Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Problem z ogrzwaniem CAO 1,6 16v 92r.
Autor Wiadomość
gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2007, 18:28   [CA4A 1.6] Problem z ogrzwaniem CAO 1,6 16v 92r.

Mam problem z ogrzewaniem z nagrzewnicy. Wymienilem pompe wody bo ciekla i plyn. Wszystko bylo ok, ale tylko przez jeden dzien. Nastepnego dnia juz nie bylo ogrzewania. Odpowietrzalem tą srubka imbusowa - caly czas tak jakby babelki lecialy ale trwalo to z pol godziny i wygladalo tak samo, wiec pewnie nie jest zapowietrzony. Przewody dochodzace do nagrzewnicy sa letnie wiec pewnie plyn tam nie dochodzi.
Uszczelke pod glowica tez raczej wykluczam. Plynu nie ubywa i nie kopci na bialo.
Po dluzszej jezdzie wskazowka od temperatury wychyla sie nieco za polowe.
Prosze o pomoc gdzie szukac. Nawet mechanik rozlozyl rece.
Ostatnio zmieniony przez karolgt 12-10-2007, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  

davido19pce
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2007, 18:43   

moze cos z chlodnica... nie wiem;(

gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2007, 18:47   

wydaje mi sie ze to nie bedzie mialo z chlodnica nic wspolnego, bo brak ogrzewania nastapil z dnia na dzien.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-10-2007, 22:17   

gitarr, wymień termostat i masz po problemie. W kilku autach, które naprawiałem spotkałem się z czymś takim, że termostat nie był ruszany a po naprawie padł. Koszt niewielki a na 99% problem zniknie. Trudno mi to wytłumaczyć, ale tak często bywa.

gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2007, 07:12   

Ale jak bylby uszkodzony termostat to chyba chlodnica bylaby caly czas zimna, a sie nagrzewa, ale sprawdze.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 06-10-2007, 08:14   

Niekoniecznie. Różne cyrki się dzieją.

gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2007, 13:53   

Wyciagnalem termostat i sprawdzilem dmuchawa na cieple powietrze - brak reakcji. A co jest najciekawsze!! Skrecilem obudowe termostatu bez termostatu i sprawdzam co sie dzieje. A tu bez zmian jest identycznie jak bylo czyli grzeje sie tak samo i brak ogrzewania. DZIWNA SPRAWA. Dotykalem tem przewod co idzie z termostatu do dolu chlodnicy i jest cieply ale nie goracy, a ten gorny przewod wrzatek.

[ Dodano: 06-10-2007, 15:01 ]
a po czym poznac ze pompa wody nie dziala prawidlowo? Bo w sumie te rzeczy zaczely sie dziac po jej wymianie. Czy da sie zle zamontowac pompe?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2007, 15:31   

gitarr napisał/a:
Czy da sie zle zamontowac pompe?
Zasadniczo nie, bo pasuje tylko w jeden sposób. Możliwe błędy przy montażu to pomylenie śrub (są różnej długości) oraz odwrotne nałożenie rolki, na którą się nakłada pasek. Pomijam tu oczywiście sprawę uszczelnienia.

gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2007, 16:01   

To ja juz nie mam pomyslu gdzie szukac usterki. POMOCY!

[ Dodano: 06-10-2007, 19:22 ]
Jezeli tos mial podobny problem to prosze o jakies sugestie, bo nie moge sobie z tym poradzic

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 06-10-2007, 20:36   

Najpierw załóż nowy termostat i wtedy patrz co się dzieje.

gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2007, 21:58   

Sprawdze, ale jestem sceptycznie nastawiony, skoro auto sie przegrzewa z wyciagnietym termostatem. W poniedzialek kupie termostat i sie okaze.

lewik89
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2007, 01:30   

gitarr napisał/a:
Sprawdze, ale jestem sceptycznie nastawiony, skoro auto sie przegrzewa z wyciagnietym termostatem. W poniedzialek kupie termostat i sie okaze.
wszystkiego trzeba spróbować. :) a nuż to będzie właśnie to :)

gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 16:23   

Moje podejrzenie padlo jednak na nowa pompe wody, bo pomimo braku termostatu Auto sie grzeje.

serKlakier 
Forumowicz

Auto: Lancer 92r 1.5 12v+ Galant 2.5
Wysłany: 10-10-2007, 10:57   

Ja miałem podobny przypadek i u mnie okazała sie chłodnica walnięta. A wymieniłem między czasie prawie wszystko.
gitarr napisał/a:
wydaje mi sie ze to nie bedzie mialo z chlodnica nic wspolnego, bo brak ogrzewania nastapil z dnia na dzien.

Moze jakieś śmieci wpadły i zatkały ją. Wyjmij chłodniche i przepłukaj ją, ( co prawda u mnie woda przepływała ale po wymianie chłodnicy problem ustąpił czyli to jednak ona była problemem) jak to nie pomoże to wymień.

gitarr
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 19:39   

Jakby to byla uszkodzona lub zapchana chlodnica to dzialaloby przeciez ogrzewanie. Bylby maly obieg, a nie ma.

[ Dodano: 10-10-2007, 19:42 ]
Jutro wloze nowy termostat, a jak nie pomoze to biore sie za pompe. Ona wydaje mi sie najbardziej podejrzana, mimo ze nowa. W koncu to o jej wymianie zaczely sie problemy.

Odpowiedz do tematu