|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E34A 1.8TD] 1.8TD Jak wymontować turbine? |
Autor |
Wiadomość |
Kawishi [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2007, 20:05 [E34A 1.8TD] 1.8TD Jak wymontować turbine?
|
|
|
Witam! Mam problemy z szczelnością turbosprężarki. Czy istnieje jakiś sposób żeby wymontować turbine i mieć diesel'a bez turbo? podobno mniej pali, a ja nie potrzebuje wyścigów tylko komfortowej jazdy w moim Galantku;) Prosze o pomoc.
Podobno można zamontować kolektor od lancera lub colta - były wersje bez turbo. |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2007, 09:16
|
|
|
Jak wymontować? Proste, bierzesz kilka kluczy do rąk i wykręcasz. Powstaje przerwa w układzie wydechowym pomiędzy kolektorem a resztą wydechu, podobna przerwa w układzie dolotowym i dziury w układzie olejenia. Te ostatnie trzeba zaślepić. Filtr powietrza połączyć bezpośrednio z kolektorem dolotowym dorabiając/dobierając jakieś pasujące rury i dorobić brakującą część wydechu. Lepiej było by wymienić kolektory na te z wolnossącego diesla, zwłaszcza ssący, ale bez nich też pojedziesz. Po całym zabiegu będziesz miał mniej mocy niż wolnossący diesel, chociażby z powodu niższego stopnia sprężania, ale coś za coś. Na mniejsze spalanie to bym nie liczył. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11196 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 18-11-2007, 14:37
|
|
|
Jako tako wyjąć się nie da,bo to się łączy z wymianą kolektorów.(przerobiłem to w astrze)Można ominąć turbine podłączając powietrze z filtra do kolektora.Musi być szczelnie.Trzeba też odłączyć smarowanie(nie wiem czy u Ciebie się da)Reakcja mojego poprzedniego auta (astry)na taki zabieg była taka,że mniej kopcił,nie tracił oliwy i lepiej odpalał.Wady są takie że nie ma czym jechać i czuć że silnik się dusi.Nie polecam tego sposobu.Pozdrawiam. |
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:13
|
|
|
Wymiana kolektorów jest wskazana, ale nie przesadzajmy, nie jest konieczna. Wyjmowanie turbiny to swego rodzaju szkocki półśrodek, więc idąc za ciosem można dorobić-dosztukować fragmenty orurowania do istniejących kolektorów. Raz na fotkach w sieci widać bylo jeszcze oszczędniejszy patent, gdzie przy silniku pozostawiono kolektor i obudowę części gorącej turbiny (ślimak). Wymontowana została część centralna turbiny z wirnikiem i część zimna, a otwór w wydechu po wirniku zaślepiono grubą blachą. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 18-11-2007, 21:29
|
|
|
Hmmm wszyscy kombinują jak ulepszyć i wzmocnić auto poprzez dołożenie np. turbawki a ty chcesz auto z niej wykastrować... masakra. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Kawishi [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 21:34
|
|
|
to tylko potwierdza fakt, że nie jestem wszyscy co mnie bardzo cieszy. pozdrawiam |
|
|
|
 |
teddybar [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2008, 15:55
|
|
|
Ale wymontowanie turbiny to nie taka prosta sprawa. Z tego co się orientuje, to w silnikach z turbo jest większa komora spalania w stosunku do zwykłego diesla. Więc wymotowanie turbiny pewnie pociągnie za sobą zamontowanie innych korbowodów, w przeciwnym wypadku ciekawe jakby chodził taki silnik. |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2008, 12:06
|
|
|
W wiekszości przypadków wolnossące diesle i równorzędne turbodiesle mają ciut inny stopień sprężania, ale to są kosmetyczne różnice. Mitsubishi jak przysłowiowy kot poszło swoją drogą: według danych katalogowych zarówno 1,8D i 1,8TD miały taki sam stopień sprężania 22,4 . |
|
|
|
 |
Kawishi [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2008, 20:20
|
|
|
dzieki za info |
|