Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPENDIUM Chcę kupić Carismę
Autor Wiadomość
maju_fci 
Nowy Forumowicz

Auto: opel astra
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2009, 23:24   KOMPENDIUM Chcę kupić Carismę

Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem nowy i potrzebuję pomocy w sprawie zakupu Carismy po lifcie :D Na początku chcę powiedzieć, że byłem sceptykiem co do japońskich marek samochodów, jednak po długim przemyśleniu sprawy i obserwacji własnych stwierdziłem, że mam już dość niemieckich "bubli" i zaryzykuję kupno auta z trzema diamentami.

Więc tak zamierzam kupić Carismę z roku 2000, gdyż jest po lifcie. Na sam samochód mam 16-17 tysięcy zł + osobna kaska na opłaty, wymianę płynów, rozrządu itp. Zakup planuję w kwietniu, gdyż moim zdaniem najlepiej można ocenić auto po zimie.

Raczej na pewno będzie to 1.8 GDI (diesel odpada, jestem zwolennikiem benzyny, poza tym gaz nie wchodzi w ogóle w grę). Z tego co czytałem na forum, GDI to dobry silnik, jednak występuje w nim "cykanie" i martwię się o nieszczęsne popychacze. Czy takie cuda występuja u każdego posiadacza GDI? Można jakoś temu zaradzić? Dodam, że dbam o samochody, wymieniam wszystko na czas. Może ktoś powie mi coś więcej na temat tego auta właśnie z tym silnikiem, na co zwrócić głownie uwagę przy oględzinach itp.

Jestem z Łodzi i prosiłbym o jakieś namiary na dobre serwisy, mechaników i sklepy z częściami. Każdy wie, że kupienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem, dlatego zaraz po zakupie jadę od razu do serwisu wymienić wszystko co tylko będzie do wymiany, by mieć pewność, że później nie otrzymam jakiejś niemiłej niespodzianki.
Ostatnio zmieniony przez glina 16-05-2014, 10:25, w całości zmieniany 1 raz  

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 18-01-2009, 23:42   

maju_fci napisał/a:
Z tego co czytałem na forum, GDI to dobry silnik

Zgadza sie :)
A jesli ktos ma z nim jakiekolwiek problemy to sa to raczej z winy zaniedban wlasciciela niz z niedomagan samego silnika...
Osobiscie baardzo polecam Ci Carisme z silniczkiem GDI :) Silniczek bardzo dynamiczny, elastyczny a w odpowiednich rekach a raczej nogach :) palacy "symboliczne" ilosci paliwka (jak na swoja pojemnosc i moc) :)
maju_fci napisał/a:
jednak występuje w nim "cykanie" i martwię się o nieszczęsne popychacze

nie ma co sie martwic, cykanie to cecha charakterystyczna tego silnika, na zimnym cyka na cieplym rzadko :)
maju_fci napisał/a:
Czy takie cuda występuja u każdego posiadacza GDI

raczej tak, ktos probowal z tym walczyc, wymienil bodajze popychacze na nowe i tez cykalo :) Albo pokochasz albo znienawidzisz :P
maju_fci napisał/a:
Może ktoś powie mi coś więcej na temat tego auta właśnie z tym silnikiem, na co zwrócić głownie uwagę przy oględzinach itp.

normalka jak w przypadku kazdego samochodu, jesli faluja obroty na biegu jalowym to przepustnica do czyszczenia, na zimnym bedzie cykac, po rozgrzaniu charakterystyczne cykanie powinno pojawiac sie coraz rzadziej, chociaz nie zniknie :)
Cytat:
Każdy wie, że kupienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem, dlatego zaraz po zakupie jadę od razu do serwisu wymienić wszystko co tylko będzie do wymiany, by mieć pewność, że później nie otrzymam jakiejś niemiłej niespodzianki.

