Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spryskiwacze reflektorów, szyby przedniej i tylnej.
Autor Wiadomość
waldinio 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-12-2009, 23:19   Nie działa spryskiwacz.

ja mam lancera drugi dzień i już mam pierwszy problem ze spryskiwaczami, nie wydaje mi się, że to płyn zamarzł bo to niemożliwe, wyjezdzając z salonu w ogóle płynu nie miałem, pojechałem do sklepu, wlałem płyn, chce spryskać szybe i dupa, nie działa, w ogóle nie słychać silniczka co uruchamia spryskiwacze, może tego silniczka w ogole nie słychac? jak to jest u was?

"Zamarzniete spryskiwacze" w tym temacie: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=46284
Ostatnio zmieniony przez mkm 20-12-2009, 11:12, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-12-2009, 23:40   

waldinio napisał/a:
wlałem płyn, chce spryskać szybe i dupa, nie działa, w ogóle nie słychać silniczka co uruchamia spryskiwacze, może tego silniczka w ogole nie słychac? jak to jest u was?
Miałes tak zmrozony zbiorniczek, że płyn ścięło i zablokowało silniczek. Nie próbuj dalej bo go spalisz.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

waldinio 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-12-2009, 23:42   

pojade jutro do serwisu, niech mi to sprawdzą, nie będę czekał aż mróz puści, dzis mało nie przywaliłem w inny samochód - tylna szyba zmrożona, lusterka zmrożone, spieszyło mi się to nie czekałem aż odmrozi, naprawdę niewiele brakowało :P

[ Dodano: 18-12-2009, 23:43 ]
Hubeeert napisał/a:
waldinio napisał/a:
wlałem płyn, chce spryskać szybe i dupa, nie działa, w ogóle nie słychać silniczka co uruchamia spryskiwacze, może tego silniczka w ogole nie słychac? jak to jest u was?
Miałes tak zmrozony zbiorniczek, że płyn ścięło i zablokowało silniczek. Nie próbuj dalej bo go spalisz.

ok, dzieki za radę :)

Aneta 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Wysłany: 18-12-2009, 23:47   Nie działa spryskiwacz.

Witam serdecznie,
stałam się posiadaczką Lancera Sportback. Autko odebrane dzisiaj:) Wszystko super poza jednym...nie działają spryskiwacze ani z tyłu ani z przodu:( Wyjeżdżając z salonu próbowałam uzyć spryskiwaczy i niestety nic. Podjechałam na stację i zakupiłam nowy niebieski (wiem, że to jest zimowy) płyn do spryskiwaczy, napełniłam zbiornik do kreski, usiłowałam włączyc spryskiwcze z tyłu i przodu ani kropla nie pojawił się na szybach, za to w zbiorniku płynu (jest tam bagnet) pojawiła się pustka, a co ciekawe odjechałam sobie na suchy beton żeby zobaczyc czy nie cieknie i ...okazło się, że nic nie wycieka, płynu nie ma, szyby suche.
Przez kratownicę w zderzaku widac zbiornik płynu, płyn jest na dnie, ale już resztki.
Zapewne odeślecie mnie do salonu/serwisu, ale może ktoś wie co może się dziać?
pozdrawiam,
aneta
Ostatnio zmieniony przez mkm 20-12-2009, 11:02, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 18-12-2009, 23:58   

Nie próbuj dalej bo prawdopodobnie leci ale do bagaznika. Poszukaj pod wykładziną...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Aneta 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Wysłany: 19-12-2009, 00:04   

Dzięki za radę, może pobiegnę i poszukam, a jak nie znajdę to jutro przekaże Twoją "cenną" wskazówkę serwisantom...

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 19-12-2009, 02:23   

To nie jest Forum importera a miłośników i posiadaczy samochodów marki MITSUBISHI, ja nie pracuję w ASO a tylko jestem posiadaczem 2 Miśków, rada Ci udzielona wynika nie ze złośliwości a z tego, że widziałem juz podobne przypadki a skoro nie leci ze spryskiwaczy ani nie ma kałuży pod samochodem to nietrudno domyslic się, że opróżniłas zawartość zbiorniczka wewnatrz samochodu przez jakąś nieszczelność...

Nie oczekuj zadając pytanie na Forum, że w ten sposób cudownie naprawisz swój samochód. Możemy podpowiadać a czasem nawet pomóc, również na żywo, jednak sarkazmem nie zachęcisz do pomocy.

