Chcę kupić ASX rocznik 2017 |
Autor |
Wiadomość |
Szczepan19
Nowy Forumowicz
Auto: asx 2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-02-2021, 20:19 Chcę kupić ASX rocznik 2017
|
|
|
Chce kupić ASX benzyna z 2017 roku co sądzicie o tych modelach ?
- na co zwrócić uwagę przy oględzinach
- czy możliwe że przebieg wynosi 50 tys a samochód jest sprowadzony z Niemiec
- czego się wystrzegać przy zakupie
- plusy i minusy rocznikowego modelu
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Haiku
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
|
Wysłany: 07-02-2021, 21:32
|
|
|
Nie napisałeś jaki silnik masz na myśli. Jeśli klasyczne 1.6 benzyna to sprawdziłbym:
- na zimnym silniku po odpaleniu "po nocy" czy nie słychać metalicznych dźwięków. Kilka miesięcy temu oglądałem dla kolegi ASX'a z Niemiec z przebiegiem niby 75k km i na zimnym bardzo metalicznie pracował.
- czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma zbyt niskiego poziomu płynu chłodzącego. czy jego zapach nie śmierdzi spalinami
- dokumentacja serwisowa, głównie chodzi o wymianę oleju czy była wykonywana zgodnie z interwałem producenta (jak częściej to lepiej).
Jeśli chodzi o silnik to chyba to najważniejsze. Jest to bardzo dobra, trwała, pancerna jednostka pod warunkiem, że było dbane.
Z karoserii głównie sprawdź pod kątem rdzy. Standard tylna klapa przy oświetleniu tablicy rejestracyjnej ale również pas przedni pod plastikową osłoną. Podwozie jeśli auto nie jeździło w trudnych warunkach powinno być jeszcze w miarę ok (jeśli szukasz auta 4 letniego). Ja swojego konserwowałem całego po zakończeniu gwarancji. |
_________________ Lancer CS0 4G63
ASX 1.6 |
|
|
|
 |
Szczepan19
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2021, 21:43
|
|
|
Dziękuje za wyczerpująca odpowiedz |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 514 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 08-02-2021, 18:58
|
|
|
Od siebie dodam abyś sprawdził historię serwisową. Możesz to zrobić nawet telefonicznie. Pamiętaj, że Mitsubishi ma na niektóre modele akcje serwisowe. W moim roczniku np. w ramach akcji serwisowej wymieniano korodującą tylko klapę bagażnika i inne części. Poza tym, tak jak kolega Haiku wyże napisał, silniki w tych autach są pancerne. Trzeba tylko o nie dbać. Szukasz w miarę nowego auta więc nie powinno być problemu. Jeszcze chciałem dodać, że bardzo dobrze czynisz, iż przed zakupem prosisz o radę tutaj na forum. Ja tego nie zrobiłem ale trafiłem na fajny, zadbany egzemplarz. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 08-02-2021, 20:51
|
|
|
Ja bym nie powiedział, że pancerne ale oczywiście nie tak skomplikowane jak większość współczesnych. |
|
|
|
 |
Szczepan19
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2021, 18:43
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Od siebie dodam abyś sprawdził historię serwisową. Możesz to zrobić nawet telefonicznie. Pamiętaj, że Mitsubishi ma na niektóre modele akcje serwisowe. W moim roczniku np. w ramach akcji serwisowej wymieniano korodującą tylko klapę bagażnika i inne części. Poza tym, tak jak kolega Haiku wyże napisał, silniki w tych autach są pancerne. Trzeba tylko o nie dbać. Szukasz w miarę nowego auta więc nie powinno być problemu. Jeszcze chciałem dodać, że bardzo dobrze czynisz, iż przed zakupem prosisz o radę tutaj na forum. Ja tego nie zrobiłem ale trafiłem na fajny, zadbany egzemplarz. |
Kontakt telefoniczny z jakim kolwiek serwisem Mitsubishi ? Udziela bezpłatnej informacji ? Vin wystarczy do weryfikacji ? |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 514 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 10-02-2021, 18:57
