Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
29-11-2009, 16:48
Bagażnik Lancer Sportback
Autor Wiadomość
Marian_K 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback '08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-08-2009, 14:05   Bagażnik Lancer Sportback

Witam,

Przymierzam się do zakupu Lancera Sportback i mam w związku z tym prośbę do posiadaczy takiego auta: czy mógłby mi ktoś zmierzyć bagażnik (przy opuszczonej podłodze)?

Fotka poglądowa: tutaj (wysokość do rączki składającej siedzenia).

Samochód oglądałem osobiście, ale nie miałem przy sobie metrówki....
Do najbliższego salonu mam 100km i wyjazd w celu pomiaru bagażnika wydaje mi się mało rozsądny....

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez tyku 29-12-2015, 14:13, w całości zmieniany 1 raz  

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 05-08-2009, 15:22   

Marian_K,
Według zdjęcia:
A=70
A1 (ten sam wymiar co A, ale po środku bagażnika - tylna krawędź jest półokrągła)=75
B=92,5
C=39,5 (do plastikowego gzymsu, do samej rączki jest jeszcze jakiś 1 cm)

Marian_K 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2009, 15:37   

Luk wielkie dzięki!

Pozdrawiam!

wicja 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 21-06-2010, 11:50   

To mój pierwszy post. Witam wszystkich użytkowników lancerów.
Ponieważ wybieram się na wakacje coś mnie skusiło aby zmierzyć pojemność bagażnika - wyszło mi że bagażnik lancera po drobnych przeróbkach można powiększyć do około 500 litrów, z czego jestem bardzo zadowolony bo to zdecydowanie więcej niż podaje producent czyli 344l.
Moje przeróbki polegały na wyjęciu utwardzonej podłogi w bagażniku lancera oraz zdemontowaniu plastikowych schowków.
Pomiar:
2 wnęki o wymiarach 30 x 22 x 44 = ~60l
Bagażnik 80 x 100 x 55 = 440l
Według wcześniejszego rysunku przedstawionego przez Marian_K czyli A x B x C
Zmierzcie sami.
A - 80 cm pomiar w połowie wysokości bagażnika
B - 100 cm jak na rysunku
C - 55 cm od podłogi do górnej powierzchni półki

Pzdr :) !!!

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 21-06-2010, 15:49   

wicja napisał/a:
Moje przeróbki polegały na wyjęciu utwardzonej podłogi w bagażniku

Wyjęciu, czy obniżeniu? Bo jak wyjąłeś całkowicie, to straciłeś twardą, równą podłogę i bagaże kładziesz na kole zapasowym, podnośniku itp. Tę twardą podłogę można jednym ruchem obniżyć.
A te schowki w sumie to fajna rzecz, ja wolę schowki kosztem bagażnika. I tak jeżdżę z podłogą podniesioną na równo ze schowkami i ze wszystkim się mieszczę (przeważnie :) )

wicja 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 21-06-2010, 16:38   

U mnie duża rodzinka i każde miejsce się liczy, a torbom podróżnym to na pewno nie przeszkadza że jest koło pod spodem, choć nie bezpośrednio bo na kole mam jeszcze firmową czarną wykładzinę - w sedanach chyba też jest w standardzie. No a po wyjeździe powrócę do twardej podłogi i schowków. Na razie priorytet to wielkość bagażnika :) .

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 21-06-2010, 20:42   

wicja napisał/a:
w sedanach chyba też jest w standardzie
Wykładzina jest w standardzie w sedanie, nawet z twardą płytą pilśniową gr 3-4mm :mrgreen: Brak tej dodatkowej podłogi co w SB. Ale kiedyś znalazłem, chyba w service manual, taką samą, prawie taka samą bo w SB jest inny profil krawędzi przy pasie tylnym, druga podłoge do sedana razem z tymi schowkami. Ale nie udzielono mi odpowiedzi co do ceny i mozliwości zakupu takiego akcesorium.

macior 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8cvt'10,Micra1.0cvt00
Wysłany: 22-06-2010, 06:44   

Wg moich pomiarów (taśmą, z dokładnością do 1 cm) w sedanie bez usuwania podłogi wykładziny, czy obić nadkoli wyszło 450dm3. Ciekawe jaką metodę pomiarową stosowano uzyskując podawane w katalogu 430 i gazetach 400...? Może metodę typowych pudełek. Wtedy traci się na obłościach. Może stąd ta różnica... :roll:

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 22-06-2010, 09:09   

macior napisał/a:
Ciekawe jaką metodę pomiarową stosowano uzyskując podawane w katalogu 430 i gazetach 400...?

