[MSS DID] Kontrolka check |
Autor |
Wiadomość |
landzio [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2011, 12:23 [MSS DID] Kontrolka check
|
|
|
Witam wszystkich mam mały albo duży problem. Otóż dzisiaj zabrałem się za wymianę żarówki w desce a dokładnie żarówki od temperatury autka bo się spaliła. Po wyjęciu zegarów moim oczom ukazał się całkowity brak żarówki od checka no to ją założyłem i tu pojawił się problem ponieważ teraz check świeci się cały czas ale autko działa bez zarzutów. niestety na kompa podjadę dopiero ok soboty.A was proszę o jakieś sugestie. z góry dziękuje. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 26-09-2011, 14:58
|
|
|
Wyjęcie żarówki to stary chwyt sprzedawców . Łatwo to sprawdzić przed zakupem, po odpaleniu samochodu kontrolka check powinna się zapalić na parę sekund. W niektórych modelach można błąd wymrugać przez połączenie dwóch pinów w złączu diagnostycznym, musisz poszperać na forum w dziale MSS lub cari gdzieś o tym czytałem.
Poczytaj np. tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...ht=check+engine |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 26-09-2011, 15:20
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | W niektórych modelach można błąd wymrugać przez połączenie dwóch pinów w złączu diagnostycznym | W MSS DID nie da rady |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 26-09-2011, 16:01
|
|
|
W DIDzie jak JCH, napisał tylko podłączenie pod kompa a i to nie z każdym działa. Czasem trzeba się najeździć żeby wtyczki pasowały.
Polecam jak najszybciej to zrobić dla bezpieczeństwa własnego i samochodu, dignoza może być każda - od w sumie niezbyt szkodliwych - EGR czy przepustnica po bardzo poważne. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 26-09-2011, 16:24
|
|
|
JCH napisał/a: | Bizi78 napisał/a: | W niektórych modelach można błąd wymrugać przez połączenie dwóch pinów w złączu diagnostycznym | W MSS DID nie da rady |
Dlatego Jacku napisałem cytuję "w niektórych modelach" .
A tak poważnie to macie rację z tym did-em, nie doczytałem, że wątek został założony w dziale [MSS DID] . |
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 26-09-2011, 17:10
|
|
|
JCH napisał/a: | W MSS DID nie da rady | Serwis renault sobie poradzi na komputerze Bosch, serwis opla też Nawet mój serwis klimatyzacji odczytuje wszystkie parametry dida nawet tego po chipie |
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 26-09-2011, 17:28
|
|
|
cns80 napisał/a: | JCH napisał/a: | W MSS DID nie da rady | Serwis renault sobie poradzi na komputerze Bosch, serwis opla też Nawet mój serwis klimatyzacji odczytuje wszystkie parametry dida nawet tego po chipie |
Jackowi chodziło, że nie da się wymrugać błędu. |
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 26-09-2011, 17:31
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | cns80 napisał/a: | JCH napisał/a: | W MSS DID nie da rady | Serwis renault sobie poradzi na komputerze Bosch, serwis opla też Nawet mój serwis klimatyzacji odczytuje wszystkie parametry dida nawet tego po chipie |
Jackowi chodziło, że nie da się wymrugać błędu. | Wiem. Dlatego kieruję do wskazanych serwisów, bo ten komputer jest tani i wszechstronny i wiele serwisów go ma. |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 27-09-2011, 09:02
|
|
|
cns80 napisał/a: | Wiem. Dlatego kieruję do wskazanych serwisów, bo ten komputer jest tani i wszechstronny i wiele serwisów go ma. | a wiele tzw. uniwersalnych za ciężkie pieniądze DIDa nie czyta. Przekonałem się o tym naocznie jak pól dnia jeździłem za diagnozą po różnych warsztatach "elektrycznych". |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
landzio [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2011, 09:56
|
|
|
Witam panowie dziękuje za sugestie.Problem rozwiązany dzisiaj dopchałem sie do zaprzyjaźnionego mechanika z kompem. wykryto 3 błędy
1)błąd czujnika ciśnienia paliwa
2)błąd czujnika podgrzania chyba paliwa
a trzeciego nie pamiętam
Misiek teraz jak nowy jak się jakieś kontrolki nie świecą
Koszt 40 pln za podłaczenie |
|
|
|
 |
|