Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Zgrzał się w korku ?!
Autor Wiadomość
JayChyl 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-08-2009, 20:03   [CA4A 1.6] Zgrzał się w korku ?!

No i dziś sobie wracam z mazur a tu po 30 minutowym korku zaraz przed wyjazdem temp. silnika na wskazówce skoczyła do prawie czerwonego stopnia. Zatrzymałem się od razu na poboczu, wyłączyłem, odczekałem - troszkę spadła do 3/4, po 5 minutach było juz nizej jak połowa. Odpaliłem ponownie - ruszyłem i do konca (30km) na większych katach do 5 tyś obr/min - wskazówka w normie czyli troszeczkuśnie niżej jak 1/2.

Co mogło być tego przyczyną?. Płyn chłodniczy jest (jeżeli to wogóle płyn, bo raczej wody by tam nie było, niebawem bede zmienial cały płyn chłodniczy tak czy inaczej).

Jedyne co zauważyłem, to że wiatrak chłodnicy się nie włączył na postoju mimo tak wysokiej temp, pokazanej na wskazniku. Bezpiecznik chlodnicy jest okey, to samo przewód który tam idzie jest podłączony. Czy to normalne ze się nie włączył?

Pierwszy raz mam taka sytuacje - i zdarzyło się to tylko przez stanie w korkach, większosc czasu bieg jałowy i ruszanie.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 02-08-2009, 20:10   

Moglo sie tylko cos "przywiesic", ewentualnie jakis kawalek "paprocha" przytkal na chwile chlodnice. Teraz juz sie wlacza wentylator?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37368

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-08-2009, 20:31   

Hmm. Postanowiłem to potem sprawdzić. Gdy go odpaliłem i temp była jeszcze wysoka - nie kręcił się wentylator.

Potem jak juz wszystko było w normie, przyjechałem pod dom - temp była w normie. Od razu po dojechaniu nie gasiłem silnika i otworzyłem maske - też się nie kręcił.

Kiedy wogóle powinien się kręcić?

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2009, 20:35   

U mnie wlacza sie "okolo 1.5mm przed czerwonym polem".

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-08-2009, 21:00   

Hmm. Czytałem ten mitsumaniakowy manual. Tak naprawde to tylko mi się to w korku zdarzyło i tylko ten jeden raz, to chyba raczej nic tam szczególnego nie znajdę, prócz instrukcji wymiany płynu.

To widocznie wentylator ma chodzić gdy naprawdę jest niemalze na czerwonej kresce.

Mysle ze warto było by mi zalać nowy płyn (5litrów), tym samym odpowietrzyć układ.

Nie wiem dla czego, ale w manualu mitsumaniakowym jest napisane, że jezeli temperatura przekroczy stan normy (czyli równo lub wyzej jak 1/2 miarki), to powinien zadziałać wentylator. Moze cos zle zrozumialem?

Cytat:

"Jeżeli nasz Misiek przekracza polowe skali to powinniśmy bacznie obserwowac co nastapi. Powinien się włączyć wentylator chlodnicy i temperatura powinna zaczac spadac. "

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2009, 21:13   

Juz poprawione, teraz jest tak: Zanim wskazowka dojdzie do czerwonego pola, powinien się włączyć wentylator chlodnicy i temperatura powinna zaczac spadac.

JayChyl napisał/a:

Mysle ze warto było by mi zalać nowy płyn (5litrów), tym samym odpowietrzyć układ.

Jak jest stary mogl utracic swoje wlasciwosci, do tego upal, brak przewiewu, "grzejace" auta w korku.
Udalo Ci sie w koncu wlaczyc ten wentylator?

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 02-08-2009, 22:28   

JayChyl, jeśli chcesz się dowiedzieć czy śmigło się włącza to zostaw go na wolnych obrotach. Na postoju wentylator MUSI się włączać i wcale to nie jest przed czerwonym polem.

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 02-08-2009, 22:44   

Ja obstawiam padaczke wentylatora. Podczas jazdy jest on raczej niepotrzebny, za to jak stoisz w korku to bez niego zagrzeje Ci się silnik!!

