Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Wymiana przepustnicy - czy konieczne ASO?
Autor Wiadomość
Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-01-2010, 16:24   [Cari 1.8 GDI] Wymiana przepustnicy - czy konieczne ASO?

Witam!

No i stało się niestety, zobaczyłem Check Engine w akcji. :( Kontrolka mruga rytmicznie, auto nie chce się rozpędzać i trzęsie silnikiem, wolne obroty na poziomie 2000 rpm. Podjechałem do gościa od elektroniki, odczytał błąd - 92 ETV, czyli przepustnica elektroniczna. Tak się składa, że mam zapasową przepustnicę bo była wymieniona przy innej okazji jako podejrzana o sprawianie problemów. Okazało się, że to nie jej wina więc leży sobie w zapasie i teraz mógłbym ją zamontować. Tylko czy do tego potrzebny jest jeszcze MUT? W ASO mówili mi, że po wymianie przepustnicy trzeba ją jeszcze zaprogramować bo inaczej nie odjadę. Ale z ASO różnie bywa. Czy ktoś wymieniał przepustnicę bez pomocy ASO? Da się to zrobić? Bo jak nie to laweta i 150km drogi. :(

I jeszcze jedno, silnik chodzi prawdopodobnie na 3 cylindry bo nim telepie i czytałem o takich objawach w skrajnych przypadkach. Przejechałem tak około 25 kilometrów. Czy mogło mieć to jakiś negatywny wpływ na silnik lub jakieś podzespoły?

KarolG 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 automat
Wysłany: 26-01-2010, 17:58   

Jeśli chodził na 3 cylindry to raczej nic się nie stało oprócz tego ze miał większy apetyt na paliwo :lol: Ja przejechałem dużo więcej na "4 garach" (w audi miałem 5) i nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych po naprawie.

A co do wymiany przepustnicy to jest to opisane na forum i to dość dokładnie, nawet ktoś, nie pamiętam już kto przetłumaczył chyba z ang. na polski.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-01-2010, 18:05   

Cytat:
I jeszcze jedno, silnik chodzi prawdopodobnie na 3 cylindry bo nim telepie i czytałem o takich objawach w skrajnych przypadkach. Przejechałem tak około 25 kilometrów. Czy mogło mieć to jakiś negatywny wpływ na silnik lub jakieś podzespoły?

Tryb awaryjny. Chodzi na 2 skrajne cylindry na wolnych, na wszystkie po wciśnięciu gazu, co ciekawe nie pozwala się rozpędzić ponad 1800 obrotów, mocy nie ma, ale pozwala pokonać wzniesienie. Przejechałem tak ok. 30 km i poza zszarganymi nerwami moimi i wszystkich za mną, żadnych skutków ubocznych

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 26-01-2010, 18:19   

U mnie wchodzi na trochę ponad 2000, ale dalej już nie chce.
Jutro będę się umawiał na wymianę, mam nadzieje, że wszystko zagra.
Dzięki za info.

Edit:
Przepustnica wymieniona bez żadnego programowania, jedynie przeprowadzono naukę obrotów (a i to pewnie nie było konieczne) i wszystko gra jak na razie. Także bajki w ASO opowiadają o tym programowaniu.

Odpowiedz do tematu