proponuje wklejac tu linki z interesujacymi Cie egzemplarzami. Na forum mamy sporo osob ktore potrafia na podstwie zdjec wychwycic nawet male szczegoliki :)
Zycze owocnych poszukiwan :)
Pozdroo

maju_fci 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2009, 00:00   

Robson86 napisał/a:

maju_fci napisał/a:
jednak występuje w nim "cykanie" i martwię się o nieszczęsne popychacze

nie ma co sie martwic, cykanie to cecha charakterystyczna tego silnika, na zimnym cyka na cieplym rzadko :)
maju_fci napisał/a:
Czy takie cuda występuja u każdego posiadacza GDI

raczej tak, ktos probowal z tym walczyc, wymienil bodajze popychacze na nowe i tez cykalo :) Albo pokochasz albo znienawidzisz :P

Pytanie jak mocno cyka i jak bardzo jest to drażniące? odnoszę wrażenie, że to taka "wada" fabryczna skoro po wymianie na nowe jest to samo, czy jak sie kupowało z salonu to od nowości też tak było?
Robson86 napisał/a:

maju_fci napisał/a:
Może ktoś powie mi coś więcej na temat tego auta właśnie z tym silnikiem, na co zwrócić głownie uwagę przy oględzinach itp.

normalka jak w przypadku kazdego samochodu, jesli faluja obroty na biegu jalowym to przepustnica do czyszczenia, na zimnym bedzie cykac, po rozgrzaniu charakterystyczne cykanie powinno pojawiac sie coraz rzadziej, chociaz nie zniknie :)

Czyli coś pokroju dźwięku diesla?
Robson86 napisał/a:

maju_fci napisał/a:
Każdy wie, że kupienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem, dlatego zaraz po zakupie jadę od razu do serwisu wymienić wszystko co tylko będzie do wymiany, by mieć pewność, że później nie otrzymam jakiejś niemiłej niespodzianki.

proponuje wklejac tu linki z interesujacymi Cie egzemplarzami. Na forum mamy sporo osob ktore potrafia na podstwie zdjec wychwycic nawet male szczegoliki :)
Zycze owocnych poszukiwan :)
Pozdroo

Oczywiście tak zrobię, gdyż ja jestem zielony jeśli chodzi o tą markę, lecz tak jak napisałem wcześniej dopiero w kwietniu, po zimie. Poza tym przeglądając obecne oferty na all... itp. mało jest sztuk, na których można zawiesić oko. A także powtarzają się egzemplarze, które już były tutaj oceniane i nie zawsze zbierały pochlebne opinie. A jeśli były by dobre to chyba już dawno zostały by sprzedane.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 19-01-2009, 00:11   

maju_fci napisał/a:
Pytanie jak mocno cyka i jak bardzo jest to drażniące?

z wnetrza praktycznie nie slychac, na zewnatrz tez nie jest glosno. Jednym to przeszkadza a innym nie. Sam musisz to ocenic. Mi osobiscie to wcale nie przeszkadza a wrecz sie przyzwyczailem i "polubilem" to cykanie tego silniczka (chociaz cyka mi tfu, tfu odpukac w niemalowane niezwykle zadko) :)
Moze wybierz sie na jakis spot klubowy Mitsubishi i tam ocenisz, poogladasz z bliska jakies Carismy :) :?:
maju_fci napisał/a:
odnoszę wrażenie, że to taka "wada" fabryczna skoro po wymianie na nowe jest to samo, czy jak sie kupowało z salonu to od nowości też tak było?

nie wiem, niestety nie kupowalem mojej Cari jako nowej.
maju_fci napisał/a:

mozna tak powiedziec mniej wiecej ale napewno ciszej i po pewnym czasie cykanie znika :)
maju_fci napisał/a:
A jeśli były by dobre to chyba już dawno zostały by sprzedane.

to jest prawda, w zdecydowanej wiekszosci samochodow pokazywanych(w postaci linkow) na forum mozna bylo znalezc mniejsze badz wieksze dolegliwosci i to po samych zdjeciach...
Niestety ciezko jest znalezc zadbane autko. Najlatwiej chyba od jakiegos klubowicza ale z tego co pamietam nikt nie sprzedaje :)
Pozdroo

maju_fci 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2009, 00:18   

Robson86 napisał/a:

maju_fci napisał/a:

mozna tak powiedziec mniej wiecej ale napewno ciszej i po pewnym czasie cykanie znika :)

