Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E55A 2.0] Silniczek krokowy, przepustnica galant 1.8, 2.0,
Autor Wiadomość
Krejzi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V 94r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-08-2010, 22:27   [E55A 2.0] Silniczek krokowy, przepustnica galant 1.8, 2.0,

Dzisiaj dorwalem druga przepustnice do Galanta 1.8, 2.0, colta 1.6 i lancera 1.6 ( sa identyczne ), kupilem ja w celu wymienienia silniczka krokowego.
No i tak zaczely sie schody okazuje sie ze silniczek w tych modelach jest calutką podstawą przepustnicy.
Fotka:

Na tej fotce juz z wykreconym złączem ( myslalem ze jak odkrece zlacze to wyjdzie mi caly silnik a tu wyszlo cos takiego:

No wiec odkrecilem caly spod co tez niewiele mi dało druga czesc przepustnicy:

Jak sie domyslam do silniczka w celu jego wyczyszczenia mozna sie dobrac od lewej strony na zdjeciu nr1.
Sa 2 sruby ktorych nie moge odkrecic i chyba nie zamierzam.
Masakra z wykrecaniem srub, jak widac na pierwszym zdjeciu 2 ukrecilem odrdzewiam je i bede probowal odkrecic pozostalosci :/.
Wszystkie sruby nie lepiej ale udalo sie bez ukrecania zakupie takie nowe amuplowe.

No i teraz jak sie zabrac do wymiany ?

Chyba wymienie po prostu caly spod bo przepustnica moja jest chyba w lepszym stanie tak czy inaczej musze rozberac swoja.
Czy moze podmienic tylko elektronike ? ( kompuer wywala mi blad 55 po zaplonie silniczek cos tam sie rusza ale nie wiem jak okreslic czy dziala prawidlowo )

I jeszcze pytanie czy z wezykow mocno bedzie cieknac skoro silnik nie odpalony i pompa wody nie dziala ? Czy musze je jakos zablokowac ? Nie zapowietrzy sie ? hmm...

Jakies cenne rady, wskazowki ?

Mam nadzieje ze komus sie przydadza zdjecia

Update:

Udalo mi sie okdrecic boczek po dniowym odrdzewianiu ;) .

I oto zdjecia zaraz po zdjeciu klapki trzymam trybiki bo wylatuja:

Tutaj juz nie trzymam:

Wyjete trybiki:

Wnetrze:

I ogolny poglad z perspektywy i z odniesieniem do zlacza:

dostep do samego silniczka jest raczej niemozliwy jedynie tyle co widac nie wiem czy cos dalej da sie wyjac i czy w ogole jest sens:)

Moja muzyka --> www.krejzi.muzzo.pl
Ostatnio zmieniony przez Krejzi 06-08-2010, 11:04, w całości zmieniany 2 razy  

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 05-08-2010, 22:50   

zaraz zaraz kolego :roll: .... czy silniczek krokowy nie powinien wyglądać tak ? :

z tego co mi wiadomo to we wszystkich galach jest jeden typ silniczka krokowego :roll:
poprawcie mnie jak się mylę ... albo ktoś kolegę zrobił w balona :roll:

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2010, 22:51   

Niestety u mnie nie ma czegos takiego na przepustnicy jest jeszcze jedzynie czujnik polozenia przepustnicy i to jest wlasnie ten silniczek krokowy tak jak u mnie na zdjeciach zreszta widac ze jest tam silniczek i jakies trybiki... niestety :( nie moglo byc tak latwo :P

poza tym wg. ksiazki serwisowej.

numer 2 idie air control motor wiec wsztsztko sie zgadza

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-08-2010, 23:34   

Krejzi napisał/a:
Jak sie domyslam do silniczka w celu jego wyczyszczenia mozna sie dobrac od lewej strony na zdjeciu nr1.
Dokładnie tak.
Krejzi napisał/a:
Chyba wymienie po prostu caly spod
Słusznie, ale najpierw odkręć to co napisałem wyżej, wymyj kółka zębate benzyną ekstrakcyjna i nasmaruj wazeliną techniczną albo jakimś rzadkim smarem.
Krejzi napisał/a:
I jeszcze pytanie czy z wezykow mocno bedzie cieknac skoro silnik nie odpalony i pompa wody nie dziala ? Czy musze je jakos zablokowac ?
Po ich zdjęciu unieś je maksymalnie do góry, trochę płynu się uleje, ale nic się nie stanie.
Krejzi napisał/a:
Nie zapowietrzy sie ?
Nie.

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2010, 23:39   

Konkret. To lubie to moze nawet nie bede rozbebeszał swojej przepustnicy tylko przeczyszcze najpierw silniczek i te zebatki, jak myslisz ? tymbardziej ze prubujac odkrecic pozostale trzpieńki bez glowek uwalilem dalszy fragment i teraz juz tylko rozwiercic :( no i z drugiej strony skoro sam silniczek jakos chodzi moze wystarczy przesmarowac i wyczyscic w koncu nie wiele jest tutaj do zepsucia.

Z jakich powodow ECU wyala blad silniczka ? popsuta elektronika ? czy wykrywa tez to ze np. sie zacina.

