[Cari 1.8 GDI] Kontrolka check engine w Cari 01, 1.8 GDI |
Autor |
Wiadomość |
Lumbagor
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI 2001
|
Wysłany: 23-01-2009, 18:45 [Cari 1.8 GDI] Kontrolka check engine w Cari 01, 1.8 GDI
|
|
|
Witam forumowiczów.
Podczas jazdy nie wiadomo skąd i kiedy zapaliła się kontrolka check engine. Silnik pracuje normalnie, obroty nie falują, moc silnika taka sama. A kontrolka cały czas się pali. Macie może pomysły , jaki diabeł? |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 23-01-2009, 21:06
|
|
|
Pomysł mamy taki, abyś wziął i poświęcił trochę czsu na odszukanie odpowiedzi na twoje pytanie w archiwum.
Bliźniaczych wątków było już ho-ho-ho i jeszcze trochę.
Wystarczy trochę chęci.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2009, 21:30
|
|
|
Kris1980_147 napisał/a: | Pomysł mamy taki, abyś wziął i poświęcił trochę czsu na odszukanie odpowiedzi na twoje pytanie w archiwum.
Bliźniaczych wątków było już ho-ho-ho i jeszcze trochę.
Wystarczy trochę chęci.
Pozdrawiam. |
Na stronie głównej masz napisane "odsylanie do szukaj niemile widziane"
Lumbagor jak pojedziesz na diagnostykę to sie dowiesz pewnie jakiś czujnik padł ale powdow może być dużo |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-01-2009, 01:48
|
|
|
Kris1980_147 zapoznaj się z Zasadami tego Forum - link masz u góry strony Głównej. Tuż nad napisem:
Dział Samochody - OT zabroniony, w temacie posta ma byc napisane czego temat dotyczy a nie tylko POMOCY! Za taki temat autor dostaje ostrzeżenie. Za OT również. UWAGA!!! Odsyłanie do szukaj niemile widziane - nie masz nic do dodania to nie pisz.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 24-01-2009, 07:49
|
|
|
znajdz u siebie kogoś kto ci podepnie Cari pod komputer i wtedy się wszystkiego dowiesz, czemu się swieci kontrolka ale tez i wiele innych rzeczy. Pewnie to jakaś pierdółka skoro się nic nie dzieje z autkiem ale podjechac warto by mieć śiwadomość tego co się dzieje |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Lumbagor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2009, 10:49
|
|
|
Dzięki za podpowiedź. Jadę dzisiaj na komputer. Po wszystkim napiszę na forum co było przyczyną. |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 24-01-2009, 12:24
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Kris1980_147 zapoznaj się z Zasadami tego Forum - link masz u góry strony Głównej. Tuż nad napisem:
Dział Samochody - OT zabroniony, w temacie posta ma byc napisane czego temat dotyczy a nie tylko POMOCY! Za taki temat autor dostaje ostrzeżenie. Za OT również. UWAGA!!! Odsyłanie do szukaj niemile widziane - nie masz nic do dodania to nie pisz.
Pozdrawiam |
Przepraszam, przyzwyczajenia z innego forum
Poprawię się |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 24-01-2009, 23:35
|
|
|
a czy przypadkiem nie miałeś mało paliwa w baku ? wystarczy ze załapie troszkę powietrza z baku i z tego co wiem wyskakuje CE to najbanalniejsza przyczyna a przyczyn może być jeszcze dużo, dużo więcej także najlepiej chyba będzie jak podepniesz się pod komputer |
|
|
|
 |
rodman26
Forumowicz

Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 31-01-2009, 21:38
|
|
|
Ja miałem to samo,podczas jechania zapaliła mi się ta kontrolka a auto chodziła normalnie,nawet rano przy odpalaniu.Odłączyłem klemy od akumulatora i kontrola zgasła.Elektryk mi powiedzial ze jak japoniec potrafi sobie pomóc z problemem to nie trzeba komputera do kasowania lub usuwania bledów bo sam to robi.