|
|
|
Szczepan19 napisał/a: | pitt63 napisał/a: | Od siebie dodam abyś sprawdził historię serwisową. Możesz to zrobić nawet telefonicznie. Pamiętaj, że Mitsubishi ma na niektóre modele akcje serwisowe. W moim roczniku np. w ramach akcji serwisowej wymieniano korodującą tylko klapę bagażnika i inne części. Poza tym, tak jak kolega Haiku wyże napisał, silniki w tych autach są pancerne. Trzeba tylko o nie dbać. Szukasz w miarę nowego auta więc nie powinno być problemu. Jeszcze chciałem dodać, że bardzo dobrze czynisz, iż przed zakupem prosisz o radę tutaj na forum. Ja tego nie zrobiłem ale trafiłem na fajny, zadbany egzemplarz. |
Kontakt telefoniczny z jakim kolwiek serwisem Mitsubishi ? Udziela bezpłatnej informacji ? Vin wystarczy do weryfikacji ? |
No nie wiem, pytasz czy się dziwisz? Ja tak zrobiłem i nie było problemu. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 207 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-02-2021, 10:41
|
|
|
Zwróć uwagę czy auto nie było moczone czyli nie pochodzi z rejonu powodzi. Niemcy i Francję swego czasu w latach 2018/19/20 nawiedzały powodzie i to na znacznym obszarze więc auto może pochodzić z tych rejonów.Pamiętam ,że jak oglądałem te materiały w TV to zaraz pomyślałem ,że oto w Polsce pojawi się dużo tanich aut z Niemiec tzw. topielców.
znalazłem też ostrzeżenie
https://www.forumsamochod...lce-vt94614.htm |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
osabzyk
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 25-02-2021, 19:00
|
|
|
Cytat: | - na zimnym silniku po odpaleniu "po nocy" czy nie słychać metalicznych dźwięków. Kilka miesięcy temu oglądałem dla kolegi ASX'a z Niemiec z przebiegiem niby 75k km i na zimnym bardzo metalicznie pracował. |
A jeżeli tak pracuje to czego jest to objaw ? |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

|
Wysłany: 25-02-2021, 19:51 chcę kupić ASX z 2017r
|
|
|
Taki metaliczny dźwięk to objaw nadmiernych luzów na pewnych elementach silnika w wyniku zużycia .
Jednym słowem auto ma nie 50 a 300 tyś przebiegu i jest wyjeżdżone .To taka malowana lala jak kobieta ,, z tyłu Liceum z przodu muzeum" |
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10688 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 26-02-2021, 08:29
|
|
|
zbigniew77 napisał/a: | Taki metaliczny dźwięk to objaw nadmiernych luzów na pewnych elementach silnika w wyniku zużycia . |
Co to są "pewne" elementy silnika? |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2021, 12:44
|
|
|
Pewne elementy silnika w ASX to miałem na myśli to:
rozrząd > łańcuch rozrządu i szklanki, dalej wariator zmiennych faz rozrządu
tu masz to opisane.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=111195 |
 |
|
|
|
 |
Szczepan19
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2021, 16:19
|
|
|
co sądzicie o bezkluczykowym systemie zapłonu start stop ??? czy lepiej wybierać model asx z kluczykiem ? |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

|
Wysłany: 06-03-2021, 18:28
|
|
|
Jedni tę opcję będą polecać inni wręcz przeciwnie wydaje mi się ,że to kwestia gustu i przyzwyczajenia .
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=110214
Ja mam ASX z grudnia 2018 i ma kluczyk, osobiście wolę sam decydować o tym kiedy gasić silnik czy też otwierać drzwi . |
 |
Ostatnio zmieniony przez zbigniew77 12-03-2021, 18:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Szczepan19
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2021, 19:46
|
|
|
To może zapytam inaczej jak się ma awaryjność co do tego bez kluczykowy a z kluczykiem ? |
|
|
|
 |
|