Najlepiej podaj 12V z akumulatora na wiatrak i sprawdź czy działa. Jeśli nie, to wymontuj go, rozkręć i sprawdź czy przypadkiem nie skończyły się szczotki. Przy okazji dobrze obejrzyj komutator, wyczyść szczeliny z grafitu który się tam nazbierał przez te wszystkie lata, nasmaruj wszystkie elementy gdzie rusza się trzpień wirnika i złóż i sprawdź. Jeśli nadal nie będzie działał to musisz poszukać innego.
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-08-2009, 23:34   

docencik87 napisał/a:
Najlepiej podaj 12V z akumulatora na wiatrak i sprawdź czy działa
Jak tak zrobisz i się nie zakręci to silnik wentylatora jest uszkodzony. Jeśli się zakręci to do wymiany czujnik termiczny włączający wentylator chłodnicy. Czujnik ten jest wkręcony na dole w obudowę chłodnicy i kosztuje ok. 30 zł.
mkm napisał/a:
Zanim wskazowka dojdzie do czerwonego pola, powinien się włączyć wentylator chlodnicy i temperatura powinna zaczac spadac.
Zupełna bzdura. Wskazówka temperatury w tym aucie NIE MA PRAWA podnieść się nawet o 0,0000001 mm ponad normalne wskazanie, a wentylator się powinien włączyć.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2009, 23:39   

Hugo, ten temat wisi juz pare miesiecy, zapraszam do korekty:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37368
Ja to pisalem na podstawie postow i wlasnych spostrzezen. U mnie wentylator wlacza sie grubo powyzej "polowy".

pawel129
[Usunięty]

Wysłany: 02-08-2009, 23:47   

mkm napisał/a:
U mnie wentylator wlacza sie grubo powyzej "polowy".

u mnie podobnie.
JayChyl, sprawdz bezpiecznik, następnie czujnik i na końcu przekaźnik.

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2009, 06:38   

Sprawdze ten wentylator, jak się zakręci to w koncu ten czujnik kiedy załącza wentyl.

Wtedy dojdę o co chodzi.

Bezpiecznik jest ok jak pisałem w pierwszym poscie.

[ Dodano: 03-08-2009, 18:23 ]
Zrobiłem sobie wlasnie zestaw przewodów z 2x zabkami i 2x oczkami najmniejszego rozmiaru, by podać 12V z aku. Mam nadzieje ze nie dojdzie do zwarcia bo w sumie te piny sa bardzo blisko siebie i trzeba bedzie ostroznie podac napiecie. Chyba ze jest lepszy sposób?

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 03-08-2009, 20:31   

Instrukcja
tomusn napisał/a:
zaopatrujemy się w dwa przewody - z których każdy na jednym końcu ma "krokodylek" a na drugim "szpilkę".
krokodylek pierwszego przewody zapinamy do plusa na akumulatorze , a drugiego do masy (dowolnej śrubki). następnie igłami dotykamy do pinów w kostce wentylatora, jak nie zadziała to zamieniamy "+" z "-", bo może chodzi w jedną stronę.
jak nie zakręci, sprawdzamy styki czy nie zaśniedziały (skrobiemy nożem). jak teraz nie zadziała, to coś nie tak z silnikem wentylatora.
][
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2009, 20:42   

Wlasnie majstrowalem. Mam takie przewody sobie zmontowalem ale za chiny nie moge dojsc do tego przewodu od włącznika wentylatora. Odpiełem go, jednak chciałbym go wyjąc w górę by miec latwy dostęp do pinów w tej kostce. Jednak kostka jest chyba na stałę przymocowana do wentylatora. Da się ją jakoś odczepić? Wentylator cięzko cały odkręcić, ponieważ te srubki na dole są tak pordzewiałę, że nawet klucz 10 przeskakuje, próbowalem WD-40, tez nic. Nawet kombinerkami.

Więc wolałbym jakośwyjąc tą kostkę. Jest taka mozliwość?

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2009, 20:58   

A to w razie czego, który powinienem kupić? Moze po prostu wykręce go, kupie nowy, zamontuje i sie zobaczy. koszt 20zł a zaoszczedzi mi sprawdzania tysiąca rzeczy pokolei.

Poprzedni post:

Wlasnie majstrowalem. Mam takie przewody sobie zmontowalem ale za chiny nie moge dojsc do tego przewodu od włącznika wentylatora. Odpiełem go, jednak chciałbym go wyjąc w górę by miec latwy dostęp do pinów w tej kostce. Jednak kostka jest chyba na stałę przymocowana do wentylatora. Da się ją jakoś odczepić? Wentylator cięzko cały odkręcić, ponieważ te srubki na dole są tak pordzewiałę, że nawet klucz 10 przeskakuje, próbowalem WD-40, tez nic. Nawet kombinerkami.

Więc wolałbym jakośwyjąc tą kostkę. Jest taka mozliwość?

Odpowiedz do tematu