Pozdro |
_________________ Siła tkwi w detalach
 |
|
|
|
 |
Lumbagor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2009, 13:50
|
|
|
Pojechałem do serwisu mitsubishi podpiąć pod komputer. Dla spokoju ducha! Tak jak myślałem komp niepokazał żadnych błędów. Jedyną niedogodnością są teraz falujące obroty na luzie gdy silnik jest zimny. Pytanie? Aby nauczyć auto poprawcyh obrotów trzeba jeszcze raz odpiąć akumulator przed nauką? |
|
|
|
 |
rodman26
Forumowicz

|
Wysłany: 01-02-2009, 14:18
|
|
|
.No ale wczesniej tego nie miałeś? (falujące obroty)PS.nie wiem czy w tym wypadku ci pomorze odłączenie akumulatora,bo mowa była o kontrolce silnika,a jak masz falujące obroty to zacznij od czyszczenia przepustnicy(standard )no i ERG |
_________________ Siła tkwi w detalach
 |
|
|
|
 |
Lumbagor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2009, 15:12
|
|
|
No ja nie mogę.... Właśnie postanowiłem nauczyć silnika obrotów. Bo raz już spróbowałem nauki i nie pomogło...Teraz podczs 10 minut na obciążeniu ( clima na maxa , światła) obroty same weszły na jakieś 1700 i zaczęła mrugać kontrolka check engine. Po skończeniu "nauki" odpaliłem auto ponownie . Kontrolka silnika pali się cały czas!!!! Ciekawe co teraz... |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 01-02-2009, 15:23
|
|
|
Spróbuj odczytac bledy, wiem ze w GDI ogolnie nie dziala zmostkowanie zlacza numer 1 do masy ale akurat w moim dziala co prawda ja mam GDI z 98 roku.
Spróbowac zawsze mozna
Tutaj jest opis zlacza diagnostycznego
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245 |
|
|
|
 |
Tang [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2009, 22:18
|
|
|
Moja Cari miała to samo zaraz po tym jak ją kupiłem. Mam ją "zagazowaną", ale odpalam na benzynie i po chwili przełączam na gaz. Kiedy odpalałem na benzynie, check engine świeciła się do czasu aż przełączyłem na gaz, wtedy zawsze gasnęła. Nikt nie mógł tego rozgryźć. Jeden kolo poradził mi abym zatankował do pełna benzyny z porządnej stacji. Tak zrobiłem i problemu nie mam do dzisiaj. Również nie wiem co było tego przyczyną. |
|
|
|
 |
bomar007
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-02-2009, 07:34
|
|
|
Witam
Mam problem z Carismą 1.8GDI 2001r. Problem polega na tym iż przy około 4000obr zaczyna mi jakby odcinać paliwo, zdarzyło się tak na I, II, III na wyższych biegach nie sprawdzałem. Na luzie kręcił się spokojnie do 6000obr. Przejechałem tak kilka km i w pewnym momencie po ponownym kręceniu do 4000br na I pojawiła się kontrolka check engine i zaczał powoli spadać z obrotów, aż zgasł. Następnie go odpaliłem i przejechałem kilkaset metrów pod dom z zapaloną kontrolką silnika na wolnych obrotach i go wyłączyłem. Wcześniej miałem problem, gdy miałem małą ilość paliwa to czasami mi nie chciał zapalić, wystarczyło go delikatnie bujnąć, przepchać i zapalał, wtedy jechałem na stacje benzynową do pełna i jeszcze mimo wszystko zdarzało się ze krótko po tankowaniu ze 2 razy nie zapalił. Tak po za tym to było wszystko oki, aż do dzisiaj. Przebieg 148000, przez 70000 na pewno nie była czyszczona przepustnica, w ogóle nie wymieniane świece, filtr paliwa, 4 filterki od pompy wysokiego ciśnienia. Raz słyszałem przerywane 5sekundowe syczenie z baku, tak jakby powietrze z koła uciekało. Moje pytanie brzmi co to może być, w jaki sposób zresetować komputer i czy jak go zresetuję to będę musiał go uczyć obrotów? Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
|