Rozumiem, choc nie słysząc tego dźwięku trudno jest mi to sobie wyobrazić, ale cos tam próbuję :) A jak jest z bezpieczeństwem podczas jazdy z takim cykaniem, a mianowicie czy spokojnie można się wybierać w długie trasy, na wakacje itd. nie martwiąc się, że coś związane z tym cykaniem może się popsuć i do domu będzie powrót na lawecie?
Robson86 napisał/a:

maju_fci napisał/a:
A jeśli były by dobre to chyba już dawno zostały by sprzedane.

to jest prawda, w zdecydowanej wiekszosci samochodow pokazywanych(w postaci linkow) na forum mozna bylo znalezc mniejsze badz wieksze dolegliwosci i to po samych zdjeciach...
Niestety ciezko jest znalezc zadbane autko. najlatwiej chyba od jakiegos klubowicza ale z tego co pamietam nikt nie sprzedaje :)
Pozdroo

Do wiosny jeszcze troszkę czasu, jakby się ktoś zdecydował proszę o kontakt ;p

Pozdro

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 19-01-2009, 00:27   

maju_fci napisał/a:
A jak jest z bezpieczeństwem podczas jazdy z takim cykaniem, a mianowicie czy spokojnie można się wybierać w długie trasy, na wakacje itd. nie martwiąc się, że coś związane z tym cykaniem może się popsuć i do domu będzie powrót na lawecie?

Jezdzisz jak samochodem z "normalnym" silnikiem. Kontroluj tylko stan oleju ale to tyczy sie kazdego samochodu. I polecam olej syntetyczny. Pare osob w celu wyciszenia tego cykania zalalo silnik ceramizerem i ponoc to pomoglo, ale ja nie polecam tego typu preparatow. Polecam natomiast inwestowanie w bardzo dobry olej najlepiej syntetyczny :)
I nie ma co sie niczego bac w trasie czy w miescie, no chyba ze braku benzyny w baku bo pozniej trzeba smigac na piechote do najblizszej stacji po benzyne :) :P
maju_fci napisał/a:
Do wiosny jeszcze troszkę czasu, jakby się ktoś zdecydował proszę o kontakt ;p

obserwuj forum, a noz ktos bedzie sprzedawal :)
I nie licz na to ze na wiosne wlaczysz przykladowo allego i znajdziesz wymarzony egzemplarz. Do tego sa potrzebne tygodnie nieraz miesiace zeby znalezc dobry egzemplarz...Pamietaj ze pospiech jest najgorszym doradca wiec w miare mozliwosci co pewien czas przegladj ogloszonka i wklejaj linki :)
Pozdroo

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 19-01-2009, 00:55   

Wydaje mi się czy ktoś chce nabyć Cari i to tak na wiosne :?: :mrgreen:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

maju_fci 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2009, 07:47   

A jeszcze jedno pytanie, słyszałem, że w Carismach jak jest mokro to stuka tylne zawieszenie. Można z tym coś zrobić?

SHARK1979 napisał/a:
Wydaje mi się czy ktoś chce nabyć Cari i to tak na wiosne :?: :mrgreen:

Dobrze Ci się wydaje,a o co chodzi :>

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 19-01-2009, 14:59   

maju_fci napisał/a:
że w Carismach jak jest mokro to stuka tylne zawieszenie. Można z tym coś zrobić?

tak jest przed liftem, jest na to patent a mianowicie owija sie maly kawalek sprezyny "wezem"(ogrodowym) i nie stuka :)
Po lifcie nie ma stukania :)
Pozdroo

maju_fci 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2009, 16:05   

Robson86 napisał/a:
maju_fci napisał/a:
że w Carismach jak jest mokro to stuka tylne zawieszenie. Można z tym coś zrobić?

tak jest przed liftem, jest na to patent a mianowicie owija sie maly kawalek sprezyny "wezem"(ogrodowym) i nie stuka :)
Po lifcie nie ma stukania :)
Pozdroo

Ale po którym lifcie? ;p tym oficjalnym po 99 roku, czy tym nieoficjalnym (czyt. patent z wężem ogrodowym) ? ;p

