[E33A 2.0] Elektryka szyb- panel sterowania |
Autor |
Wiadomość |
Macio
Nowy Forumowicz
Auto: Mtsubishi Galant 89'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-05-2009, 17:00 [E33A 2.0] Elektryka szyb- panel sterowania
|
|
|
Mam problem z panelwm sterowania szybami a mianowicie nie otwiera mi sie od kierowcy a reszta to jak sie zachce od dnia i godziny... Silniczek jest dobry bo sprawdzalem rozbierajac na czesci pierwsze. Po kilkukrotnym skladaniu i rozbieraniu albo dziala w gore a w dol nie lub odwrotnie. W panelu sterowania byly slady spalenizny ale kiedys juz tez rozbieralem i czyscilem styki i bylo ok! teraz to nie pomoglo i w zasadzie teraz juz nie wiem co robic. Moze macie jakies wieksze doswiadczenie w tych sprawach i bedziecie mogli mi jakos pomoc. |
|
|
|
 |
siudii
Mitsumaniak 01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 244 Skąd: RadoMM
|
Wysłany: 23-05-2009, 22:49
|
|
|
To jest dość prosta konstrukcja. Jeżeli chodzi o szybę w drzwiach kierowcy to do panelu sterowania podłączony jest prąd + i - i włącznik podaje go bezpośrednio do silnika zmieniając polaryzację. Nie ma żadnych centralek i innej elektroniki, więc miernik w dłoń i sprawdzaj po kolei najpierw panel w drzwiach kierowcy a następnie przewody. Może są jakieś problemy z prądem, sprawdź bezpiecznik 30A w skrzynce pod maską obok akumulatora oraz przekaźnik przy bezpiecznikach pod kierownicą tam może coś nie kontaktować. |
_________________ Mój Galant
Moja strona o Galancie
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-05-2009, 11:15
|
|
|
Często też przewody w drzwiach potrafią się "złamać". Pamiętam, że po oczyszczeniu styków dochodzi do ponownego osadzania sadzy, znaczy się czysty styk mając bezpośredni kontakt z powietrzem powoduje iskrzenie. Warto by styki pokryć materiałem przewodzącym w formie pasty. Miernikiem natomiast sprawdź przejście pomiędzy wiązką w drzwiach a słupkiem kierowcy. |
|
 |
Macio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-05-2009, 14:22
|
|
|
Niestety nie posiadam miernika ale bede musial sie gdzies o niego postarac... napisz mi jeszcze jakie powinno byc napiecie na mierniku bo w zasadzie nie bardzo sie znam na tych rzeczach. Bespieczniki sprawdzalem i sa dobre. Kable w drzwiach wygladaja na dobre i nie sa "polamane" Co do iskrzenia masz racje po wyczyszczeniu wyglada podobnie niz przed... |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-05-2009, 22:17
|
|
|
Na początek sprawdź przejście, tzn. każdy przewód od sterowania szybami zmierz miernikiem z opcją continuity (ew. brzęczyk) czy nie są uszkodzone pod izolacją. Później proponuję ściągnąć manual z naszej strony i odszukać schemat szyb. Tam są podane kolory, napięcie, do czego przewody są doprowadzone, itp. |
|
 |
diblos
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant GLSi
|
Wysłany: 25-05-2009, 16:55
|
|
|
Witam mam podobny problem w tym samym galancie, u mnie bylo tak samo jak u Macio, tzn nie otwierala sie szyba od strony kierowcy, ale teraz juz zadna sie nie otwiera, wszystkie bezpieczniki sprawdzone, sprawdzilem kable miernikiem napiecia i wychodzi na to, ze niema tam pradu |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-05-2009, 22:09
|
|
|
Skoro bezpieczniki są całe to znaczy, że albo przepalone przewody (zazwyczaj w kostkach) albo złamane w drzwiach. Rada? Jak wyżej, miernik w dłoń i sprawdzanie przejścia na każdym kablu od sterowania szybami. |
|
 |
siudii
Mitsumaniak 01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 244 Skąd: RadoMM
|
Wysłany: 26-05-2009, 16:15
|
|
|
Jeszcze dobrze sprawdźcie kostkę od panelu sterowania w drzwiach kierowcy. Miałem taki przypadek, że była wpięta prawidłowo a jednak coś nie łączyło. |
_________________ Mój Galant
Moja strona o Galancie
 |
|
|
|
 |
Macio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-05-2009, 23:13
|
|
|
diblos u mnie rowniez nie ma pradu w panelu sterowania i sadze ze lepiej bedzie jak zajmie sie tym elektryk bo jak dla mnie to na tym etapie w ktorym juz wszystko sprawdzilem dalej nie mam glowy i sily do tego... tymczasowo zrobilem sobie jedna szybe od strony pasazera na "krotko" prad wzialem z czerwonej lampki w drzwiach i czekam na elektryka az znajdzie dla mnie czas... tymczasem dziekuje wszystkim za rady ktore mi napisaliscie.
Mam jeszcze kilka innych problemow z Galancikiem ale pierwsze musi mi zrobic szyby bo slonce grzeje niemilosiernie a klimy brak a wentylator nie daje rady jak oczywiscie uda mi sie go wlaczyc. tak to juz bywa ze starszymi autami ale mimo wszystko nie zamienilbym go na inny bo jest zbyt wygodny miedzy innymi... |
|
|
|
 |
|