|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
jak zaprogramować ECU ? |
Autor |
Wiadomość |
fukwary [Usunięty]
|
Wysłany: 13-11-2007, 22:54 jak zaprogramować ECU ?
|
|
|
witam.mam instalacje LPi Vialle.nie wiem jak zaprogramować ECU odłączyłem akumulator na dłuższy czas i wyczytałem gdzieś tu na forum że po odłączeniu aku.powinienem zaprogramować ECU,tylko nie wiem jak hehhh.
http://img204.imageshack....88019298hp6.png |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 14-11-2007, 00:32
|
|
|
na forum sa dwie szkoly programowania ECU:
1. Trzeba odpalic autko z wylaczynymi wszystkimi odbiornikami pradu (swiatla, ogrzewanie, radio itp. nie krecic nawet kierownica jesli jest wspomaganie) i zostawiajac autko na luzie i bez gazownia czekac az nagrzeje sie do stopnia, ze wlaczy sie wentylator pod maska. Jak sie wlaczy trzeba poczekac az pochodzi i sie wylaczy, i wtedy zgasci autko, odpalic i mozna jechac;
2. odpalamy autko jezdzimy bez zbytniego szalenstwa ze wszystkimi odbiornikiami wlaczonymi jak codzien i tak po parudziesieciu kilometrach ECU bedzie zaprorgamowany.
wybor metody nalezy do ciebie.
Wiecej do o tym TUTAJ |
|
 |
fukwary [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 00:37
|
|
|
ok dzięki za info. pozdrawiam |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 00:44
|
|
|
Kiedyś wyczytałem jeszcze jedną metodę, podobną do numeru 2 ale wlasnie polegająca na dynamicznej jeździe,wysokie kręcenie, szybkie zmiany biegów itp Chodzi tu chyba o to zeby jednak silnik wiedzial czego od niego mozemy oczekiwać.Coś mi świta ze jest to wklejony przez E-gena wycinek instrukcji Hyundaia ale pewności nie mam. |
|
|
|
 |
fukwary [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 00:59
|
|
|
mitutoyo napisał/a: | Kiedyś wyczytałem jeszcze jedną metodę, podobną do numeru 2 ale wlasnie polegająca na dynamicznej jeździe,wysokie kręcenie, szybkie zmiany biegów itp Chodzi tu chyba o to zeby jednak silnik wiedzial czego od niego mozemy oczekiwać.Coś mi świta ze jest to wklejony przez E-gena wycinek instrukcji Hyundaia ale pewności nie mam. |
może to i dobra metoda najpierw jednak spróbuję standardowo
>wiecie coś może kiedy,co ile czyści się filter i wymienia olej w pompie?,tej na fotce niżej
pompa |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 14-11-2007, 07:37
|
|
|
Koledzy fukwary, pisze o programowaniu ECU w zw. z LPI.Otóż po odłączeniu ACU po ponownym podłączeniu musisz zaprogramować go( w sposób podany powyżej) najpierw na PB tz. po uruchomieniu silnika zapobiec przełączeniu sie na gaz przez przełączenie go na PB.Jak nauczysz go na benzynie obrotów to wtedy przełączasz na gaz i powinien sie sam dostosować.
fukwary napisał/a: | >wiecie coś może kiedy,co ile czyści się filter i wymienia olej w pompie?,tej na fotce niżej
pompa |
Ale ty jesteś upierdliwy Przecież pisałem juz o tym.Ale jak tak bardzo chcesz spieprzyc LPI to proszę bardzo.
Wymiana oleju co 50 kkm , który możesz dostać tylko w 20l. bańkach i jest to olej Shella :
Cytat: | OLEJ do Pompy LPI
Madrela T 1056 262 -30 190 36 200
Syntetyczny olej (PAG) do sprężarek tłokowych
dla gazów węglowodorowych i par gazów płynnych LPG.
Zlecany przez SulzerBurckhardt AG, Linde AG (do sprężarek typu K).
http://www.romiko.pl/www/?p=romiko/4/4
|
Filtr myje sie w wannie ultradźwiękowej.
Podałem o co prosiłeś ale później nie narzekaj że nie działa LPI.Instalacja w Polsce kosztuje od 6-9 tys. wiec chyba nie warto przy niej grzebać.Ale wybór nalezy do Ciebie. |
|
|
|
 |
fukwary [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 08:17
|
|
|
turek61 dzieki za info nt ECU
fukwary napisał/a: | >wiecie coś może kiedy,co ile czyści się filter i wymienia olej w pompie?,tej na fotce niżej
pompa |
Ale ty jesteś upierdliwy Przecież pisałem juz o tym.Ale jak tak bardzo chcesz spieprzyc LPI to proszę bardzo.
Wymiana oleju co 50 kkm , który możesz dostać tylko w 20l. bańkach i jest to olej Shella :
Cytat: | OLEJ do Pompy LPI
Madrela T 1056 262 -30 190 36 200
Syntetyczny olej (PAG) do sprężarek tłokowych
dla gazów węglowodorowych i par gazów płynnych LPG.
Zlecany przez SulzerBurckhardt AG, Linde AG (do sprężarek typu K).
http://www.romiko.pl/www/?p=romiko/4/4
|
Filtr myje sie w wannie ultradźwiękowej.
Podałem o co prosiłeś ale później nie narzekaj że nie działa LPI.Instalacja w Polsce kosztuje od 6-9 tys. wiec chyba nie warto przy niej grzebać.Ale wybór nalezy do Ciebie.[/quote]
hehe no tak trochę przykatowałem ale to dlatego że myślałem że ten olej można wymienić samemu.napewno nie będe sie za to zabierał ze swoją wiedzą na te ten temat hehe juz wiem ze to jest ta jedna z rzeczy którą zrobią koledzy fachowcy |
|
|
|
 |
|
|