błąd ze sterownika skrzyni automat |
Autor |
Wiadomość |
kames
Nowy Forumowicz
Auto: różne
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-01-2010, 14:42 błąd ze sterownika skrzyni automat
|
|
|
Witam
mamy taki przypadek w Pajero 2,8TD 95'
mianowicie wyskakuje błąd 11 Potencjometr przepustnicy - niesprawność
i nie możemy tego zwalczyć objawy to: brak czwartego biegu nie przerzuca w czasie jazdy tak jak by był włączony Ower Driwe
prosze o pomoc
[ Dodano: 18-01-2010, 14:44 ]
kames
[ Dodano: 18-01-2010, 14:45 ]
kames |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:05
|
|
|
Proszę wrzucić na szukajkę było o tym pisane. Czujnik położenia przepustnicy szwankuje albo urządzenia z nim współdziałające i podaje on złe parametry do kompa skrzyni, dlatego skrzynia wariuje.
Aha pytanko ten co podłączał kompa do autka zapewne sprawdził kompa skrzyni ? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:18
|
|
|
mario mario napisał/a: | Proszę wrzucić na szukajkę było o tym pisane |
Też mnie to ciekawi poproszę o link do tej strony->> szukajka mnie nie lubi |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 192 Skąd: Radom
|
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:16
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=45673. Wiedzy maxymalnej nie mam w temacie skrzyń automatycznych. Odkąd mam drugiego automata postanowiłem tą wiedzę pogłębiać. Jest to bardzo ciężkie z uwagi na to, że żaden spec nie chce zdradzać swoich tajników, a z forów trzeba wiedzieć co jest prawdą, a co naganianiem sobie klientów. Faktem jest, że aby sprawdzić skrzynię trzeba ją rozebrać, ale fachowiec, któy naprawił setki skrzyń wie od razu co jest ze skrzynią nie tak. Dla przykładu na jednym takim niby sławnym forum przeważnie podpowiedzi fachowca wyglądają tak: Tu trzeba rozebrać skrzynię. Nie będę się więcej rozpisywał na ten toemat bo to nie jest problemem w tym wątku, wiem, że na forum jest wielu kolegów, którzy bardzo mądrze wypowiadali a raczej wypisywali się na temat ASB, a teraz nie bardzo się udzielają, może też stwierdzili, że ta wiedza naprawdę jest droga. Jedno wiem napewno wiedza na temat ASB kosztuje, literatura to nie to co doświadczenie. Jeżeli ten wątek nie przekona to jeszcze raz podkreślam, proszę podłączyć sam komputer skrzyni pod sprawdzenie, a napewno nie pokaże błędu który powoduje takie zachowania. Tyle, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 192 Skąd: Radom
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:43
|
|
|
Na ile udało mi się poznać pajero, to mimo względnie prostej konstrukcji jest on cholernie czuły na problemy elektryczne ... u mnie ostatnio źle podpięte (!sic) radio zaowocowało problemami z załączaniem napędów (kostka od radia podpięta, napędów brak - odpięta, wszystko gra i buczy jak w japońskim zegarku ;P). Zastanawiam się czy problem Waldkowy nie leży i kwiczy w kablologii stosowanej. |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 19-01-2010, 18:18 Re: błąd ze sterownika skrzyni automat
|
|
|
kames napisał/a: | Witam
mamy taki przypadek w Pajero 2,8TD 95'
mianowicie wyskakuje błąd 11 Potencjometr przepustnicy - niesprawność
i nie możemy tego zwalczyć objawy to: brak czwartego biegu nie przerzuca w czasie jazdy tak jak by był włączony Ower Driwe
prosze o pomoc
[ Dodano: 18-01-2010, 14:44 ]
kames
[ Dodano: 18-01-2010, 14:45 ]
kames |
Poziom oleju w skrzyni jest prawidłowy? Swego czasu męczyliśmy się z takowym niemieckim wynalazkiem 4HP11 ...po wymianie tarczek złożeniu wszystkiego niby ciągnęła ale nie nie chciała załączyć 4,3 jakoś z oporami włączała- za mało było oleju. Po dolaniu znalazły się wszystkie przełożenia
Moze na to zwrócić uwagę. |
|
|
|
 |
|