Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Komputer?
Autor Wiadomość
Don_Be
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2007, 21:52   [CA1A 1.3] Komputer?

Powiedzcie Mi czy każdy elektryk wymieni Mi kondensatory?Bo pewnie musze je już wymienic ponieważ nie wiem czy ktos je kiedy kolwiek wymieniał :? Boje sie troche żeby Mi czegoś nie *Cenzura* (zepsuł).Doradzcie bo nie wiem co mam robic aż się troche boje żeby Mi komputer nie siadł.Prosze o pomoc!
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez harpagan 25-10-2007, 19:57, w całości zmieniany 1 raz  

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-07-2007, 21:56   

Jeżeli wszystko dobrze działa to lepiej ECU nie tykaj , z tego rocznika to śmierć przychodzi po chomika a nie po kondziołki :wink:

Pozdrav

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2007, 10:35   

BUBU napisał/a:
z tego rocznika to śmierć przychodzi po chomika a nie po kondziołki

Nie rozumiem;)

Kondensatory napewno warto sprawdzić czy nie są spuchnięte. Jesli są ok to tak jak Stary Pertyzant Bubu prawi - nie ruszaj :wink:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-07-2007, 11:34   

Co to chomik w ECU?

Don_Be
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2007, 13:26   

No własnie jeszcze nie sprawdzałem od kiedy go mam a wątpie żeby poprzedni użytkownik to sprawdzał. :?
A i jeszcze jedno co może być oznaką wylanych końdziołków?Jakis szczególny znak?:P

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2007, 14:07   

Hugo napisał/a:
Co to chomik w ECU?

Wojmi ma myszy w aucie to Bubu pewnie chomiki :wink:

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 29-07-2007, 15:26   

Don_Be napisał/a:
A i jeszcze jedno co może być oznaką wylanych końdziołków?

Mokro wokoło, kondensator musi być jak cylindryczny - ścianki równoległe, żadnych bąbli po bokach, nie może mieć wybrzuszonego denka z góry.
A czasem wszystko wygląda OK, a kondensator jest po prostu wyschnięty i nie ma swojej pojemności

Don_Be
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2007, 17:23   

Kurde musze to koniecznie zrobic.Tylko nie wiem któremu elektrykowi moge powierzyć tak ważny sprzęt :D

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 29-07-2007, 20:08   

Lepiej elektronikowi:) Jakiś serwis RTV

Don_Be
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2007, 21:54   

A serwis boscha?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-07-2007, 23:19   

Ja dałem ECU do serwisu telefonów komórkowych.

brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Wysłany: 30-07-2007, 00:03   

Nie wiem czy to byla oznaka stekajacych kondziolkow ale przed padem mojego kompa /kondziołków/ po odpalaniu nie bylo od razu 1500 rpm tylko 1000rpm lekkie zawachanie w dol i 1500rpm. 2 miesiace pozniej padl komputer ale sie uratowal :D

termonti
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2007, 15:25   

Generalnie moze byc duzo objawow padnietego komputera.

Problem w tym, ze moga to byc tez objawy innchy awarii. Tzn moze to byc ECU a moze rownie dobrze cos innego. U mnie skakaly obroty, na swiatlach spadaly do zera albo gasl, przerywal, nie mial dobrego przyspieszenia i wszystko na zamine.

Ale tak jak koledzy radzili, ja bym wyjal, ocenil wizualnie i jezeli nie ma widocznych obajwow, ze cos jest nie tak, a do tego auto jezdzi jak trzeba, to bym nie ruszal..

Ale ocena nalezy do Ciebie

A poza tym, wlasnie sprawdzilem, ze masz auto z 1995 roku, gdzie awarie ECU nie byly tak nagminne jak we wczesniejszych modelach.

Don_Be
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 14:34   

Byłem u dwóch elektryków i powiedzieli Mi że nie słyszeli o czymś takim jak wymiana kondensatorów w komputerze samochodowym wiec nie wiem już sam co o tym myśleć.Znowu wy mówicie żeby wymienic juz sam nie wiem bo wsumie z autem nie mam żadnych problemów wszystko dobrze działa.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 01-08-2007, 14:43   

Zauważ że elektrycy to nie elektronicy i raczej nadają się do spraw związanych z druciarstwem czy ładowaniem lub alternatorem :twisted: :badgrin:

Porównanie Elektryka do elektronika to jak porównanie wiejskiego weterynarza do neurochirurga - bez obrazy dla obu - chodzi o rodzaj, jakość i skalę rozwiązywanych problemów.

Odpowiedz do tematu