|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
PILNIE POTZREBNA KREW |
Autor |
Wiadomość |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 25-11-2010, 20:55 PILNIE POTZREBNA KREW
|
|
|
Kolega z forum zaapelował do nas o pomoc dla jego taty. Na forum opisał krótko co i jak.
Koledzy i koleżanki z dolnegośląska i nie tylko zwracam się do Was z prośbą o pomoc, konkretnie chodzi o krew . Mój tata od kilku lat choruje na białaczkę w tej chwili stan jego zdrowia uległ pogorszeniu i jest potrzebna krew do transfuzji a w naszym regionie jej brakuje jeśli jesteście w stanie bardzo proszę o oddanie krwi najlepiej krwi 0 Rh"-" z dopiskiem dla Zenon Hormański Szpital Kamienna Góra.
Będę Wam bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Ja się dołączam. Jeżeli za każdą kroplę oddanej krwi ten człowiek otrzyma krew dokładnie jemu potrzebną to uważam, ze to tylko kwestia czasu, jak najkrótszego czasu. Ze mnie jak spuszczą 450 to chyba nic mi się nie stanie, jak można pomóc to dlaczego nie. Na tym forum pomagaliśmy w różny sposób, krew też można oddać. Jak ktoś ma problem z transportem, deklaruję się podwózką. |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 11 Wrz 2010 Posty: 14174 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 339 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 25-11-2010, 21:05
|
|
|
Link i parę osób siedzi na szoucie. Zaraz pewnie coś się ruszy. |
_________________ "Zero kompromisu w walce ze złem" |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-11-2010, 21:32
|
|
|
No, to mi się podoba. Arnold i Seichan (chyba Sławek) . Takich trzech jak na s dwóch, to ani jednego. Ja jutro rzucę temat w robocie, jak będą chętni to ich zabiorę i zawiozę na oddanie krwi. W dalszym ciągu jestem przekonany, że za naszą krew ojciec kolegi dostanie taką jakiej potrzebuje, a nawet jak nie to i tak oddam, będę miał dobry uczynek |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 11 Wrz 2010 Posty: 14174 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 25-11-2010, 21:46
|
|
|
mario mario napisał/a: | Arnold i Seichan (chyba Sławek) |
Ja to ja Sławek ma swój, ja mam własny. Nie wchodzimy na swoich nickach, każde pisze we własnym imieniu |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
tomasek
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC60 MINI ONE
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 7249 Skąd: stolica wschodu
|
Wysłany: 25-11-2010, 22:25
|
|
|
Niestety ja nie moge pomóc byłem honorowym dawcą krwi lecz któregoś pięknego razu zostałem odrzucony z powodu podwyższonego jakiegoś tam czynnika w skrócie ALAT ,jakiś tam typ chyba żółtaczki.A wszystkie te niespodzianki zafundowała nam nasza stacja krwiodastwa |
_________________ __________________________________________
 |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-11-2010, 17:03
|
|
|
Tomek nie strasz |
|
|
|
 |
Spoxik
Mitsumaniak Autko z duszą
Auto: Galant EA2A 1997r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2009 Posty: 366 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 26-11-2010, 19:09
|
|
|
tomasek6 napisał/a: | Niestety ja nie moge pomóc byłem honorowym dawcą krwi lecz któregoś pięknego razu zostałem odrzucony z powodu podwyższonego jakiegoś tam czynnika w skrócie ALAT ,jakiś tam typ chyba żółtaczki.A wszystkie te niespodzianki zafundowała nam nasza stacja krwiodastwa |
Wujek google nie gryzie
Żółtaczką typu A (wirusowe zapalenie watroby typu A) można zarazić sie przez spożywanie zanieczyszczonej żywności lub wody. Choroba ujawnia sie ok 2 do 7 tygodni po zakażeniu . Żółtaczka typu A jest najmniej groźna postacią choroby.
Przeważnie przebiega łagodnie. Jeżeli jednak żółtaczką zostanie zarażona osoba która ma problemy z wątrobą
żółtaczka typu A może spowodować niewydolność organu.
Profilaktycznie przeciw żółtaczce typu A stosuje się szczepienia ochronne; szczepienia są szczególnie zalecane dla osób podróżujących po świecie. Niemniej, najważniejszym sposobem zapobiegania rozpowszechnianiu się tego typu żółtaczki jest higiena.
