|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] Check Engine zgasł na daszczu |
Autor |
Wiadomość |
promienie_iks
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-08-2010, 11:09 [CAxA] Check Engine zgasł na daszczu
|
|
|
Witam serdecznie. Dzisiaj rano po raz pierwszy nie odpalił mój misi. Że cos jest nie tak zauważyłem już wkąłdając kluczyk do stacyjki. Nie paliła sie kontrolka Check Engine. Kręcenie rozrusznikiem nic nie dało. Samochód nie odpalił. Niepokojące zjawiska z Check Engine działy sie od kilku dni ale je ignorowałem. Samochód potrafił się 'wyłączyć' na dosłowni sekundę, tak, jakbym porzekręcił kluczyk w stacyjce i za chwile odpalił spowrotem. zapalały sie wszystkie kontrolki i po chwili wszystko wracało do normy. Wydaje mi się, ze zaczęło sie to dziać częściej gdy padał deszcz/była wilgoć. Przy świecącym słońcu prawie sie to nie działo. Dzisiaj całą noc padało i rano już ani kontrolka Ceck Engine sie nie świeciła po włożoeniu do stacyjki klucza, ani auto odpalić nie chciało. Wyczytałem, że jest jakis komputer w tym samochodzie i że kondensatory tam są. Moje auto jest rocznik 92 i nigdy te kondensatory nie były wymieniane. Może to jest powód awarii? |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 23-08-2010, 11:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 07-08-2010, 11:21
|
|
|
promienie_iks, zdechł ECU.
promienie_iks napisał/a: | Wyczytałem, że jest jakis komputer w tym samochodzie i że kondensatory tam są. Moje auto jest rocznik 92 i nigdy te kondensatory nie były wymieniane. | Poszukaj na temat wymiany kondków tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14769 |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
promienie_iks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2010, 11:32
|
|
|
londolut napisał/a: | promienie_iks, zdechł ECU.
promienie_iks napisał/a: | Wyczytałem, że jest jakis komputer w tym samochodzie i że kondensatory tam są. Moje auto jest rocznik 92 i nigdy te kondensatory nie były wymieniane. | Poszukaj na temat wymiany kondków tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14769 |
Czy hasła 'zdechł ECU' należy sie bać? ECU to rozumiem nazwa komputera w colcie? Czytałem troche forum i myslę, ze jestem w stanie dojść do tego gdzie jest komputer, wykręcić go, zanieśc do serwisu rtv co by mi wymienili kondensatory. Tylko pytanie: czy te zabiegi mogą postawić misia na nogi? Czy raczej hasło 'zdechł ECU' oznacza że spalił sie cały komputer i nic sam nie poradzęi muszę jechać do mechanika?
sory za głupie pytania, ale nie jestem biegły w tej materii a chciałbym conieco się dowiedzieć zanim pojade do mechanika i mu zacznę tłumaczyć co ma z autkiem zrobić |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 07-08-2010, 11:40
|
|
|
Tak - ECU to komputer w Colcie. Może być tak, że wylały się kondensatory i nic się nie stało, a może być tak, że elektrolit wylał i wyżarł ścieżki. W serwisie RTV powinni dojść do ładu z kondensatorami i nie powinni z ciebie zedrzeć. w 20PLN powinieneś się zmieścić w całości. Jeśli to nie pomoże to jest grubsza sprawa. Wtedy są 2 rozwiązania - Bartek, który robi rzeczy niemożliwe od ręki, na cuda trzeba czekać ok. tygodnia lub wyjście nr 2 kupno sprawnego ECU i od razu wymiana kondensatorów. Na początek radze jednak spotkać się z jakimś MitsuManiakiem i podmiana ECU bo jeśli to nie to to będzie kiszka. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
promienie_iks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2010, 15:23
|
|
|
dziękuję za pomoc. dam znać co z tego ambarasu wyniknie - zabieram się za wykręcanie kompa z auta.
