Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] Problem z hamulcem. Podczas szybkości bije w peda
Autor Wiadomość
dziobak26
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2006, 21:26   [1G 90-94] Problem z hamulcem. Podczas szybkości bije w peda

Witam. Co to może być za przyczyna że podczas hamowania przy 60-100km/h czuć uderzenie pulsacyjne w pedale hamulca. Może to nie jest groźne podczas jazdy wydaje mi się że tarcza kwalifikuje się do wymiany lub można przetoczyć. Może ktoś miał taką przygodę z hamulcami. Chyba to nie jest wada tych miśków??? Proszę o odpowiedź. Z góry dzięki. POZDRAWIAM!
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 12-09-2007, 20:13, w całości zmieniany 1 raz  

SAMAEL
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2006, 22:30   

ja miałem całą batalię .... objaw: pulsowanie na pedale hamulca oraz odczuwalne bicie na kierownicy i efekt hamowania pulsacyjnego na samochodzie .

Odpowietrzyłem hamulce... nic..... pojechałem do servisu tylko na diagnozę, przejechali się technicy (myślełem że mi serce wyskoczy) i powiedzieli że tłoczki się kończyły i puszczają i łapią koszt 1200zł :shock: .... więc za 120USD u kiepucziego dwutłoczkowe od gsx'a zaciski ściągnąłem.... iiiii nic... to samo po zmianie ale podczas zmiany zauważyłem że ślizgi (śruby mocujące zaciski są krzywe jak cholera ... przy prubie wyprostowania pękł jeden)... po wymianie ślizgów .... jeszcze gorzej..... więc pojechałem na toczenie tarcz ... okazało się ze to nei tarcza a piasta od strony kierowcy krzywa.... po wymianie i przetoczeniu z przodu ok jeszcze z tyłu coś bije..

WNIOSEK: przetocz tarcze i przed toczeniem samym powiedz żeby ci piastę sprawdzili czy jest wogóle równo. ale tocz na samochodzie a nei u ślusaża.

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2006, 23:00   

Miałem taki sam objaw w 1G po wielokrotnym częstym hamowaniu (jazda miejska) zaczynał pulsować pedał hamulca pierwsza reakcja tarcze krzywe ale po rozmyślaniach dlaczego doszedłem do wniosku że skoro by były krzywe to by pulsowało również na zimnym a nie pulsowało. Miałem wtedy klocki Kasijama czy jakoś tak lipa straszna klocki jak się rozgrzewały traciły zupełnie swoje właściwości hamulca prawie nie było i zaczynał strasznie pulsować na pedale wymieniłem klocki na ferrodo premier i jest ok ustały wszystkie pulsowania bicia się skończyły.
POWIEM TAK - jestem kierowcą od 12 lat 6 lat jeździłem zawodowo i nigdy nie spotkałem się z takim czymś żeby klocki były odpowiedzialne za pulsowanie pedału hamulca - a jednak !!
Najprościej i najtaniej zmienić klocki a później toczyć sprawdzać piasty itd
Podkreślam moim zdaniem najlepiej zaczynać od tanich rzeczy i po koleji je eliminować do tych najdroższych czasem nie trzeba dochodzić :)
Powodzenia w walce z pulsowaniem :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

kostuch
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2006, 23:22   

Zgadzam się z przedmówcą najpierw sprawdził bym klocki, tylko nie wspomnialiście o jednej istotnej żeczy że klock mógł się odkleić i też jest taki efekt bicia.

old
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2006, 23:37   

weź klocki luka normalna cena i dobra jakość a co do przetaczania to wentylowanych tarcz nie polecam przetaczać.a jeśli chcesz nowe tarcze to polecam JURIDA super mi się sprawowały.moim zdaniem masz krzywe tarcze

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-09-2006, 00:50   

hmmm.... nowe klocki tansze od przetoczenia tarcz??
dosc dyskusyjne.
Nie kwestionuje bynajmniej diagnozy tylko koszty ;)

poza tym teraz maja jakies takie sprzety ze moga nie przetoczyc a przeszlifowac tarcze. Jest to znacznie mniej inwazyjne. U mnie kosztowalo to 30 zeta za sztuke.

kiepuczi 
Forumowicz

Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Wysłany: 21-09-2006, 01:03   

jak bije pedal hamulca przy hamowaniu to parwdopodobnie pogiete sa tylne tarcze.

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 21-09-2006, 09:31   

Nowe klocki się tak czy owak kiedyś przydadzą a przetoczenie niekoniecznie jest potrzebne i tu zbędny wydatek 30 zł / szt :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-09-2006, 10:35   

w Malborku mam tokarza z doświadczeniem - za parę tarcz bierze 20 zł

piotruś 
Forumowicz
,DZIECI KWIATY.''

Auto: ford S-Max.
Wysłany: 21-09-2006, 10:39   

Jeśli uważasz że to tarcze to weż sówmiarkę i zmierz grubość tarcz być może są tak cienkie że nie ma sensu ich szlifować ato wyjaśniałoby że podczas chamowania szybko się grzeją -pęcznieją tracąc swoje właściwości i się krzywią stąd efekt pulsowania . Tak było na moim przykładzie -nie pomogło przetoczenie tarcz bo jeśli nie trzymają wymiaru to się tylko nadają na złom.

Wąski
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2007, 20:52   Wymiana Tarcz Hamulcowych w G1

Witam.
Mam problem ze zdjeciem tarcz hamulcowych ze swojego Eclipsa (przednie).Nie wygląda zebt tarcza była gdzies przykręcona do piasty, a mimo to nie chce zejść??!!Wymieniał może ktoś samodzielnie u siebie juz tarcze, albo widział jak to ktoś robi??Bardzo bym prosił o pomoc.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 07-08-2007, 22:03   

młotek i od wew. strony w koło z wyczuciem powinno zejść, lub to
http://www.mitsubishi-gra...ejmowanie+tarcz
Renata
EA5W

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2007, 23:09   

mlotek i dobry sciagacz i go :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 07-08-2007, 23:54   

Proponuje ostukać młotkiem i musza ruszyc....
nie kazy ma sciagacz w domu ale młotek to tak:)
POzdro
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 08-08-2007, 00:51   

Marcino, ściągacz duży do łożysk w każdej Castoramie kupisz za 20 (słownie dwadzieścia) zł........ Piasta przednia kosztuje 20x więcej......nie twierdzę, że jest to supersprzęt, ale używam takiego od 4 lat i nie ma tarczy której nie zdjął..... trzeba naprężyć do granic wytrzymałości śrub mocujących łapy i wtedy kilka celnych strzałów z młotka daje porządane efekty nawet przy przyrdzewiałej tarczy całą powierzchnią jak miałem w swoim EA

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu