CB - pajero 3.2 did |
Autor |
Wiadomość |
grzybekgg
Nowy Forumowicz
Auto: pajero III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2010, 16:21 CB - pajero 3.2 did
|
|
|
Jak i gdzie założyć aby nie narobić szkód i było funkcjonalnie . |
_________________ Grześ |
|
|
|
 |
jaho64
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DiD Dakar '05 SH
|
Wysłany: 11-02-2010, 21:49
|
|
|
Najlepiej w podlokietniku bo masz gniazdo zasilania i cale radyjko powinno sie zmiescic. |
|
|
|
 |
santek
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DiD / OIII PHEV
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 25 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
Mondo_cane
Forumowicz
Auto: L200 2009
|
Wysłany: 12-02-2010, 00:01
|
|
|
Hej,
dużo zależy od konkretnego modelu CB radia a dokładnie rozmiarów i wagi. Zakładając, że nie montujesz sprzętu wielkości Cobry 200 lub Magnum S9 wybierz dogodne dla Ciebie miejsce i użyj przemysłowego rzepa 3M lub innej znanej firmy . Jedną stronę rzepa naklejasz na odtłuszczoną powierzchnię w wybranym miejscu a drugą na spód radia. Gdy chcesz schować radio to je po prostu odczepiasz a gdy pozbywasz się samochodu czyścisz miejsce po przyklejonym rzepie olejem technologicznym Mr McKenic. Schodzi bez śladu...
Takie rozwiązanie sprawdza się u mnie już w drugim samochodzie i zazwyczaj mam radio przymocowane na prawym boku konsoli środkowej, po stronie pasażera.
Warto zainwestować dodatkowo w niewielki głośnik zewnętrzny bo w większości modeli CB głośnik jest na spodzie...
KUBA |
|
|
|
 |
watcher79
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
|
Wysłany: 12-02-2010, 11:14
|
|
|
Ja mam wsunięte radio między fotel kierowcy a podłokietnik. Zasilanie wyprowadziłem podczas instalacji alarmu pod fotelem kierowcy i podłączyłem do radia złączką. Kabel antenowy leci luzem pod tylnym dywanikiem do bagażnika gdzie dalej pod wykładziną na klapę do zainstalowanego uchwytu.
Prosta i łatwa w demontażu konfiguracja. Jak się z czasem kabel przetrze to wymiana nie jest skomplikowana.
W podłokietniku nie polecam bo jednak dość często zachodzi potrzeba regulacji filtrów lub zmiany kanału i wtedy dostęp jest utrudniony. |
_________________ Pajero '01 - 3,2 DID, automat (V78)
Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY
 |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-02-2010, 13:25
|
|
|
U mnie Uniden 520 i woltomierz wyglądają tak:
Zasilanie doprowadzone jest z gniazda zapalniczki w podłokietniku. Antena magnesowa, wychodzi przez tylnią klapę, poprowadzona jest pod plastikami tunelu środkowego. |
|
 |
grzybekgg
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2010, 18:19
|
|
|
Witam dzięki za odzew i pomocne sugestie , mam problemik z zamontowaniem w miejscu opisanego schowka w desce ,,wygląda to super jak by fabryka puściła, oryginał ,, tylko w tym miejscu mam zmieniarkę na 6 CD i szkoda jej trochę demontować . Rozważałem montaż między fotelami tylko nie za bardzo sobie to wyobrażam . Często wjeżdżam na parking w tesko i denerwowało mnie ściąganie i zakładanie anteny z dachu FREELANDERa a tu jeszcze bestja wyższa . |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-02-2010, 18:56
|
|
|
Pomyśl w tym układzie nad anteną Sirio Triflex. Jeśli nie potrzebujesz łączności na n kilometrów, to będzie Ci pasować.
Ma tą zaletę, że jest niska (50 cm) i wygląda jak antena radiowa. Montując ją na błotniku z przodu unikniesz zdejmowania przy każdej okazji. |
|
 |
grzybekgg
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
Mondo_cane
Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2010, 22:27
|
|
|
Pierwszy wzmacniacz jest legalny bo wzmacnia modulację (siłę głosu przekazywanego do modułu nadawczego przez mikrofon) a nie moc nadawczą. A co do zasady dobre mikrofony i dobre radia np. President Herbert II lub James, George itp mają to już zamontowane i na dodatek z możliwością bezstopniowej regulacji zewnętrznym pokrętłem.
Drugie jest nielegalne i bez sensu na krótkiej antence. Wyobraź sobie, że w promieniu kilkunastu kilometrów będziesz słyszalny tylko Ty ale jeśli zamontujesz krótką antenkę do słabego odbiorczo radia to i tak usłyszysz innych tylko w promieniu 2-3 kilometrów...
Poza tym jeśli przekroczysz znacząco moc nadawczą możesz łatwo 'usmażyć" instalację antenową.
Proponuję ci kup dobre radio (co nie znaczy najdroższe i najnowsze) i dobrą choć krótką antenę helikalną na uchylnej główce zamontowaną na stałe na relingu lub w otworze w dachu.
Dobrym źródłem informacji jest stare forum http://cb-radio.pl/phpBB/...3e7335f96710a53 (to już praktycznie archiwum)
lub w nowej odsłonie http://www.gut.nazwa.pl/forum/
KUBA |
|
|
|
 |
grzybekgg
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2010, 22:49
|
|
|
Święta racja zapomniałem o francuzach którzy jeździli na przetwórnię 30 kilosów ich było ,,tylko,, słychać . We fredku miałem radio za 180 i pięknie chodziło , od czego to zależy |
|
|
|
 |
Mondo_cane
Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2010, 00:23
|
|
|
Sprecyzuj pytanie... |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 13-02-2010, 00:24
|
|
|
Ja mam CB PRESIDENT i coś szumi w czasie odbioru, są zakłócenia. Jak pojechałem tam gdzie mi montowali to powiedzieli, że to wina pompowtrysków, ze muszę zaekranować kable które do nic dochodzą. Ciekawe czy jest jakieś urządzenie które może to wyeliminować? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Mondo_cane
Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2010, 00:29
|
|
|
Zbyszekm2 a jak bym ci powiedział, że mam samochód Mitsubishi i coś ostatnio nie ciągnie to co byś mi poradził?
A tak na poważnie jaki model CB i rocznik / miejsce produkcji i w jakim samochodzie / jak podłączone?
KUBA |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 13-02-2010, 00:34
|
|
|
CB PRESIDENT WALKER ASC, w pajero3,2 DiD 08rok |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|