Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stukanie przy skręcaniu
Autor Wiadomość
Misieklbn 
Forumowicz

Auto: Colt 1,3 94r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-03-2010, 12:27   Stukanie przy skręcaniu

Mam problem ze swoim autem przy max skręconych kołach jak ruszam słyszę wyraźne tryyyyy jeśli skręcam w lewo słychac to w kole od pasażera jeśli w prawo to slychac to przy moim... dodam że mam nowe osłony przegubów wewnętrznych oraz nowe przeguby zewnętrzne, słychac to tylko jeśli mocno skręcę kołami, proszę o pomoc co to może byc ?

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 20-03-2010, 15:58   

Stukanie które opisujesz jest generalnie zawsze winą przegubów. Druga możliwość to za szerokie oponki obcierają o nadkola.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Misieklbn 
Forumowicz

Wysłany: 20-03-2010, 19:42   

kurde to mnie zmartwiłeś bo mam nowiutkie przeguby NKN G15005 a opony to zimówki 15 195 wiec mechanik delikatnie mowiąc spartaczył robotę... części były moje nowiutkie nie wieżę, że były wadliwe, no nic podjadę w poniedziałek do niego i zapytam jak on to widzi pewnie zwali na wadliwe części... wymiana przegubów to chyba nie jest skomplikowana sprawa... dzięki za odpowiedź

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 21-03-2010, 14:22   

Misieklbn napisał/a:
a opony to zimówki 15 195

A jaka wysokość ?? Ja mam 195/65/R15 i obcierają przy pełnym skręcie, czasem brzmi to ja stukający przegub :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 21-03-2010, 16:03   

to coś macie nie tak bo ja mam 195/65 jak pisze w europejskich instrukcjach na oryginalnych felgach 15 oczywiście i przy pełnym skręcie mam jeszcze kupe miejsca mimo iż jest obniżony, może macie źle nadkola poskładane?

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

barteski 
Forumowicz

Auto: 1G TURBO 1G N/A
Wysłany: 21-03-2010, 23:22   

no cos dziwnego ja tez mam 195/65/15 . 205 /55/16 ori felg oczywiscie tylko zimowa pora i nic zero obcierania i miejsca zapas
Misieklbn, a zrób tak skrec na maksa koła i zobacz czy na dodaniu gazu i jezdzie po okregu stuka czy na wcisnietym sprzegle badz luzie ale jezdzie na max skrecie dalej jest stukot??

Misieklbn 
Forumowicz

Wysłany: 21-03-2010, 23:32   

dzisiaj sprawdziłem na parkingu pod marketem skręciłem kołami na maxa w lewo to jak wcześniej pisałem stukot w prawym kole jak w lewo to stukot slychac w moim a na dodatek dzisiaj jak wracałem troszke szybciej wszedłem w zakręt ale koła nie byłe skręcone na maxa może do połowy i tez coś tam się odzywało i słychac było tryyyy :[ dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem powiedział że wszystko było ok przeguby wewnętrzne w dobrym stanie zosatły zasmarowane specjalnym nowym smarem no i nowe przeguby zewnętrzne wraz z osłonami... szczerzę trochę się przestraszyłem bo to słychac było jakby coś ze sobą się zazębiało przy max skręcaniu lub szybszym wejściu w zakręt np na rondzie :(

[ Dodano: 21-03-2010, 23:35 ]
opony też sprawdziłem dużo miejsca jeszcze zostało do osłon i nadkoli... nie mam już zdrowia do miska :oops:

wojtas gst 
Forumowicz

Auto: Eclipse GST 92' USA
Wysłany: 22-03-2010, 08:50   

kurna dziwne jest to co mówi Ci mechanik, że "wszystko jest ok" :? objawy wskazują ewidentnie na przeguby.. może podjedź do innego? z mechanikami to juz tak jest - sam robilem u takiego jednego mechanika co wszystko mi przy samochodzie zepsuł i w podwojne koszty wpadlem :? w lublinie z tego co wiem jest pare dobrych warsztatów
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 22-03-2010, 10:57, w całości zmieniany 3 razy  

barteski 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2010, 09:53   

Misieklbn, a jak bys w to rondo wpadł i na nim kółko zatoczył na luzie tez tryka??

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Wysłany: 22-03-2010, 11:57   

Misieklbn skontaktuj się z "Seba" z innego forum mieszka w lublinie ma zakład gdzie uturbiają miśki itp itd, na pewno on coś poradzi jak do niego wpadniesz z misiem bo ja przez internet też już nie mam pomysłów ;/

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."

Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 22-03-2010, 12:36, w całości zmieniany 1 raz  

jawlo 
Forumowicz

Auto: SS DiD mint silver
Wysłany: 22-03-2010, 12:24   

Miałem podobny objaw. Przy skręcie coś "trykało" w zawieszeniu.
Przyczyną było łożysko górnego mocowania amortyzatora.
Jestem po wymianie łożyska i mam błogą ciszę.

Misieklbn 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2010, 16:05   

na luzie zachowuje się ok, a wszystko w aucie robiłem właśnie u kolegi Seby z innego forum ;) rozmawiałem dziś z innym mechanikiem też specem od Miśków powiedział, że często wadliwe są właśnie zamienniki przegubów do Eclipsów... jeśli to się potwierdzi to nie wiem gdzie w IC trzymają cześci do Miśków bo byłą by to już 2 wadliwa częśc wcześniej napinacz hydrauliczny rozrządu za niemałą przecież kase....

barteski 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2010, 23:13   

no jak na luzie ok to przegób a pamietasz jaka firma ??i jak morzna jaka cena

hermeth 
Forumowicz

Auto: Carisma MSX/ S60 T5
Wysłany: 22-03-2010, 23:37   

Nawet jeśli masz nowe przeguby to mechanik mógł je niestarannie założyć. Wystarczy, że pod osłonę dostały się jakieś ziarenka pisaku i już zaczyna strzelać. U mnie tak właśnie było. Nowe przeguby wytrzymały 2 tygodnie, bo mechanik źle założył opaski na gumę, która się osunęła i piasek zmieszał się ze smarem wewnątrz. I potwierdzam, że w tym temacie nie warto oszczędzać. Gdy kupiłem po raz drugi tańsze przeguby (ok 160zł), to znów musiałem je wymieniać po miesiącu. Dopiero zakup japońskich (ok 280zł) rozwiązał problem raz na zawsze. Jeżeli strzela to winne są przeguby zewn, z kolei te wewn. nie hałasują ale za to trzęsie buda na boki powyżej 70km/h (to tez przerabiałem).
Ostatnio zmieniony przez hermeth 22-03-2010, 23:48, w całości zmieniany 2 razy  

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Wysłany: 22-03-2010, 23:39   

Misieklbn napisał/a:
wcześniej napinacz hydrauliczny rozrządu
jeżeli i ja mogę się spytać co było z nim nie tak? bo domyślam się że zorientowałeś się że jest nie teges zanim zamontowałeś bo by zawory z tłokami miały UFO 3ciego stopnia spotkanie...

Odpowiedz do tematu