Wymiana płynu chłodzącego Pajero 2,5 TD Intercooler |
Autor |
Wiadomość |
piotrekapa
Forumowicz piotrekapa
Auto: Pajero 2500 TDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-12-2009, 20:22 Wymiana płynu chłodzącego Pajero 2,5 TD Intercooler
|
|
|
Witam wszystkich ponownie...:)
Może ktoś mi podpowie jak wymieni płyn? , na jaki ?, znalazłem korek spustowy przy chłodnicy - ale co z blokiem czy jest jakiś korek spustowy ??? i gdzie ?
Pozdrawiam
Piotrek
piotrekapa @wp.pl |
_________________ Piotrek |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 12-12-2009, 20:49
|
|
|
nie jestem pewien,ale to nie dawno było....Spuszczasz tylko z chłodnicy....W bloku zostaje niewielka ilość,więc po zmieszaniu się neutralizuje...Nie chcę tu niczego reklamować,ale, koncentrat PRESTONE jest dość dobry i ma dobre recenzje...Po za tym jest koncentratem i można sobie dobrać stężenie,jeśli ktoś chce 'mocny'płyn...Ale z drugiej strony,po co komu mocny płyn w dobie ocieplenia klimatu gdy Temp. spada żadko po niżej 0.No ale 'wybryki' natury też się mogą zdarzyć |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
piotrek.28jp
Nowy Forumowicz
Auto: pajero II
|
Wysłany: 12-12-2009, 20:51
|
|
|
ja spuscilem z chlodnicy zalalem 100% koncentratu od mechanika kupilem tylko firmy to nie pamietam i chyba mam na - 45 stopni mysle takiego zaleje bo ciagle na dworze stoi a akurat w moich regionach sa troche mocniejsze zimy ) |
|
 |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 13-12-2009, 17:24
|
|
|
U mnie zeszło tylko z chłodnicy (no i ze zbiorniczka wyrównawczego wylałem) a to tylko około 5 litrów a cały układ ma 9,5 litra |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 13-12-2009, 17:56
|
|
|
piotrekapa napisał/a: | ale co z blokiem czy jest jakiś korek spustowy ??? i gdzie ? |
nie ma czegoś takiego.Proponuję zdjąć wąż z bloku a konkretnie z termostatu (może okazać się że i termostat też trzeba będzie wyjąć->>przy okazji zobaczysz w jakim jest stanie i na jaką temperaturę otwierania jest) i dołu chłodnicy->>wtedy zejdzie raczej wszystko. Płyn do chłodnicy zwróć uwagę na to czy nadaje się do aluminium.Po spuszczeniu powinno wejść około 9-10 litrów->> nie zapomnij o zbiorniczku wyrównawczym. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 14-12-2009, 15:51
|
|
|
piotrek.28jp napisał/a: | zalalem 100% koncentratu od mechanika kupilem tylko firmy to nie pamietam i chyba mam na - 45 stopni mysle takiego zaleje bo ciagle na dworze stoi a akurat w moich regionach sa troche mocniejsze zimy ) |
- 100% koncentrat ma wyższą temperaturę zamarzania (np. -25 stopni C) niż rozcieńczony zgodnie z instrukcją (-45 stopni C) |
|
|
|
 |
|