Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sportowy układ wydechowy
Autor Wiadomość
MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2009, 13:52   Sportowy układ wydechowy

Panowie macie przypadkiem jakiś pomysł na skuteczne wyciszenie sportowego układu wydechowego wraz ze strumienicą. Posiadam takowy w mojej strzale i chciałbym żeby był troszeczkę cichszy choćby ze względu na high-end'owe audio. Dźwięk sportowego układu przy miśkowym-V6 to poezja (nie zrozumcie mnie źle) mocy też jest więcej szczególnie przy większych prędkościach, ale jak to w życiu coś za coś...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-07-2009, 17:18   

Można zamiast strumienicy wstawić tłumik,i będzie ciszej.
Nie straci basowego dźwięku,a i mocy wiele nie zabierze.

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Wysłany: 09-07-2009, 21:55   

Z tego co wiem są jeszcze tłumiki przelotowe, cos na zasadzie strumienicy, jak masz jedną to wstaw jeszcze jedną. Ja u siebie też będe korygował wydech bo na całkowitym przelocie juz mi sie niechce jeździć :d tzn. dopóki jeździłem sam to było OK ale ostatnio dałem swojej kobiecie pojechać Miśkiem na Uczelnie i słyszałem ją jak jedzie jeszcze przez około 500m od mojego domu :D i pomyslalem że ja tak latam codziennie przez miasto do pracy i nie dziwie sie juz że ludzie się za każdym razem dziwnie patrzą :D
Dlatego chcem wstawić jakieś wygłuszenie pośrodku układu, coś takiego jak jest w orginalnym wydechu - takie małe podłużne gruszki - to coś na kształt strumienicy i tłumika w jednym, wycisza ale nie blokuje spalin

sion2002 
Mitsumaniak
Co by tu teraz...

Auto: Gal E88A 2,5 V6 4x4
Wysłany: 11-07-2009, 00:44   

Przerobiłem ostatnio ten temat - ogólnei misio przez prawie 2 tygodnie stał u mechanika.
Po odbiorze pierwsze co zrbiłem to pełen przelot - jedna rura od kolentora zakończona króciutkim końcowym przelotowym tłumikiem. Żona, gdy przejechała sie ze mną stwierdziła, że natychmiastowo mam coś z nim zrobić :twisted:
Wstawiłem strumienice i za nią przeotowy długi tłumik środkowy - Panowie zmiana ogromn w dźwięku - nawet policja przestała sie oglądać :mrgreen:
Różnica przed i po wyciszeniu prawie żadna - wydaje mi się, że na całkiem odblokowanym ciut lepiej się wkręcał.

Gdy stał u mechanika spawdzili mi spręzanie na wszystkich cylindrach - jestem dość miło zaskoczony - na każdym jednym wyszło równo po 13.

Pozdrawiam

Colt 1986 -> Audi B3 1990 1,6 -> Gal E54A 6A12 1993 -> Carisma TD 1998 -> Gal TD 1997 -> :( Ecli 1993 4G63 (Został w rodzinie - brat - w obce ręce nie oddam) :( Spłonął :( -> Gal '93 E88A 2,5 V6 4x4

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2009, 16:17   

sion2002 napisał/a:
jestem dość miło zaskoczony - na każdym jednym wyszło równo po 13

No nie dziw się to w końcu misiek a nie jakaś Laguna ;-) Co do tłumika za strumienicą to jeśli u Ciebie pomogło będę musiał spróbować to samo zrobić. Pytanko jakie koszta mniej więcej za taką przeróbkę ?

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 11-07-2009, 18:15   

Jak dorwiesz gdzieś na szrocie lub złomowisku tłumik przelotowy to koszt będzie tylko samego montażu czyli nie wielki. Strumienica natomiast kosztuje chyba od 80-150zł czy coś takkiego. Pamiętać należy jedynie o średnicy otworu żeby nie byo lipy. Ja do swojego będe zakładał w połowie gdzieś wydechu tłumik przelowoty od bodajrze Audi A4 1,9tDI lub Forda Probe :D

sion2002 
Mitsumaniak
Co by tu teraz...

Auto: Gal E88A 2,5 V6 4x4
Wysłany: 13-07-2009, 22:47   

ja kupiłem wszystko nowe.
Strumienica wraz z montażem kosztowała mnie około 150 zł
Okrągły długi przelotowy tlumik środkowy wraz z kosztem instalacji okoł 160 zł
Wolałem nowe ze względu na 2 letnią gwarancję - w tym korozję :lol:

Pozdrawiam

Colt 1986 -> Audi B3 1990 1,6 -> Gal E54A 6A12 1993 -> Carisma TD 1998 -> Gal TD 1997 -> :( Ecli 1993 4G63 (Został w rodzinie - brat - w obce ręce nie oddam) :( Spłonął :( -> Gal '93 E88A 2,5 V6 4x4

autoR
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 23:16   

Wymiana końcowego sportowego tłumika i strumienicy na markowy-sprawdzony produkt czytaj EL-TEC.pl powinna załatwić temat. Panowie, wiem drogo i wogóle lecz sportowo wcale nie musi oznaczać glośno. Srodkowy i koncowy wszystko w przelocie srednica 63.5 i jest cisza jak fabryka-takie jeżdżą u brata w Colcie C5. Sprawdzone.

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 16-07-2009, 11:42   

Mam cały układ Ulter Sport kosztowało mnie to 3000 ale ze względu na audio głównie chcę go wyciszyć lekka basówka może zostać jednak nie słyszana wewnątrz

gres 
Forumowicz

Auto: galant E88A
Wysłany: 21-09-2009, 10:06   

macie , liczcie :P
http://www.grabowski.com.pl/uklady_wydechowe.htm

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 21-09-2009, 10:22   

gres napisał/a:
macie , liczcie
masakra, po pierwszej części przestałem cokolwiek rozumieć :D

gres 
Forumowicz

Auto: galant E88A
Wysłany: 21-09-2009, 10:33   

ja pamietam że kiedys to rozkminiałem , jescze do peugeota - fakt masakra :)
W sumie mam nadzieje że wydech szybko nie poleci bo zawsze podobały mi się ciche ( w pugu miałem 2 przelotowe i 2,5 cala :D ) auta a ten jest niesamowity

puntspusy 
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
Wysłany: 21-09-2009, 11:28   

MadMax napisał/a:
Mam cały układ Ulter Sport kosztowało mnie to 3000 ale ze względu na audio głównie chcę go wyciszyć lekka basówka może zostać jednak nie słyszana wewnątrz

najpierw wydales 3k zeby bylo glosniej a teraz chcesz miec ciszej
trzeba sie bylo dogadac z rzemieslnikiem zeby od razu dal wieksza puche na tyl bo niechcesz zeby bylo za glosno i tyle

napewno w el-tecu czy mg motorsport moga to poprawic, a moze sam ulter ci to poprawi
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz

Odpowiedz do tematu