jak to jest z nauką kompa (ecu) |
Autor |
Wiadomość |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-09-2006, 22:02 jak to jest z nauką kompa (ecu)
|
|
|
czy ktoś mi wyjaśni po co po zreretowaniu "uczymy" ECU ustawień - przecież on ma to w swojej pamięci ( mapy itd.) nie zauwżyłem by taka wzmianka była w manualu ? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 22-09-2006, 22:08
|
|
|
ja tam nigdy nie uczylem ecu, a kilkadziesiat razy mi sie aku rozladowywalo na amen (kiedys mialem dvd pod siedzeniem i pasazer potrafil je wlaczyc).
zawsze jak odpalilem z kabli wsiadalem i jechalem bez zadnych problemow z obrotami czy szarpaniem, itp.
ale niektorzy twierdza ze trzeba i chyba byla juz o tym dyskusja. |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-09-2006, 22:20
|
|
|
napisałem bo ostatnio musiałem wyresetować ecu w trasie i....
jak go uczyłem to ciągle mi jakieś błędy wywalał
a po tym ostatnim resecie( na rozgrzanym silniku odpięcie na minutkę i dalej jazda jakby nigdy nic - ideał spoko ( tfu tfu tfu przez lewe ramie)
nic go nie szarpie ,nie przymula i co ciekawe spadło nieznacznie spalanie o jakieś (0,3-0,5) / 100km
dziwne ale ............. skuteczne !!!!! ciekawe na jak długo ? |
|
|
|
 |
piotruś
Forumowicz ,DZIECI KWIATY.''
Auto: ford S-Max.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 243 Skąd: ZGIERZ
|
Wysłany: 24-09-2006, 12:18
|
|
|
Dziwne - ale ciekawe jak ty to sprawdziłeś że ci spadło spalanie jakieś 0.3 litra/100km.czyżbyś stosował wtrysk ze strzykawki bo to raczej niemożliwe ( pojemność baku ,powietrze ,poj wlewu itp.) ponadto postoje na skrzyżowaniach,korki ,predkość ,nawet przy użyciu tempomatu nie będą dwa identyczne wyniki spalania pomimo identycznej prędkości. |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2006, 13:23
|
|
|
co do spalania- tankuje zawsze (jak tylko mogę) na tej samej stacji i przy tym samym dystrybutorze więc -można sobie to policzyć |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-09-2006, 16:46
|
|
|
ale nie przejeżdżasz tej samej trasy i to dokładnie tak samo |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2006, 20:53
|
|
|
zawsze można się do czegoś...do.... (brałem średnią z 600 km przejechanych z 3 tankowań czyli łącznie 1800 km) widze że ważniejszy stał się temat jakiś tam wynikowy niż moje pierwotne pytanie - szkoda |
|
|
|
 |
piotruś
Forumowicz ,DZIECI KWIATY.''
Auto: ford S-Max.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 243 Skąd: ZGIERZ
|
Wysłany: 26-09-2006, 21:42
|
|
|
Arturro przecież napisał i chyba też dla każdego jest logiczne że jeżeli miał ustawione poprawnie obroty ,zapłon itp.i z jakiegoś powodu resetował ECU to tak jak napisałeś nie trzeba.Ale jeżeli ingerował sam metodą prób i błędów więc musi mu to wgrać w pamięć więc uczy od nowa ostatnie ustawienia . |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-09-2006, 19:22
|
|
|
arturro napisał/a: | ja tam nigdy nie uczylem ecu, a kilkadziesiat razy mi sie aku rozladowywalo na amen (kiedys mialem dvd pod siedzeniem i pasazer potrafil je wlaczyc).
zawsze jak odpalilem z kabli wsiadalem i jechalem bez zadnych problemow z obrotami czy szarpaniem, itp.
ale niektorzy twierdza ze trzeba i chyba byla juz o tym dyskusja. |
Ale ty masz VOLVO w kaście Mitsubishi.
A tak poważnie, wszystko idzie do przodu, moze w nowszych już nie trzeba. A uczy się samochód tylko wolnych obrotów, wysokich nie trzeba. Jeżeli mojego nie nauczę obrotów po odłączeniu aku, to przy jeździe powyżej 5000rpm, jak puszczę gaz i toczę się na luzie, obroty spadają do 400-300 i Lancer drży nieprzyjemnie. Po nauczeniu wszystko OK. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2006, 21:58
|
|
|
dziękuję
u mnie tak jak pisałem niezależnie czy uczę czy nie wolne obroty zachowują się tak samo
czyli uczyć nie mam co ( jeszcze zaczne wymyślać jak pan minister G....) ale by się narobiło. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 27-09-2006, 22:21
|
|
|
a ja będe uczył
można nie uczyć, tylko proszę potem nie marudzić, że obroty latają i przygasa po hamowaniu przed światłami |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
|