Wirusa można wykryć za pomocą testu ELISA lub innych metod, wykorzystujących swoiste względem wirusa przeciwciała. Dodatkowo można wykorzystać testy na stężenie bilirubiny oraz transaminaz (ich wyższe stężenie świadczy o chorobach wątroby).
Alat, (ALT, aminotransferaza alaninowa) to jeden z bardzo istotnych enzymów wątrobowych. Występuje niemal wyłącznie w komórkach tego narządu (hepatocytach, hepar - łac. wątroba), każde wahanie stężenia tego enzymu, zwłaszcza jego wzrost, dostarcza nam więc istotnych informacji na temat stanu głównego laboratorium chemicznego ludzkiego organizmu.
U zdrowego człowieka stężenie aminotransferazy alaninowej powinno wynosić mniej niż 40 j.m/L.
Alat jest enzymem cytoplazmatycznym komórek wątroby, jego stężenie we krwi obwodowej (pobieranej z żyły podczas standardowego badania) wzrasta, gdy hepatocyty ulegają uszkodzeniu a ich zawartość, w tym cytoplazma, "wylewa" się do otoczenia.
Poziom Alat wzrasta w chorobach takich jak ostre zapalenie wątroby, stłuszczenie, marskość, także w chorobach autoimmunologicznych dotyczące wątroby, w alkoholizmie, jako efekt uszkodzenia przez toksyny czy leki. Wzrost poziomu Alat mogą także spowodować intensywne ćwiczenia fizyczne, miopatie (choroby mięśni), choroby tarczycy, hemoliza (rozpad komórek krwi).
Tomek mniej pij, albo mniej sexu |
|
|
|
 |
tomasek
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC60 MINI ONE
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 7249 Skąd: stolica wschodu
|
Wysłany: 26-11-2010, 22:56
|
|
|
Cytat: | Tomek mniej pij, albo mniej sexu | Dzięki za radę ale było to parę ładnych lat temu i byłem i jestem zdrowy jak młody byczek,więc albo to była pomyłka albo sam niewiem lecz mnie wykluczono z bycia honorowym dawcą a o przejściach z lekarzami po tym wszystkim szkoda pisać |
_________________ __________________________________________
 |
|
|
|
 |
Spoxik
Mitsumaniak Autko z duszą
Auto: Galant EA2A 1997r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2009 Posty: 366 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 27-11-2010, 10:25
|
|
|
W każdym bądź razie nie możesz oddawać, to trudno ich strata
Możliwe, że to tak jak w poscie wyżej napisane mogło być podwyższone czasowo przez jakieś intensywne ćwiczenia.
A teraz już jest wszystko okej. |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-11-2010, 06:28
|
|
|
Czy ktoś oprócz mnie z lubelskich MM oddał krew?. |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-11-2010, 16:35
|
|
|
tomasek6 napisał/a: | ,jakiś tam typ chyba żółtaczki. |
takich rzeczy nie można nie wiedzeić o sobie
zółtaczka to nie to samo, co WZW (wirusowe zap. wątroby), a ASPAT i ALAT (enzymy wątrobowe) to jeszcze coś innego
powinieneś się dowiedzieć, czy masz wirusa w sobie - dla bezpieczeństwa innych i swojego
powiedzenie
tomasek6 napisał/a: | ,jakiś tam typ chyba żółtaczki. |
to tak, jakbys powiedział "podobno jakieś łozysko czy pasek mi chrobocze w samochodzie"
a dodanie tomasek6 napisał/a: | a o przejściach z lekarzami po tym wszystkim szkoda pisać | i olanie tematu to tak jakbyś dodał "ale nie będę tego spradzał, bo mechanicy do d... dzwące nic nie wiedzą, więc niech mi brzeczy" mario mario napisał/a: | Czy ktoś oprócz mnie z lubelskich MM oddał krew?. |
mnie zdyskwalifikowali ze względu na zawód.... |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
winnipool
Mitsumaniak
Auto: VW Passat
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 1246 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-11-2010, 17:00
|
|
|
No ja nie mogę ze względu na, jak to zostało nazwane, rodzinny czynnik ryzyka. Moja mama została zarażona żółtaczką (najprawdopodobniej w szpitalu, ale to długa historia) i niby mieliśmy jakieś szczepienia z zalecenia sanepidu wtedy chyba, ale moi dwaj bracia także mają wzw "b" i choć u mnie nie stwierdzono, to krwi nie mogę oddawać. |
|
|
|
 |
|
|