[ Dodano: 02-09-2010, 08:32 ]
Odgrzebuję temat bowiem saga trwa. Saga związana z kompem mojego colta oczywiście. Od tych kilku tygodni samochód był holowany do trzech mechaników, dwóch niby mądrali co co ich problem przerósł, i jednego bardziej ogarniętego, który po podłączeniu kilku komputerów do colta też odpuścił mówiąc 'nie mam takiego komputera jaki jest potrzebny' (w sensie myślał, że od innych rocznikowo coltów będzie pasować a nie pasowało. No i udało mi się dokopać do 3 komputerków do modelu takiego jak mam czyli 1.3 12v 92-96, aczkolwiek o innych numerach MD (co sądziłem, że jest bez znaczenia a jednak znaczenie ma). Zaden z wmontowanych komputerów nie obudził jednak diodki Check Engine. Teraz znalazłem gościa, który mówi, że ma kompa o identycznej numeracji MD, ale jakieś dziwne warunku mi gość stawia (że jest pewny, że urzadzenie działa, i że może mi je przywieść, ja mam mu zapłacić 300pln i podłączyć u siebie, jak nie bedzie działać to on mi hajs odda, ale pod warunkiem, że komp będzie działął u niego, w sensie chce sie upewnić czy go nie przepaliłem - jak u niego auto nie odpali to hajsu mi nie odda hmmmmmm).
No iejst jeszcze interesująca cenowo opcja pod hasłem naprawa komputera sterownik mitsubishi lancer colt http://allegro.pl/item117...ancer_colt.html
i tutaj pytanie do was mitsumaniacy - to dobra opcja dla mnie? Czy to na pewno mam komputer popsuty? Czy ta aukcja to wał jakiś nie jest? Pomóżcie bo trace cierpliwość.
pozdrawiam
[ Dodano: 02-09-2010, 08:34 ]
jeszcze raz prosze o pomoc |
|
|
|
 |
promienie_iks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2010, 09:21 czy to napewno komputer?
|
|
|
Odgrzebuję temat bowiem saga trwa. Saga związana z kompem mojego colta oczywiście. Od tych kilku tygodni samochód był holowany do trzech mechaników, dwóch niby mądrali co co ich problem przerósł, i jednego bardziej ogarniętego, który po podłączeniu kilku komputerów do colta też odpuścił mówiąc 'nie mam takiego komputera jaki jest potrzebny' (w sensie myślał, że od innych rocznikowo coltów będzie pasować a nie pasowało. No i udało mi się dokopać do 3 komputerków do modelu takiego jak mam czyli 1.3 12v 92-96, aczkolwiek o innych numerach MD (co sądziłem, że jest bez znaczenia a jednak znaczenie ma). Zaden z wmontowanych komputerów nie obudził jednak diodki Check Engine. Teraz znalazłem gościa, który mówi, że ma kompa o identycznej numeracji MD, ale jakieś dziwne warunku mi gość stawia (że jest pewny, że urzadzenie działa, i że może mi je przywieść, ja mam mu zapłacić 300pln i podłączyć u siebie, jak nie bedzie działać to on mi hajs odda, ale pod warunkiem, że komp będzie działął u niego, w sensie chce sie upewnić czy go nie przepaliłem - jak u niego auto nie odpali to hajsu mi nie odda hmmmmmm).
No iejst jeszcze interesująca cenowo opcja pod hasłem naprawa komputera sterownik mitsubishi lancer colt http://allegro.pl/item117...ancer_colt.html
i tutaj pytanie do was mitsumaniacy - to dobra opcja dla mnie? Czy to na pewno mam komputer popsuty? Czy ta aukcja to wał jakiś nie jest? Pomóżcie bo trace cierpliwość.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 02-09-2010, 09:35
|
|
|
300pln za moduł to nie dużo, aczkolwiek ja 4 lata temu dawałem coś ok 450, ale za nowy.
Zabezpieczenie "sprzedawcy" jest jak najbardziej na miejscu, lecz w tym przypadku, możesz i ty do niego podjechać i sprawdzić czy moduł działa u niego ... jak działa to bierzesz i tyle. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
promienie_iks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2010, 10:06
|
|
|
Ta regeneracja kompa z aukcji allegro nie bardzo? jak by nie patrzeć 100 pln taniej. Generalnie rozkręcałem skrzynkę kompa, przyglądałem się kondensatorom i nie wyglądaja na zużyte/'nabrzmiałe', zaniosłem nawet ten wynalazek do serwisu RTV jak ktos mi radził na forum, ale człowiek zajmował sie raczej prymitywnymi telewizorami produkcji radzieckiej i jak zobaczył kompa od colta to zakręciło mu sie w głowie i powiedział, że sie za to nie zabierze... |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 02-09-2010, 20:35
|
|
|
czy w Lesznie nie ma dobrego zakładu elektrotechnicznego??,Sprawdzenie kondensatorów to dla nich podstawy elektrotechniki. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 02-09-2010, 22:04
|