|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czyżby kopalnia tanich części ?? |
Autor |
Wiadomość |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-05-2011, 14:47 Czyżby kopalnia tanich części ??
|
|
|
Znalazłem zupełnym przypadkiem szukając łożysk do skrzyni taką stronę:
http://www.jackstransmiss...s/dsm-selection
No i normalnie jak sobie popatrzyłem na niektóre fotki to mnie zatkało - toż to jest (tak na razie wygląda) kopalnia częsci do naszych E88A ! Głównie skrzynia, sprzęgło i silnik ))
W dodatku np. 90 USD za synchronizator dwójki (660 zł u Japaneze i 1600 zł w serwisie) to jak dla mnie rewelka. Fakt, że dojdzie wysyłka jeszcze i może jakieś opłaty celne (VAT) ale może i nie. Tak więc moim zdaniem warto rzucic okiem. Inne części też mają widzę dość tanio ))
Dla przykładu, fotki kompletnych wałków z kołami zębatymi i resztą elementów oferowanych w sklepie:
http://www.jackstransmiss...ons/trans-parts
http://www.jackstransmiss...tions/awd-input
A oto moje wałki
Z tego też co przejrzałem to można tam zakupić niemal dowolną część do skrzyni a także nawet pewne przeróbki (np. podwójne sychronizatory do biegów 3 i 4 itd...). |
_________________ Lancer 1,6 C66A
(Była) Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 10-05-2011, 18:21 Re: Czyżby kopalnia tanich części ??
|
|
|
Wojciech Bogacz napisał/a: | Fakt, że dojdzie wysyłka jeszcze i może jakieś opłaty celne (VAT) |
Fakt...
Wyjdzie ci dużo drożej niż u Japaneze. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 10-05-2011, 18:42
|
|
|
Jak bierzesz pojedyncze sztuki, to nie musisz nic clić, VAT-ować itp, płacisz tylko za wysyłkę... |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
mc
Forumowicz

Auto: Galant E88A 2.5 V6 4x4
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Lip 2009 Posty: 208 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 10-05-2011, 20:10
|
|
|
mitsu_pl, ale to chyba tylko jak jest wysyłane jako "gift".
W innych wypadkach trzeba płacić. |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 10-05-2011, 20:22
|
|
|
Znajomy ściągał kilka gadżetów do civica, nic nie płacił, nie wiem, nie znam się, ale wedle prawa (tak jaki mi to on tłumaczył) chyba jest tak, że jak ściągasz części na własny użytek, w ilości po sztuce każdej, to clić nie trzeba. |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 10-05-2011, 21:35
|
|
|
mitsu_pl napisał/a: | ...ale wedle prawa (tak jaki mi to on tłumaczył) chyba jest tak, że jak ściągasz części na własny użytek, w ilości po sztuce każdej, to clić nie trzeba. |
Źle ci tłumaczył.
Cło i Vat jest naliczane od wartości towaru zadeklarowanego na dokumentach przesyłki. Najpierw masz jedno naliczane do ceny towaru, potem do tej sumy dodają wartość przesyłki (dlatego tak ważna jest również wartość przesyłki), a potem od całości jest drugi podatek. Nie pamiętam tylko kolejności cła i vatu.
Od haraczu są zwolnione produkty wchodzące do EU o wartości bodajże mniejszej niz 30 USD i łącznej wartości (z przesyłką) mniejszej niż 45 USD. Nie pamiętam już tych wartości, więc nie brać dosłownie proszę.
A teraz kubeł zimnej wody... Od jakiegoś czasu sklepy internetowe w USA jak wysyłają towar do Europy to skrupulatnie wypełniają dokumenty przewozowe. To wiąże się zarówno z "wojną z terroryzmem" ale przede wszystkim ze wzmożoną kontrolą amerykańskiego urzędu od podatków (credit crunch itp.) |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
|
Wysłany: 11-05-2011, 00:19
|
|
|
W zamawianiu z zagranicy mam doświadczenie - ostatnio jednak nic z USA nie ściągałem.
Szybka lektura google powiedziała, że na części samochodowe jest 3 do 4,5% cła i do tego 23% VAT. Tak więc dla przykładu - dwa łożyska, które potrzebuję kosztują wraz z wysyłką do Polski nie całe 60 USD więc dochodzi powiedzmy 4% cła (3,6 USD) co daje w zaokrągleniu 64 USD. Do tego 23% VAT i mamy 78,7 USD. Licząc po kursie 2,8 zł da to razem 220 zł.
Za te same łożyska Japaneze proponuje 300 zł. Tak więc drożej, ale mam pewność do dostaję, będę miał to szybciej, nic nie zginie i ewentualnie mogę zwrócić jakby nie pasowały.
Tak więc oszczędność 100 zł w tym konkretnym przypadku raczej mnie nie przekona.
Tak czy inaczej - kto tam wie - może czasami się coś opłaci zamówić.
--------------------- E D Y C J A ---------------------
Skontaktowałem się dziś z firmą MKS Serwis (mksserwis.pl) i o dziwo zaproponowali mi ceny jeszcze lepsze niż Japaneze (wszystkie częsci oryginalne oczywiście). Synchronizator dwójki za 350 zł i dwa łożyska łącznie za 310 zł. Tak więc całkiem sensowna cena. W takim układzie nie będę się zastanawiał tylko biorę w kraju. Muszę jeszcze tylko uszczelniacze dokupić i z głowy. Ciekaw jestem tylko jeszcze ile by mnie jedno koło zębate kosztowało (takie od wstecznego) - jakby nie była to jakaś mega wygórowana kwota to się pewnie też skusżę. |
_________________ Lancer 1,6 C66A
(Była) Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
|
|