Jaki olej do Carismy DI-D |
Autor |
Wiadomość |
kubas
Mitsumaniak kubas
Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 226 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-11-2007, 21:46 Jaki olej do Carismy DI-D
|
|
|
Pisalem niedawno takie zapytanie, niestety nikt nic nie doradzil wiec ponawiam. Kupilem kilka dni temu Cari di-d 2002r ale niestety nigdzie nie ma nalepki z data wymiany oleju i jego rodzajem. Jaki olej polecacie do tego silnika? Myslalem o Castrolu 10w/40 ???? |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 19-11-2007, 21:49
|
|
|
kubas napisał/a: | Myslalem o Castrolu 10w/40 ???? |
moze byc ,sam na takim jezdze, natomiast ostatnio troche rozmawialismy z chlopakami i m.in. Arturro mowil, ze do naszych silnikow ( diesla ) zaleca sie stosowanie pelenego syntetyku |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
|
Wysłany: 19-11-2007, 21:55
|
|
|
Tez tak slyszalem.Ale sprawa wyglada tak: sprowadzilem ja z niemiec i auto posiada ksiazke serwisowa, z tym ze w ksiazce nie jest napisane jaki olej byl lany a auto do sprzedazy bylo myte wiec naklejek tez nie ma.Jeden ze znajomych polecil mi polsyntetyka dla bezpieczenstwa, po za tym auto ma 138 tys km przebiegu - wiec i z tego wzgledu takze |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-11-2007, 22:25
|
|
|
ja jak kupowalem cari to miala 136 tysi, i wlasnie dla bezpieczenstwa rowniez zalalem polsyntetyka, i jak narazie jestem zadowolony |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
|
Wysłany: 19-11-2007, 22:34
|
|
|
Wiec jeszcze jedno pytanko. Kupowales moze ten z allegro: castrol magnatec 10w/40
link:
http://allegro.pl/item266..._5l_10w_40.html
Zastanawiam sie bo cena chyba przystepna i niby z niemiec -choc z drugiej strony nie chce ryzykowac? Gosc z Twoich regionow |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 19-11-2007, 22:43
|
|
|
Carisma DID
Zalecany: Magnatec Diesel 5W-40 B4
Dobry: Magnatec Diesel 10W-40 B3
kubas napisał/a: | Zastanawiam sie bo cena chyba przystepna i niby z niemiec -choc z drugiej strony nie chce ryzykowac |
chłopie dobra rada: na oleju nigdy nie oszczedzaj, szkoda samochodu...znaczy silnika
Tani olej zawsze smierdzi mi podroba, zwlasza wtedy gdy cena w normalnych sklepach wynosi w granicach 145zl...
i taki maly opis tego oleju:
Castrol Magnatec Diesel 5W-40 to w pełni syntetyczny olej z formułą „Inteligentnych Molekuł” przeznaczony do silników wysokoprężnych. SPECYFIKACJE: API CF, ACEA A3/B3/B4/C3, VW 505.00, MB 229.31 Cechy: W pełni syntetyczna technologia z „Inteligentnymi Molekułami” Dostosowany do nowoczesnych silników wysokoprężnych wyposarzoych w turbosprężarki, intercoolery, wtrysk bezpośredni i układy common rail Dedykowany do silników z filtrami cząstek stałych Mieszalny ze wszystkimi olejami spełniającymi specyfikację API SH, SJ, SL, SM Korzyści: Dodatkowa ochrona przed zużyciem, dzięki formule „Inteligentnych Molekuł” Wysoka sprawność i elastyczność silnika wysokoprężnego Oszczędność paliwa Większa wydajność silników Diesla w momencie rozruchu w niskich temperaturach Wyjątkowa czystość silników wysokoprężnych
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
Ostatnio zmieniony przez Robson86 19-11-2007, 22:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
|
Wysłany: 19-11-2007, 22:50
|
|
|
No wlasnie chodzi o to ze tu kuszace jest to ze z niemiec. W Polsce ponoc czesto podróby sie zdarzaja. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-11-2007, 22:54
|
|
|
Ale uwazasz ze w Niemczech sa tansze oleje ...a w Polsce drugie tyle kosztuje Az boje sie zapytac za ile on go kupil ze jeszcze na nim zarabia....
Ja bym tego nie tknal...ale to tylko i wylacznie moja opinia na ten temat.
