Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana filtru paliwa
Autor Wiadomość
robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2006, 14:01   wymiana filtru paliwa

Czy po wymianie filtru paliwa w TD muszę odpowietrzać układ paliwowy ?
I jeszcze jedno pytanko, czy w tej wersji tzn 1.9 TD '99 jest machniczna czy elektryczna pompa paliwa ?

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2006, 21:42   KRóTKA ODPOWIEDź

Tak
Rozdzielaczowa-mechaniczna

robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2006, 08:15   

Dzięki

szolim25
[Usunięty]

Wysłany: 16-08-2006, 20:53   

Witam. Nie chce zakładać nowego tematu i dlatego podepnę sie pod ten. Mam pytanie, a mianowicie w mojej Cari (benzyna, `99 r.1.6) chce wymienic filtr (filtr juz mam), ale zaistniał pewien problem. Śruba mocująca wraz z cześcią układu jest skorodowana (podejżewamy ze samochód stał w wodzie:((() i mechanik ma obawy ze moze sie gwint urwać czy cos.... Tak czy owak ostzrega mnie ze jesli tak by sie stalo to bedzie trzeba wymienic caly układ paliwowy az do baku....? Czy to prawda

adamk4
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 18:43   

szukam instrukcji jak wymienic FILTR PALIWA w CARISMA 19 TD 97r. moze ktos pomoze i podesle linka?

tadeusz 
Forumowicz
kontrola silnika

Auto: carisma 1,9 TD z 97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-04-2008, 19:15   

Właśnie dzisiaj sam zmieniałem filtr paliwa w cari 1,9TD z 97.trochę pokombinowałem ale poszło. Co zrobiłem ; od góry zdjąłem filtr powietrza oraz odkręciłem jego obudowę na dwóch śróbach,co pozwoliło na lepszy dostęp, oraz odkręciłem skrzynkę z bezpiecznikami i lekko odsunąłem,próbowałem odkręcić ręką, ale gdzieś tam,potem tzw żabką też nie dało rady.Poodłanczałem przewody i odkręciłem całą pompę, dopiero w imadle pomogło.
Tylko gdy wkręcałem nowy filtr zalałem go paliwem, po zamontowaniu trochę ręcznie podpompowałem na pompce przyciskiem i na chwilę załapał. Potem odkręciłem z boku na pompce jest taki zaworek do odpowietrzania i ręcznie trzeba podpompować aż będzie leciało paliwo i dokręcić, potem trochę pdpompowć ręcznie aż będzie stawiać opór,powinno być OK.

pawel-krol 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 21-04-2008, 16:28   Re: KRóTKA ODPOWIEDź

carisma1 napisał/a:
Tak
Rozdzielaczowa-mechaniczna

a jak jest w cari 1.6 96"
czy wymiana filtra może wplynąć na zużycie paliwa?

grzesiopol 
Mitsumaniak
prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Wysłany: 22-04-2008, 12:09   

adamk4 napisał/a:
szukam instrukcji jak wymienic FILTR PALIWA w CARISMA 19 TD 97r. moze ktos pomoze i podesle linka?

Poniżej swojego posta masz to co chciałeś.
tadeusz napisał/a:
Właśnie dzisiaj sam zmieniałem filtr paliwa w cari 1,9TD z 97.trochę pokombinowałem ale poszło. Co zrobiłem ; od góry zdjąłem filtr powietrza oraz odkręciłem jego obudowę na dwóch śróbach,co pozwoliło na lepszy dostęp, oraz odkręciłem skrzynkę z bezpiecznikami i lekko odsunąłem,próbowałem odkręcić ręką, ale gdzieś tam,potem tzw żabką też nie dało rady.

Teraz dodam od siebie zamiast wykręcać cały filtr z mocowaniem po prostu trzeba wbić śrubokręt lub podobne narzędzie w filtr i odkręcić, filtr rzeczywiście mocno się "przykleja".

Cytat:
Tylko gdy wkręcałem nowy filtr zalałem go paliwem, po zamontowaniu trochę ręcznie podpompowałem na pompce przyciskiem i na chwilę załapał. Potem odkręciłem z boku na pompce jest taki zaworek do odpowietrzania i ręcznie trzeba podpompować aż będzie leciało paliwo i dokręcić, potem trochę pdpompowć ręcznie aż będzie stawiać opór,powinno być OK.

i cała wymiana zrobiona na koniec zdjatko

Trochę pokręcisz rozrusznikiem i powinno załapać, jak nie cofnęło się paliwo z przewodów to będzie działać silnk już od powiedzmy drugiego rozruchu, a jak nie to troche pokręcisz rozrusznikem, lub ewentualnie można też odpowietrzyć jeszcze zaworem na pompie, ale ja tego nie robiłem.
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600

pietia55
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 07:18   

witam,pierwsza wymiana filtru paliwa juz za mna,(dobrze,ze udalo mi sie ręką odkręcić :) )ale odkrecilem tylko skrzynke z bezpiecznikami i nie mogłem go góra wyjąć,nastepnym razem nie zapomne o filtrze powietrza.Troszke recznie wpompowałem i przy rozruchu troche gazu,nic nie odpowietrzałem.

tomeeq
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2008, 15:54   

witam wymienilem filtr paliwa w carismie 1.6 gl do filtru dostalem dwie miedziane uszczelki ktore zalozylem na gorczna czesc ale z dolnej czesci okazalo sie ze jest przeciek i paliwo kapie czy tam jest tez jakas uszczelka czy po prostu musze dobrze to dokrecic co zrobilem ale tak czy inaczej cieknie, byc moze to jest zle ustawienie wezyka metalowego wzgledem filtru?

Odpowiedz do tematu