Troche namolne pytania ale nie wiem ku czemu sie sklaniac czy wymianie czy przeczyszczeniu swojego.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-08-2010, 00:02   

Krejzi napisał/a:
To lubie to moze nawet nie bede rozbebeszał swojej przepustnicy tylko przeczyszcze najpierw silniczek i te zebatki, jak myslisz ?
Tak jest. Oczywiście przemyj też benzyną ekstrakcyjną przepustnicę na błysk.
Krejzi napisał/a:
Z jakich powodow ECU wyala blad silniczka ? popsuta elektronika ? czy wykrywa tez to ze np. sie zacina
Szczerze, nie wiem.

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 06-08-2010, 10:31   

no tak racja odrazu zauwazylem ze nie jest to silniczek krokowy tylko zwykly silniczek ( w tym moim wypadku ) troche skomplikowane rozwiazanie ;)

[ Dodano: 06-08-2010, 11:06 ]
dodalem nowe fotki wnetrza

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 06-08-2010, 11:51   

Krejzi napisał/a:
Z jakich powodow ECU wyala blad silniczka ? popsuta elektronika ? czy wykrywa tez to ze np. sie zacina.

W moim galu też jakiś czas temu pokazywał się ten błąd,a potem zniknął.Najlepsze jest to,że wszystko działało normalnie :)

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 06-08-2010, 11:52   

u mnie niestety obroty wariują :/ plywaja mocno w zaleznosci od tego co mam wlaczone, na samej benzynie prawie 2 tysiace obrotow na gazie 1,5 klimatyzacja prawie gasnie ;) i sobie tak lata czasem wyzej czasem nizej

[ Dodano: 06-08-2010, 22:30 ]
dzisiaj na probe podpialem druga przepustnice i silniczek chodzi zupelnie inaczej niz moj, duzo ciszej i moj jakby sie przycinal cos chrobotał a ten chodzi chyba jak trzeba wiec mam przyczyne musze wymienic spod tylko te ukręcone śruby :( musze komus zaniesc co mi rozwierci albo cos jakies sugestie ?

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 08-08-2010, 23:20   

Podłączę się, i powiem tyle, że ta elektronika jest oderwana od silniczka, a na foto są widoczne zerwane luty na dwóch blaszkach dochodzących do silniczka. Niezbędne jest wyciągnięcie okrągłej zaślepki żeby przylutować elektronikę do silniczka. Męczyłem się z tym więc wiem dokładnie :)

Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
Carisma '99 4G92 BRAT :) http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 08-08-2010, 23:23   

hmmm wyglada jakby nie dalo sie jej zdjac :/ to zdradz jak to zrobiles :P ... tak mi sie wlasnie wydawalo ze wyrwane ale z drugiej strony styka sie jak uruchamialem ale nie chce ryzykowac ze podczas jazdy bedzie przerywac :P .

[ Dodano: 08-08-2010, 23:24 ]
kurcze gdybym wiedzial wczesniej to nawet bym nie odkrecal tego ustrojstwa zupelnie niepotrzebne to bylo ;) . no ale coz czlowiek uczy sie na bledach.

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Wysłany: 09-08-2010, 09:59   

Trzeba z jednej strony spróbować wbić do środka, a potem wkładać śrubokręt w szczelinę, gdzie wchodzą owe blaszki i wyważyć. Musi pójść :) Nie wiem, czy ważny jest obrót silniczka, ale jest czerwona kropeczka z tyłu. Osobiście zapamiętałem pozycję i tak samo złożyłem.

W tym temacie masz ściągniętą zaślepkę na foto:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=51533

E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
EA5A 98' TRZECI BRAT

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 09-08-2010, 10:08   

kurcze no tak wiedzialem ze gdzies o tym czytalem a tu zrobilem taki sam topic ale mozna polaczyc.

nie wiem o co chodzi z tą sprezynka baypassu ".przy czyszczeniu tego miejsca należy zwrócić uwagę czy aby sprężyna tego bypassu z trzpieniem są w zupełnie domkniętej pozycji". narazie nie mam tego silnika calego oddalem zeby mi wykrecili sruby dzisiaj odzyskam. sprobujy powyjmowac zaslepki no i oczyszcze calosc i bede modlic sie zebym dobrze to poskladal spowrotem ;) .

Czy zamiast jakiegos tam smaru rzadkiego moze byc WD40 ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2

Wysłany: 09-08-2010, 11:25   

Krejzi napisał/a:
Czy zamiast jakiegos tam smaru rzadkiego moze byc WD40 ?

nie
tylko smar do plastiku (silikonowy, najlepiej z teflonem)

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Wysłany: 10-08-2010, 00:25   

Co do całego układu sterowania:

W przekładni jest jeden mały trybik (taki ciemny brąz) wraz z magnesem. To on się kręci i pobudza czujniki Halla zalane w czarnej kostce. Jedynie na podstawie tych impulsów ECU wie, co się dzieje ze zmianą położenia trzpienia. U mnie były uszkodzone jedynie te czujniki, a sam silniczek działał bez zarzutu.

Najlepiej zaobserwować pracę silniczka, mając drugi sprawny w korpusie i podłączyć wtykę z wiązki na odpalonym silniku. Przy dodawaniu gazu nie tyle, ale przy puszczaniu widać jak trzpień pracuje i próbuje wyrównać bieg jałowy :wink:

EA5A 98' TRZECI BRAT

Odpowiedz do tematu