Wiesz Twoj samochod, twoj wybor. Ja nigdy nie oszczedzam na oleju i w ogole na czesciach do samochodu i kupuje wszystko z najwyzszej polki , dzieki temu mam mniej nerwow na karku
pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
|
Wysłany: 19-11-2007, 22:59
|
|
|
Absolutnie nie.Kierowalem sie tym ze to niemiecka jakosc.Ale masz racje i odpuszcze jednak taki zakup.Choc jesli gosc bral hurtem to czemu mialby taniej tam nie kupic, chyba ze olej jest z kradzionego transportu itp.Dzieki i pozdr. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-11-2007, 23:04
|
|
|
ja tam od kilku lat leje olej tylko i wylacznie w jednym zakladzie ,tam gosc leje go z beczki , ale ja jakos mam zaufanie do niego ,i jest ok
z olei to moge polecic jeszcze valvoline 10w40 zwykly jak i do diesli , b.dobry olej,z tym ze do diesla strasznie trudno go kupic ( przynajmniej w szczecinie ) |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-11-2007, 23:11
|
|
|
kubas napisał/a: | Kierowalem sie tym ze to niemiecka jakosc |
rozumiem, ale 3eba wziasc pod uwage ze oleje w Polsce sa bardzo czesto podrabiane. Druga sprawa ze moze miec np. jakas rozlewnie czy cos, albo tylko naklejki zmienia
Wiesz jak jest w Polsce, tutaj wszystko moze sie zdazyc kubas napisał/a: | Choc jesli gosc bral hurtem to czemu mialby taniej tam nie kupic, chyba ze olej jest z kradzionego transportu |
to tez jest mozliwe, ale wiesz niegdy nie ufaj sprzedawcy,ufac sobie
Wiesz zrobisz jak uwazasz, ale naprawde szkoda silnika (gdyby jednak trafil sie trefny-chrzczony olej)
Rafal_Szczecin napisał/a: | ja tam od kilku lat leje olej tylko i wylacznie w jednym zakladzie ,tam gosc leje go z beczki |
Najlepiej miec wlasnie kogos zaufanego w jakims serwisie, no albo w ASO lac
pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
oloolosz
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1,9 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 83 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 02-03-2009, 10:28
|
|
|
ja kupuje wlasnie ten castrol magnatec z niemiec,to mechanik co ma zaklad ,ma tez firme transportowa,twierdzi ze sam go kupuje w niemczech,zrobiłem 3,moze 4 wymiany,i mam orzygany silnik przy 114 tkm,tu opisuje sprawe
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33341
jakis inny teraz wleje |
_________________ MSS 2004 102km 320tkm |
|
|
|
 |
kris_S [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2009, 22:32
|
|
|
Być może to moje subiektywne odczucia, ale po kilku wymianach oleju z beczki (Castrol Magantec 10W40) tym razem zalałem z butelki i wydaje mi się, że poprawiła się kultura pracy silnika. Zimny klekocze mniej a i po rozgrzaniu jest dużo ciszej. Nie kupowałem na allegro, ale w tej samej hurtowni. Facet zarzekał się, że nawet gdyby chcieli, to oleju w beczce nie mogą "ochrzcić". Namawiał mnie mocno, bo podobno mają jakieś normy na oleje z beczki. Ja po zalaniu Magnateca z butelki innego już nie wleję. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 02-03-2009, 22:51
|
|
|
CO do oleju w Niemczech to może być tańszy ja rok temu kupowałem 5 litrów ale w Irlandii północnej i zapłaciłem 16 funtów więc jak tyle może w uk kosztować to w Niemczech w hurcie może taniej |
_________________ ===========================
carisma i ja
 |
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 339 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 03-03-2009, 21:28
|
|
|
Witaj.
Ja posiadam Cari 1,9 DID z 2001 roku.
Również użytkowana wcześniej w Niemczech. Z oryginalną (niemiecką) książką serwisową dosłownie do dnia zakupu.
Nie wiem jak inni, ale ja zawsze wymieniam olej, filtry, paski itd... po zakupie nowego samochodu. Chociażby istniały naklejki, że wymiana była np. pól roku temu.
W swojej Cari w obecnej chwili mam CASTROL 10W - 40.
Teraz wiem, że mogę spokojnie ganiać do następnej wymiany.
Ale wiem, że ja to wymieniłem (tzn. warsztat ).
Pozdrawiam. |
_________________ "Zero kompromisu w walce ze złem" |
|
|
|
 |
|