Dzisiaj na stacji zobaczyłem taką Cari jaką mógłbym i chciałbym mieć, uważnie się jej przyjrzałem i przysłuchałem, gdyż stała na odpalonym silniku. Nie słyszałem żadnego cykania, nic, a nic. Ciekawe czy dlatego, że ciepły silnik, czy też dlatego, że objawy jeszcze u tej sztuki nie występują...albo poprostu cykanie jest tak ciche, że ja nie mogłem się tego dosłuchać. Tak czy siak chodziła miodzio, a jej wygląd...super ;p

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 19-01-2009, 17:54   

maju_fci napisał/a:
Ale po którym lifcie? ;p tym oficjalnym po 99 roku, czy tym nieoficjalnym (

Przy glownym lifcie w 99roku :)
maju_fci napisał/a:
czyt. patent z wężem ogrodowym

tak jest :) Pare osob na forum tak robilo w swoich Carismach (przed liftem) i podobno pomagalo :) (owijalo sie miejsce styku sprezyn-tam na samym dole)
Tu masz link nawet ze zdjeciami :) Poczytaj :) (chodzi o dostawanie sie piasku pod sprezyny, w wersjach przed liftem bylo to zle skonstruowane)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7418
maju_fci napisał/a:
Dzisiaj na stacji zobaczyłem taką Cari jaką mógłbym i chciałbym mieć

ale to byla Cari GDI :?:
Pozdroo

maju_fci 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2009, 18:17   

Robson86 napisał/a:
maju_fci napisał/a:
czyt. patent z wężem ogrodowym

tak jest :) Pare osob na forum tak robilo w swoich Carismach (przed liftem) i podobno pomagalo :) (owijalo sie miejsce styku sprezyn-tam na samym dole)
Tu masz link nawet ze zdjeciami :) Poczytaj :) (chodzi o dostawanie sie piasku pod sprezyny, w wersjach przed liftem bylo to zle skonstruowane)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7418

Chyba nie będzie mi potrzebne bo ja planuję kupić po lifcie.
Robson86 napisał/a:
maju_fci napisał/a:
Dzisiaj na stacji zobaczyłem taką Cari jaką mógłbym i chciałbym mieć

ale to byla Cari GDI :?:

Tak, to było GDI.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 19-01-2009, 18:20   

maju_fci napisał/a:
Chyba nie będzie mi potrzebne bo ja planuję kupić po lifcie.

wiec bedziesz mial cicho :)
Pozdroo

maju_fci 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2009, 18:36   

a trzeszczenie plastików, zwłaszcza z tyłu, bo też słyszałem, że bardzo często występuje - czy w wersji po lifcie też tak jest? akurat na to jestem najbardziej uczulony ;/

EDIT:
aha no i słyszałem też, że fotele sie zarywają! LOL

Sorry, że tak dużo pytań, może troche mniej ważnych, ale chciałbym wiedzieć o Cari wszystko, gdyż jest mi ona obca tak samo zresztą jak w ogóle marka Mitsubishi. Do tej pory miałem kontakt jedynie z niemcami.
Ostatnio zmieniony przez maju_fci 19-01-2009, 18:50, w całości zmieniany 2 razy  

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 19-01-2009, 18:49   

maju_fci napisał/a:
a trzeszczenie plastików, zwłaszcza z tyłu, bo też słyszałem, że bardzo często występuje

wiesz co...powiem Ci ze zdarza sie ze polka tylna trzasnie lub caly ten plastik w bagazniku (a jest go duzo) szczegolnie w mrozne dni i jadac po nierownej drodze zatrzeszczy. Nie mozna powiedziec ze nie trzeszczy w ogole... W lecie za to jest cichutko :) noo moze polka czasem skrzypnie jak przejedziesz po nierownej drodze...
maju_fci napisał/a:
czy w wersji po lifcie też tak jest

po lifcie zmienili tylna polke na bardziej twarda (przed liftem byla mieciutka i podobno strasznie halasowala) i mniej skrzypiaca, ale i jej czasem sie zdazy...
maju_fci napisał/a:
akurat na to jestem najbardziej uczulony ;/

no ja to samo, ale powiem Ci nie jest tak zle :)
Pozdroo

Odpowiedz do tematu