Miłego dnia w serwisie i pamiętaj, że to jak potraktujesz serwisanta (to też człowiek) może miec wpływ na to jak on potraktuje tą usterkę.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 19-12-2009, 08:07   

waldinio, silniczek od spryskiwaczy slychac i to bardzo wyraznie, wiec jeslinie chodzi to pewnie jest tak jak Hubeeert, napisal. Mozesz tez sprawdzic samemu - pojedz sobie do jakiegos centtrum z podziemnym parkingiem i niech tam postoi troche potem sprawdz czy dziala.

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 19-12-2009, 09:17   

Miałem cos podobnego w innym samochodzie - uszkodzony wezyk doprowadzajacy plyn do tylnego spryskiwacza ;-) zorientowalem sie jak mi na glowe zaczelo kapac :-) Ciekawe w tym przypadku jest to ze plyn nie dotarl do przednich spryskiwaczy a przeciez od zbiornika przewod leci tylko przez komore silnika (czy moze leci wewnatrz auta) to jesli tam bylyby gdzies pekniety to powinna zostac plama na drodze...

waldinio 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-12-2009, 11:07   

ulrik napisał/a:
waldinio, silniczek od spryskiwaczy slychac i to bardzo wyraznie, wiec jeslinie chodzi to pewnie jest tak jak Hubeeert, napisal. Mozesz tez sprawdzic samemu - pojedz sobie do jakiegos centtrum z podziemnym parkingiem i niech tam postoi troche potem sprawdz czy dziala.

dziś jadę na wieś więc spróbuje jeszcze suszarką bo tak pod domem to nie mam jak :/

waldinio 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-12-2009, 23:20   

waldinio napisał/a:
ulrik napisał/a:

dziś jadę na wieś więc spróbuje jeszcze suszarką bo tak pod domem to nie mam jak :/

a wiec tak, po dłuższej jeździe czujniki cofania działają poprawnie, natomiast jeśli chodzi o spryskiwacze to jest jakiś koszmar.... suszarka nie pomogła, byłem też dziś w garażu podziemnym i też nic ale najlepsze jest to, że gdy zajrzałem do zbiornika spryskiwaczy to okazało się, że jest on pusty!! :shock: wlewałem pod korek więc wydaje mi się, że zbiornik jest dziurawy i w dodatku jest zepsuty silniczek :/ masakra jakas, przeciez bez spryskiwaczy się nie da jezdzic, na trasie musiałem się zatrzymywać co jakiś czas i ręcznie zmywać syf który się zbiera na szybie :(

pekaes 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
Wysłany: 20-12-2009, 15:38   

Ha, widzę, że nie tylko ja zmagam się ze spryskiwaczami. Oto mój przypadek - kiedy pojawiły się ostatnie tęgie mrozy, od razu zaczęły się problemy. Pomyślałem, że płyn zamarzł, bo przyznaję się, że zanim mrozy nadeszły nie opróźniłem do końca płynu letniego, tylko dolałem do zbiornika płynu zimowego made for Tesco... Wczoraj wstawiłem auto do garażu teścia. Dodatkowo potraktowałem zbiornik płynu farelką i suszarką. Zadziałało. Pozostający w zbiorniku płyn wypsiukałem na szybę, a do zbiornika wlałem markowy koncentrat (do - 30 stopni). Rano spryskiwacze działały bez zarzutu, lecz już w 30-kilometrowej trasie do Warszawy, spryskiwacze ponownie odmówiły posłuszeństwa. Pomyślałem, że może jest gdzieś jakiś wyciek. Zaparkowałem auto w garażu podziemnym centrum handlowego i po dwugodzinnych zakupach spryskiwacze ponownie ożyły, a ja nie zauważyłem na betonie wycieku... Co więc się dzieje u licha? Przecież w zborniku jest solidny koncentrat...

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 20-12-2009, 15:41   

pekaes napisał/a:
Co więc się dzieje u licha?
czynnik wychładzajacy

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

pekaes 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
Wysłany: 20-12-2009, 15:50   

Hubeeert napisał/a:
pekaes napisał/a:
Co więc się dzieje u licha?
czynnik wychładzajacy

a coś więcej? :)

Koyocik 
Mitsumaniak
Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Wysłany: 20-12-2009, 15:57   

Pęd powietrza powoduje dodatkowe ochłodzenie - jadąc 100km/h przy temperaturze "statycznej" rzędu -15C, temperatura "faktycznie działająca" to około -70. Tak pi razy oko. I o to Hubeeertowi chodziło, że się wychłodziło.

Odpowiedz do tematu