[EAx 97-04] Nalepka z przebiegiem pod maską |
Autor |
Wiadomość |
Szymek18
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 16v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-06-2010, 10:26 [EAx 97-04] Nalepka z przebiegiem pod maską
|
|
|
Witam
Pod maską mam naklejkę taką jak na zdjęciu z wpisanym przebiegiem, jeżeli ktoś z was ma taką i wie od czego jest to proszę o info
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-06-2010, 12:14
|
|
|
Ta etykieta dotyczy wymiany paska zębatego rozrządu. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Szymek18
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 12-06-2010, 12:26
|
|
|
Dzięki za odp, tak myślałem ale nie byłem do końca pewny, jak kupowałem samochód to sprzedawca mówił, że pasek był zmieniany 21000 temu a samochód miał ponad 181000, za bardzo w to nie wierzyłem i chciałem w tym miesiącu zmieniać cały rozrząd ale teraz to już nie wiem czy zmieniać czy odłożyć zmianę na później, z drugiej str ciekawe czy nikt nie kręcił licznika i czy samochód nie ma nabite z 250. A tak w ogóle to można spr rozrząd czy nadaję się do dalszej eksploatacji czy trzeba zmieniać w ciemno? Dodam że samochód był sprowadzany z niemiec ale niestety nie przeze mnie. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 12-06-2010, 12:31
|
|
|
Szymek18 napisał/a: | A tak w ogóle to można spr rozrząd czy nadaję się do dalszej eksploatacji czy trzeba zmieniać w ciemno? Dodam że samochód był sprowadzany z niemiec ale niestety nie przeze mnie. | Ciężko ocenić będzie, no chyba, ze bedzie widac, ze sie pasek rozwarstwia, ale to jest jak wróżenie z fusow, dla spokoju lepiej wymienić.
Wedle naklejki, pasek był wymieniany przy 160 tyś km, ale kto wie czy właściciel sam sobie tego nie wyskrobał |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Szymek18
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 12-06-2010, 13:01
|
|
|
Ok to jednak zrobię ten rozrząd i będę spał spokojnie. Wiem, że sprzedawcy za bardzo nie można ufać bo można się przejechać, pasek pęknie i później koszta są dużo wyższe, ale mechanikom też nie ufam i boję się stawiać do warsztatu na takie poważne wymiany, jeżeli coś źle zrobią to będę miał silnik do wymiany a już trochę się naczytałem na forum o mechanikach którzy próbowali wymienić rozrząd w 2.0 16v, [Na forum nie używamy wulgaryzmów, także wykropkowanych!] i później wmawiali że tak ma być. |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 18-06-2010, 20:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nev-X
Mitsumaniak Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2009 Posty: 230 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 13-06-2010, 09:11
|
|
|
I bardzo dobre podejście. Lepiej zrobić samemu i wiadomo na czym się stoi i jeździ ze spokojną głową A mechanika to najlepiej jak masz jakiegoś znajomego wtedy wiadomo że dobrze zrobi. |
|
|
|
 |
Matik608
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Posty: 433 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 13-06-2010, 18:17
|
|
|
Szymek18 napisał/a: | trochę się naczytałem na forum o mechanikach którzy próbowali wymienić rozrząd w 2.0 16v, spier... i później wmawiali że tak ma być. |
dobrego mechanika ze swieczka szukać, mam bardzo złe doświadczenia z wymianą |
_________________ Był EA2A '98
 |
|
|
|
 |
Szymek18
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 14-06-2010, 15:14
|
|
|
Nev-X chciałbym zrobić sam ten rozrząd ale niestety nie mam gdzie i nie wiem czy będę potrafił to zrobić. Napisałem że zrobię ale bardziej chodziło mi o to, że zostanie to wymienione ale niekoniecznie przeze mnie. Wcześniej jak miałem audi 80 to robiłem to co się dało w garażu i pod chmurką ale tam wszystko było dużo prostsze.
Pomyślałem też, że może ktoś z forumowiczów dobrze się na tym zna i chciałby trochę dorobić w jakąś sobotę ale to też nie mam pewności czy dana osoba będzie potrafiła to ogarnąć, może tylko powiedzieć że się zna a tak naprawdę to udało jej się raz to zmienić.
A może znacie jakiegoś mechanika w Gdańsku który zna się na rozrządzie w 2.0 16v? Tylko nie odsyłajcie mnie do tematu o mechanikach, już czytałem i nie potrafiłem się zdecydować, zdania były podzielone. Jeżeli ktoś z was robił rozrząd u jakiegoś mechanika w Gdańsku i był zadowolony to proszę o info z nazwą warsztatu i ceną za usługę. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 18-06-2010, 20:59
|
|
|
Szymek18, pilnuj mechanika żeby dobrze ustawił balans. Jest o tym na forum i czytaj uwagę w Twoim poście wyżej |
|
|
|
 |
Szymek18
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 19-06-2010, 09:49
|
|
|
Owczar dzięki za rady. Już nie będę używał wulgaryzmów
Postaram się znaleźć na forum instrukcję jak wymienić, chyba gdzieś to już kiedyś widziałem, wydrukuję sobie i mechanikowi żeby wszystko dobrze założył. A z tym balansem to mają aż taki problem, tak ciężko jest to zrobić? Co mechanicy najczęściej robią źle przy ustawianiu balansu? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 19-06-2010, 12:01
|
|
|
Szymek18 napisał/a: | Co mechanicy najczęściej robią źle przy ustawianiu balansu? | Ustawiają wałki na znaki, gdzie pokrycie znaku nie oznacza dobrego położenia wałka w środku, zapominają o wzierniku kontrolnym. |
 |
|
|
|
 |
|