[CA4A 1.6] ślizgające się sprzęgło |
Autor |
Wiadomość |
Pawian [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 13:50 [CA4A 1.6] ślizgające się sprzęgło
|
|
|
Cześć,
Niedawno wymieniłem sprzęgło w Colcie przejechałem może 2 tyś i co...? Sprzęgło zaczęło się znowu ślizgać?
Na ręcznym sprawdzane gaśnie odrazu! Problem jest przy wyższych biegach na czwórce od 3 tyś jak wcisnę pedał gazu do końca to jakbym jechał automatem - poślizg.
Diagnoza jest taka że może olej z silnika wycieka jakoś do tarczy i powoduje poślizg, czy to możliwe?? Nie pamiętam jakiej firmy jest tarcza ale chyba nie ma opcji żeby się już wytarła?
Jutro odwiedzam warsztat i będzie rozbiórka. |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 03-06-2008, 01:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 16:59
|
|
|
Mysle ze gdyby byla to wina oleju to sprzeglo slizgaloby sie caly czas a nie tylko w takich okolicznosciach o jakich piszesz :] |
|
|
|
 |
Pawian [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 17:13
|
|
|
Też tak myślę ale to z olejem to wymyślili w warsztacie......jutro mają rozebrać skrzynię. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 30-05-2008, 08:24
|
|
|
Wymieniałeś cały komplet? Łożysko, docisk i tarczę czy tylko np tarczę? Może w warsztacie chcieli zyskać trochę kasy na częściach i poskąpili a teraz masz taki efekt? |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Pawian [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 15:01
|
|
|
Cześć
Wymieniłem cały komplet! Podobno sprzęgło można spalić w "5 min." ale nie przypominam sobie żebym jakoś na maksa katował miśka.
Mam już info z warsztatu. Nie rozebrali skrzyni ale stwierdzili że jeżeli cieknie z pod uszczelki pod głowicą olej to może on jakimś cudem dostać się do sprzęgła i cały czas je smarować i dlatego się ślizga. Hmmm niestety nie ma jak tego sprawdzić nie rozbierając skrzyni....masakra jakaś.
No i jeszcze ta uszczelka... |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2008, 14:52
|
|
|
hmm... moim zdaniem gdyby byl to olej to by sie slizgalo caly czas no ale moze sie myle |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2008, 17:30
|
|
|
Niekoniecznie musi sie slizgac cały czas.Przeciez sprzeglo ma swoj docisk. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 31-05-2008, 21:33
|
|
|
adamovicius napisał/a: | Niekoniecznie musi sie slizgac cały czas.Przeciez sprzeglo ma swoj docisk. | Ale jeśli sprzęgło będzie zabryzgane olejem to będzie się ślizgać od samego początku lub zacznie bardzo szybko po rozpoczęciu jazdy. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2008, 23:06
|
|
|
No niby ma swoj docisk ale olej sam z siebie znacznie zmniejszy tarcie i by sie slizgalo. Tak samo jakby sobie tarcze hamulcowe olejem posmarowc |
|
|
|
 |
mechu102
Forumowicz

Auto: Colt CA0 '93 4G92 1,6 16V
|
Wysłany: 15-06-2008, 11:27
|
|
|
witam
umnie od samego poczatku cieknie lekko z pod glowicy czyli juz od trzech lat jak mam colta. olej wlasnei si dostaje w okolice obudowy sprzegla. przez ten czas bylo wszystko ok ale ostatnio jak chcialem ostro przespieszyc i zmienilem z jedynki na dwojke to zaczelo sie slizgac i tak samo na trojce ale ljak sciagnalem z gazu i ponownie wcisnalem to ciagnal normalnie. umnie to chyba wlasnie jzu powoli sprzeglo bedzie padalo.
mam takie pytabko jakie sprzeglo kupiles a moze jakie polecacie.
widzialem na allegro sprzeglo firmy AISAN chyba jakos tak
dobre to jest? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|