Dokładnie. Wsadza się ustandaryzowane prostopadłościany. Liczy się ich sumę i...

Marian_K 
Forumowicz

Wysłany: 22-06-2010, 09:40   

Skoro temat bagażnika nadal na topie, to chciałem zapytać, czy ktoś z Was dopasował może jakąś gumową matę do opuszczonej podłogi bagażnika?

W sprzedaży są maty do wersji z soobwooferem lub bez, ale nie ma maty do opuszczonej podłogi.... Powstaje wtedy zagłębienie, w które chciałbym włożyć gumową matę.

Jeżdżę zawsze z opuszczoną podłogą bagażnika, bo wtedy idealnie wózek dziecięcy pasuje, ale błoto i piach po kołach doprowadza mnie do szału...

Macie z tym jakieś doświadczenia?
Może od jakiegoś innego auta pasowałaby mata i ktoś coś dobrał?

Pozdrawiam!

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 22-06-2010, 09:59   

znalazłem maty w jakimś sklepie internetowym, i w ramach wycieczki pojecałem tam (pozwiedzać coś przy okazji) to mi chłopaki znaleźli. chodziło o almerkę w sedanie z subem własnej roboty. poprzymierzali, coś dobrali, podcięli ładnie wyszło

a obj. bagażnika w sedanie lancerku

jak się wypakowałem po dojechaniu na miejsce wakacyjne, mój szwgier stweirdził: "ja bym tyle bagazu nie wcisnął do mojej hondy (CRV). przcież nawet na krzywe oko widać, że ta sterta w przedpokoju jest wieksza niż mój bagażnik, a co dopiero twój! ;)

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

Golotheman 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 143KM Sportback+LPG
  Wysłany: 29-12-2015, 12:45   Roleta / Żaluzja do bagażnika zamiast półki

Nie znalazłem takiego rozwiązania na forum, ale przyszła mi ostatnio do głowy taka myśl, żeby usunąć standardową półkę sportbacka i spróbować zaadaptować roletę. Rozwiązałoby to problem ułamywania bolców, lepsze wykorzystanie wysokości naszych bagażników (jak nie trzeba, to zasunięte, jak potrzeba umieścić coś wyższego, to roleta siup i jej nie ma, nie trzeba biegać z wielką półką), itp. Czy spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem na ruskich forach?

kappi 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer sporback
Wysłany: 03-01-2016, 20:30   

Witam użytkowników forum.
Odświeże nieco temat.
Przymierzam się do zakupu wersji sportback , w związku z tym mam pytanie. Czy zmieści się do bagażnika wózek dziecięcy z gondolą ? Sama gondola zajmuje troche miejsca jak i stelaż wózka.
Wózka jeszcze nie mam, jak i zaden ze znajomych nie posiada takiego auta.
Jesli ktoś mógłby mi to sprawdzić byłbym bardzo wdzięczy nie wspomijąc już o zdjęciu.

Golotheman 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 143KM Sportback+LPG
Wysłany: 03-02-2016, 07:43   

Kolego kappi, też jestem na kupnie wózka i jak sam stelaż powinien wejść w poprzek, tak gondola może się nie zmieścić, bo jest niestety dosyć nisko. Chyba ze wywalisz półkę.

Chcę odświeżyć temat zamiany półki na roletę- myślał ktoś o tym, widział to ktoś gdzieś ? Myślałem o samoróbce, kupić roletę z podobną szerokością i zamocować ją w miejsce bolców trzymających półkę. Problem będzie z montażem zaczepów, które tą roletę mają trzymać po rozciągnięciu. Bo będzie to wyglądało jak karykatura...

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 03-02-2016, 10:48   

Golotheman, Najlepiej jak przyciemnisz tylną szybę i wtedy na czas wożenia wózka półeczkę wyrzucisz z autka. Wady są takie, że w nocy nic nie widać przy cofaniu.
Rolety raczej nie kupisz do lancera, a przerabiać metodą prób i błędów, czy ja wiem. :roll:

Odpowiedz do tematu