Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] [SILNIK ]Błąd 0421 - wydolność rozgrzewania katali
Autor Wiadomość
bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2009, 23:28   [MSS 1.6] [SILNIK ]Błąd 0421 - wydolność rozgrzewania katali

poniżej dopuszczalnego progu (zespół I)

taki błąd sczytał mi tester diagnostyczny (ten od znanej firmy, który kupiłem swojego czasu)

check engine zapalił mi się podczas jazdy - silnik gorący, jazda na benzynie (zaznaczam że mam tez instalację LPG).

dodam, że w myśl forumowiczów z mojego tematu
Mulenie na gazie, czyszczenie przeplywomierza

kupiłem środek STP do LPG i dolałem do baku, jeżdżę od dwóch dni (jakieś 100km) póki co nie widzę różnicy w "wigorze" silnika. - może to mieć jakiś wpływ i co on w ogóle dokładnie oznacza?
Ostatnio zmieniony przez cns80 19-11-2009, 09:15, w całości zmieniany 1 raz  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2009, 08:05   

Serwisówka, katalog "aaa13b+multipoint+fuel+injection+(mpi)", strona 13B-9 (w drugiej instrukcji) mówi że to uszkodzenie katalizatora. Odwołuje do strony 13B-33 gdzie jest opisana procedura naprawcza. Jako sugestie opisuje:
-błąd katalizatora
- błąd I-szej lambdy
- błąd II-giej lambdy
- błąd ECU

Najpierw sprawdzić szczelność wydechu. Potem zacząć od II-giej lambdy (strona 13B-22). Właściwe wartości to 0,6 do 1,0 V. Następnie I-sza lambda (strona 13B-19). Właściwe wartości to 0,6 do 1,0 V przy nagłym przyśpieszeniu? (słabo znam angielski :oops: ). Nadal pierwsza lambda ale bez przyśpieszenia. Powinno zmieniać się od 0-0,4 V do 0,6-1,0 V jakieś 15 razy przez 10 sekund.
Następnie pozostają już tylko wymiany sond, kata i ECU :(
Tyle mówi serwisówka ;)

Ja obstawiam coś prostego czyli nieszczelność wydechu (np. plecionka), albo uszkodzenie którejś lambdy (może brak podgrzewania).

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2009, 08:45   

na razie check engin zapalił się pierwszy raz z takim błędem - poczekam trochę i zobaczymy, a czy to może mieć coś wspólnego z "wysokim" spalaniem ?? od zawsze nie mogę zejść poniżej 9 litrów. czy to trasa i max 120km/h czy po mieście - zawsze w granicach 9-10 litrów ( mam LPG więc to aż tak nie straszy ale mogło by być lepiej)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 07-05-2009, 08:49   

Uszkodzenie lambdy lub nieszczelność dolotu i wydechu mogą powodować wysokie spalanie.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2009, 14:24   

uszczelnienie wylotu jest OK - mechanik się zaśmiał i stwierdził, że to przecież nowe chyba jest, jeśli chodzi o dolot to nie widzę nic dziwnego prócz tego pierścienia z zapadką antywybuchową - ten cały element jest ruchomy

saymon 
Forumowicz

Auto: SpaceStar 03 1,6 LPG
Wysłany: 08-01-2010, 09:09   

bazkomp czy coś zmienilo się w Twoim temacie.
Mam ten sam problem. Gaziaż stwierdził że nie jest w stanie poprawnie skonfigurować instalacji dopuki nie wyeliminuję wszystkich błędów. Co ciekawe przy obrotach pow 4 tyś sonda przed katem niedaje oznak pracy. Jeżeli poradziłeś sobie z tym problemem to proszę o podpowiedź.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2010, 09:24   

cześć
nie dałem sobie z tym rady. wciąż jeśli jadę na benzynie to mi się ta kontrolka zapali. zacznie troszkę silnik szarpać i kontrolka mig i świeci. co ciekawe tak się dzieje tylko na gorącym silniku, teraz rano jak jadę na benzynie i czekam na wzrost temperatury żeby przełączyć na gaz to mi chodzi dobrze ale ostatnio brakło mi gazu i jechałem na benzynie to było to samo - spadek mocy, szarpanie i mig - kontrolka się zaświeciła i potem jechał normalnie.

Sam mierzyłeś sondę?? ja swojej nie mierzyłem bo nie wiem jak. niby na forum jest to opisane ale nie dałem rady tego sam zrobić.

saymon 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2010, 10:05   

Nie sam, gazownik sprawdzał mirnikiem chyba na zasilaniu sondy. do pewnych obrotów wskazanie miernika skakało a powyżej 4 tyś zatrzymało się na pewnej wartości.
Powoli zacznam mieć dość tego autka. Przez 5 lat jeździłem carismą i zrobiłem nią 250 tyś. poza drobnostkami śmigała aż miło. niestety niewyrobiłem się na zakręcie i poszła do kasacji. Space stara mam od września i cały czas coś nie działa jak należy. błąd 0304, 0421, 0170. nic tylko chlerne błędy.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2010, 10:18   

ja niestety tak samo - jak nie zawieszenie to silnik, jak silnik OK to zaś z tyłu coś puka ...

saymon 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2010, 10:23   

czytałem kiedyś że szukałeś przewodów WN. Zlalazłeś coś.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2010, 10:39   

znalazłem na allegro - cewkę razem z przewodem i przewód pasował cewkę mam w piwnicy do opchnięcia lub na jakieś nieszczęście kiedy mi padnie
z tego co wiem to tylko oryginał ASO lub właśnie używany z jakiegoś rozbitego

kisian 
Mitsumaniak
kisian 00537

Auto: MSS 1.6 2003
Wysłany: 08-01-2010, 21:12   

Tu kolega ma rację bo ja też przechodziłem drogę poszukiwań kabli i skończyłem na kupnie używanych z kompletem cewek... Bosch ma je w katalogu ale nie ma na magazynie.... Prawdopodobnie powinny pasować od MSS 1.3 ale to tylko moja koncepcja. Bo wydaje mi się że 4g18 powstał poprzez że tak powiem rozwiercenie 4g13

saymon 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2010, 18:20   

Trochę pogżebałem dzisiaj w sieci i znalazłem coś takiego
http://www.blueprint-adl....b/index6_fs.asp
login: sklep
hasło sklep1
numer części ADC41616
Co o tym sądzicie?

16298 
Mitsumaniak

Auto: space star 1,6
Wysłany: 10-01-2010, 00:34   Błąd 0421

Latem miałem ten sam problem ( błąd 421) . też kombinowałem a to z sondą , a to z wydechem ( gazu nie mam) Przebieg 240 tys. Kontrolka zapalała się podobnie jak u kolegi. W końcu wymieniłem pierwszy katalizator ( kupiny na allegro za 200 zł) i uszczelkę pod kolektor i od pół roku przejechane 15 tys. i wszystko jest OK.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2010, 10:09   

saymon napisał/a:
Trochę pogżebałem dzisiaj w sieci i znalazłem coś takiego
http://www.blueprint-adl....b/index6_fs.asp
login: sklep
hasło sklep1
numer części ADC41616
Co o tym sądzicie?

wygląda na odpowiednią - ciekawe jaka cena?

Odpowiedz do tematu