzy rozumiem i może macie racje, już spieszę z wyjaśnieniem dlaczego zdecydowałem tak a nie inaczej. :)
Auto kupiłem i będę się nim poruszał W Norwegii, tutaj niestety nie kładą nacisku na regularne serwisowanie swoich samochodów, poniekąd jest to związane z tym, że serwis tutaj jest kosmicznie drogi.
Możecie uwierzyć bądź nie ale za wymianę oleju w skrzyni (bez filtra) firma "krzyknęła" mi 4 tys. złotych.
Jakie też było moje zdziwienie jak pojechałem do mojego kolegi który tutaj "ogarnia" samochody, że filtr, olej, świece nie były wymieniane prawdopodobnie od nowości, dodatkowo pasek klinowy jest sparciały co też musze czym prędzej wymienić i to wszystko w aucie które ma przejechane 120 tys.
Przechodząc do meritum, zdecydowałem sie na dynamiczne bo wydaje mi się to bardziej efektywne, ale oczywiście z miłą chęcią usłyszę jakiś argument za i przeciw. Szczerze powiedziawszy chciałem Outlander-a z manualem, lecz niestety w mojej konfiguracji tutaj takiego bym nie dostał.

Fred.X, Tylko po co :https://www.youtube.com/w...&index=4&t=241s

Będę stał nadal przy swoim ,że nie biorę się za rzeczy o których pojęcia nie mam, wykonać instalacje elektryczna, naprawić jakiś gsm, postawić ściankę KG spoko na tym się znam, ale lepiej niektóre rzeczy pozostawić fachowcom, jeśli pojęcia nie masz :mrgreen: .

To masz 
Forumowicz

Wysłany: 18-04-2023, 18:02   

Cia100 napisał/a:

Możecie uwierzyć bądź nie ale za wymianę oleju w skrzyni (bez filtra) firma "krzyknęła" mi 4 tys. złotych.

Jak król norweski bym żył wymieniając olej w skrzyniach, a marnuję się tutaj w Polsce :(

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-04-2023, 06:48   

Ale doczytaj - oni przyjeżdżają, pytają o cenę i odjeżdżają bez serwisu... :lol:

Odpowiedz do tematu