|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E52A 1.8] Zmiana szyba z manualnych na elektryczne |
Autor |
Wiadomość |
lukip
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0,1997
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-09-2010, 16:57 [E52A 1.8] Zmiana szyba z manualnych na elektryczne
|
|
|
Witam serdecznie.
Ostatnio zakupiłem części do szyb elektrycznych do swojego Galanta. Części pochodzą z wersji 2.0 z 93 roku. Jednak przy połączeniu w drzwiach kierowcy pojawia się problem. Po pierwsze kolory kabli w moim samochodzie nie pasują do tych z części. Działa jedynie żarówka przy drzwiach, a podnośnik ani centralny zamek nie działa. Dodam jeszcze, że są tam dodatkowe kable do elektrycznych lusterek, których nie mam zamiaru wykorzystać. I tutaj się pojawia moje pytanie. Czy podpięcie tych szyb jest w ogóle możliwe w moim Galancie? Jeżeli tak, to czy mógłby ktoś napisać jak powinny wyglądać połączenia w kostce,aby wszystko działało? |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 19-09-2010, 18:59
|
|
|
W okablowaniu drzwi na pewno jest różnica, pewnie trzeba wiązkę przełożyć w każdych drzwiach. W wersji bez elektrycznych szyb fabryczna centralka od zamka jest za konsolą środkową (tam gdzie ECU), a wersja z el. szybami ma tę centralkę zintegrowaną w panelu el. szyb. Trzeba przestudiować schematy i porównać jak duże są różnice.
edit:
Jest prawdopodobieństwo, jeśli po przekładce wiązki w drzwiach będzie zasilanie do panelu, to można wykorzystać przewody idące do centralki zamka. Sądzę, że w takiej sytuacji trzeba zdemontować dotychczasową centralkę, odpowiednio porobić mostki do wszystkich siłowników i założyć panel od szyb z drugą centralką. |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
lukip
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-09-2010, 19:21
|
|
|
A gdzie można znaleźć schematy elektryczne poszczególnych modeli? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-09-2010, 19:48
|
|
|
Dział Download http://forum.mitsumaniaki...ca883f5790f71c5 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
lukip
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-09-2010, 21:45
|
|
|
Dziękuję za schematy,ale mam jeszcze jedno pytanko. Może ktoś z Was wie za co odpowiada kabel biało/niebieski z czerwonymi kółkami, który znajduje się w słupku u kierowcy? Nigdzie na schemacie takiego nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-09-2010, 22:50
|
|
|
lukip napisał/a: | Może ktoś z Was wie za co odpowiada kabel biało/niebieski z czerwonymi kółkami, który znajduje się w słupku u kierowcy? | Chyba jest to kabel od lampki podsufitowej. Odkręć lampkę i będziesz pewny na 100%. |
|
|
|
 |
|
|