Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
błąd ze sterownika skrzyni automat
Autor Wiadomość
kames 
Nowy Forumowicz

Auto: różne
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2010, 14:42   błąd ze sterownika skrzyni automat

Witam

mamy taki przypadek w Pajero 2,8TD 95'

mianowicie wyskakuje błąd 11 Potencjometr przepustnicy - niesprawność

i nie możemy tego zwalczyć objawy to: brak czwartego biegu nie przerzuca w czasie jazdy tak jak by był włączony Ower Driwe

prosze o pomoc

[ Dodano: 18-01-2010, 14:44 ]
kames

[ Dodano: 18-01-2010, 14:45 ]
kames

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 18-01-2010, 18:05   

Proszę wrzucić na szukajkę było o tym pisane. Czujnik położenia przepustnicy szwankuje albo urządzenia z nim współdziałające i podaje on złe parametry do kompa skrzyni, dlatego skrzynia wariuje.
Aha pytanko ten co podłączał kompa do autka zapewne sprawdził kompa skrzyni ?

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 18-01-2010, 18:18   

mario mario napisał/a:
Proszę wrzucić na szukajkę było o tym pisane

Też mnie to ciekawi poproszę o link do tej strony->> szukajka mnie nie lubi :wink:

diWhizZ 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Wysłany: 19-01-2010, 10:49   

jawaldek napisał/a:
Też mnie to ciekawi poproszę o link do tej strony->> szukajka mnie nie lubi :wink:

Znalazłem Waldku dwa wątki na ten temat jeśli chodzi o pajero ale jakoś niewiele wnoszą do tematu, widocznie mnie też Oszukajka ;)

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32651

http://forum.mitsumaniaki...ik+przepustnicy

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 19-01-2010, 17:16   

http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=45673. Wiedzy maxymalnej nie mam w temacie skrzyń automatycznych. Odkąd mam drugiego automata postanowiłem tą wiedzę pogłębiać. Jest to bardzo ciężkie z uwagi na to, że żaden spec nie chce zdradzać swoich tajników, a z forów trzeba wiedzieć co jest prawdą, a co naganianiem sobie klientów. Faktem jest, że aby sprawdzić skrzynię trzeba ją rozebrać, ale fachowiec, któy naprawił setki skrzyń wie od razu co jest ze skrzynią nie tak. Dla przykładu na jednym takim niby sławnym forum przeważnie podpowiedzi fachowca wyglądają tak: Tu trzeba rozebrać skrzynię. Nie będę się więcej rozpisywał na ten toemat bo to nie jest problemem w tym wątku, wiem, że na forum jest wielu kolegów, którzy bardzo mądrze wypowiadali a raczej wypisywali się na temat ASB, a teraz nie bardzo się udzielają, może też stwierdzili, że ta wiedza naprawdę jest droga. Jedno wiem napewno wiedza na temat ASB kosztuje, literatura to nie to co doświadczenie. Jeżeli ten wątek nie przekona to jeszcze raz podkreślam, proszę podłączyć sam komputer skrzyni pod sprawdzenie, a napewno nie pokaże błędu który powoduje takie zachowania. Tyle, pozdrawiam.

diWhizZ 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Wysłany: 19-01-2010, 17:43   

Na ile udało mi się poznać pajero, to mimo względnie prostej konstrukcji jest on cholernie czuły na problemy elektryczne ... u mnie ostatnio źle podpięte (!sic) radio zaowocowało problemami z załączaniem napędów (kostka od radia podpięta, napędów brak - odpięta, wszystko gra i buczy jak w japońskim zegarku ;P). Zastanawiam się czy problem Waldkowy nie leży i kwiczy w kablologii stosowanej.

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 19-01-2010, 18:18   Re: błąd ze sterownika skrzyni automat

kames napisał/a:
Witam

mamy taki przypadek w Pajero 2,8TD 95'

mianowicie wyskakuje błąd 11 Potencjometr przepustnicy - niesprawność

i nie możemy tego zwalczyć objawy to: brak czwartego biegu nie przerzuca w czasie jazdy tak jak by był włączony Ower Driwe

prosze o pomoc

[ Dodano: 18-01-2010, 14:44 ]
kames

[ Dodano: 18-01-2010, 14:45 ]
kames

Poziom oleju w skrzyni jest prawidłowy? Swego czasu męczyliśmy się z takowym niemieckim wynalazkiem 4HP11 ...po wymianie tarczek złożeniu wszystkiego niby ciągnęła ale nie nie chciała załączyć 4,3 jakoś z oporami włączała- za mało było oleju. Po dolaniu znalazły się wszystkie przełożenia :lol:
Moze na to zwrócić uwagę. :wink:

Odpowiedz do tematu