Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrolka hamulaca ręcznego
Autor Wiadomość
skubisz
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2007, 16:44   Kontrolka hamulaca ręcznego

Witam,
podczas dosyć szybkiego pokonywania zakrętów zapala mi się kontrolka hamulca ręcznego (dźwignia opuszczona ;-) .
luźny włącznik raczej wykluczony, dźwignia ręcznego też pracuje poprawnie.
czy ktoś wie co to może być ?
Na forum znalazłem informację że kontolka może się zapalać przy niskim stanie płynu(dot. lancera i colta)
Pzdr
ADI
Carisma 1,6 04r

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2007, 17:26   

Bardzo możliwe z tym płynem, miałem taki sam przypadak w Golfie III, po dolaniu płynu kontrolka przestała migać. :lol:

dany642
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 08:27   

sprawdź poziom płynu hamulcowego ;)

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 26-02-2007, 00:42   

Cytat:
Na forum znalazłem informację że kontolka może się zapalać przy niskim stanie płynu(dot. lancera i colta)

Dokładnie tak jest , że dźwignia ręcznego i poziom w zbiorniczku mają tą samą kontrolkę :)

Mitsumaniaki QR-Code:

Piotr Góralski
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2007, 08:35   

Najprawdopodobniej jest dokładnie tak jak opisane w powyższych postach. Dodam jeszcze tylko, że nie ma co się tym zjawiskiem przerażać, ponieważ jego przyczyną nie musi być wyciek płynu hamulcowego. Po prostu klocki zużywając się powodują większe wysunięcie tłoczków z zacisków, a miejsce tłoczków musi zająć płyn z pompy hamulcowej. Od tego poziom w pompie spada i zapala się kontrolka, początkowo tylko przy ostrzejszych zakrętach, a o ile nie dolejesz płynu, to w końcu zapali się na stałe.

Kolaszusza
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2007, 10:52   

To że kontrolka hamulca pali się w czasie jazdy nie ma nic wspólnego z hamulcem ręcznym jest wyraźnie opisane w instrukcji. Po prostu ta kontrolka odpowiada z kilka rzeczy. Gdy jedziesz to ona może się zapalić tylko wtedy gdy masz obniżony poziom płynu hamulcowego.

Czy jest to powód do niepokoju to już całkiem inna sprawa. To wymaga praktyki i doświadczenia, a ja ich nie mam w tej materii, mam za to instrukcję.

jacek424
[Usunięty]

Wysłany: 27-02-2007, 22:53   

Niski poziom płynu hamulcowego

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 27-02-2007, 23:14   

To zawsze jest powod do sprawdzenia stanu przewodow hamulcowych i okladzin na klockach i szczekach.

Niski poziom plynu to plyn albo pod samochodem albo w tloczkach. Jezeli to pierwsze - wiadomo dziura ;-)
Jak drugie - koncza sie klocki. Dolewanie plynu moze zakonczyc sie tak jak mi gdy wzialem samochod od kumpla - ja mu w heble i tylko pisk a samochod jedzie dalej.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

skubisz
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 16:42   

Tak mieliście racje to był niski poziom płynu hamulcowego.
Chociaż jestem bardzo zdziwiony bo 15tys temu wstawiłem nowe klocki i tarcze przód i klocki tył, ale cóż czasem tak bywa.

Jeszcze raz dzięki za pomoc

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 03-03-2007, 16:45   

skubisz napisał/a:
Chociaż jestem bardzo zdziwiony bo 15tys temu wstawiłem nowe klocki i tarcze przód i klocki tył

to się nie ma co dziwić ja kiedyś byłem zmuszony do wymiany klocków w trasie w związku z tym że była to niedziela to jedyne jakie dostałem to były klocki firmy TOMEX o jakież było moje zdziwko gdy po 8tys. brakło klocków

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2008, 09:35   

Lamerskie pytanie. Taka sama sytuacja u mnie. Rok temu wlozylem jakies miekkie klocki i teraz poziom plynu jest lekko powyzej min. Moge sobie tak o odrecic kurek i wlac DOT 4?
A co z temperatura? Mozna sobie dolac po wylaczeniu auta zaraz po jezdzie czy moze parowac i mi oczy wypalic? Nigdy tego nie robilem, nie bylo potrzeby.

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 04-07-2008, 13:36   

wegiel napisał/a:
Moge sobie tak o odrecic kurek i wlac DOT 4?

Możesz

wegiel napisał/a:
Mozna sobie dolac po wylaczeniu auta zaraz po jezdzie czy moze parowac i mi oczy wypalic?

Jeśli nie było częstego i ostrego hamowania to można.
Trzeba uważnie to robić i nawet jak jest zimny to trzeba z oczami daleko :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Odpowiedz do tematu