Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: karolgt
14-10-2007, 23:54
uszczelka pod klawiaturę
Autor Wiadomość
micz
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2006, 12:36   uszczelka pod klawiaturę

Witam,
czy ktoś wie gdzie na Śląsku można kupić/dorobić uszczelkę pod klawiaturę? Od dłuższego czasu mechanik próbuje gdzieś ją załatwić, ale bez rezultatu..

Będę wdzięczny za informacje.

kostuch
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2006, 13:40   

Z tym nie ma problemu zamów nawet sam w JC, coś cię oszukuje ona jest łatwo dostępna koszt ok 15 pln.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-11-2006, 14:45   

micz napisał/a:
dorobić uszczelkę pod klawiaturę?

Nie żartuj.

kostuch napisał/a:
Z tym nie ma problemu zamów nawet sam w JC

Za żadne skarby świata nie kupuj jej w JC. Ona w ogóle nie uszczelnia. Kostuch ma rację ona jest bez problemu dostępna więc nie wiem co Twój mechanik kombinuje. Kup ją z firmy Elring. Ja przedwczoraj zamówiłem w pierwszym lepszym sklepie w swej mieścinie i na drugi dzień już była. Koszt 23 zł.
Na własnym przykładzie powiem, że mając tą uszczelkę z JC były wciąż wycieki. Nie do opanowania. Pamiętaj Elring, w żadnym wypadku JC.

micz
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2006, 17:50   

Faktycznie, dzisiaj dzwonilem po sklepach i nie ma z tym az takiego problemu..
Chyba zmienię mechanika :D
Dzięki za zainteresowanie i wskazówkę co do firmy.

Pozdrawiam

kostuch
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2006, 15:23   

tylko nie zapomnij o silikone

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 25-11-2006, 16:42   

kostuch, a po co silikon :?: Jak dobra uszczelka i dokrecisz odpowiednim momenten to nie trzeba zadnego silikonu.
Chyba ze pokrywe juz masz krzywa :D

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 25-11-2006, 18:18   

Gumowe uszczelki zakłada się bez użycia silikonu. Sam będę ją też zakładał w poniedziałek. Zobaczymy czy Elring będzie trzymał, bo ta z JC.........masakra

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 25-11-2006, 19:09   

Przy prostowanej na kolanie pokrywie (po przeciągniętych przez mechaku....nika śrubach), Elring trzyma bez problemu bez wspomagania niebieskim przyjacielem (silikon) empirycznie sprawdzone....... JC cieknie już w opakowaniu ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

kostuch
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2006, 22:16   

Ja zawsze wklejam na silikon, to tak dla pewnosci. A co do części z JC to nie wszystkie są felerne, owszem zdarzają się ale to nie reguła
Ostatnio zmieniony przez tomusn 25-11-2006, 23:24, w całości zmieniany 1 raz  

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 27-11-2006, 08:50   

Jezeli pokrywa jest blaszana to wez stara srube lub punktak obroc pokrywe i wystukaj miejsca docisku srub
tylko z wyczuciem -- zaluz uszczelke bez silikonu i bedzie git /silikon jedynie jak jest stara- twarda/
Przy odlewie aluminiowym zadko jest wyciek ale jak sie zdarz to podszlifuj miejsce docisju sruby o 0.5 mm
Uszczelke lepiej montowac bez silikonu aby mozna bylo bez jej wymiany zdjac pokrywe i zamontowac

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 27-11-2006, 11:20   

wojmi1 napisał/a:
Jezeli pokrywa jest blaszana to wez stara srube lub punktak obroc pokrywe i wystukaj miejsca docisku srub
tylko z wyczuciem - zaluz uszczelke bez silikonu i bedzie git

Tak zrobiłem przy starej uszczelce z JC i dopiero zaczęło lecieć... Jutro zakładam nową Elringa i zobaczymy...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-11-2006, 12:00   

A ja pokrywę lekko wyklepałem w miejscach, gdzie przykręca się śruby - ona jest miękka i jak ktoś poprzednio zamiast wymienić uszczelkę tylko dokręcał śruby, to się trochę wgięła i przez to zmniejszył się zakres regulacyjny dokręcania.
Także nie jest to taki nieprawidłowy ruch z tym wypukaniam - tylko najlepiej czymś okrągłym i szerokim - żeby nie zrobić takich płaskich wgłebień, które jak kanaliki mogłyby puszczać olej.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 27-11-2006, 14:18   

Krzyzak napisał/a:
A ja pokrywę lekko wyklepałem w miejscach, gdzie przykręca się śruby - ona jest miękka i jak ktoś poprzednio zamiast wymienić uszczelkę tylko dokręcał śruby, to się trochę wgięła i przez to zmniejszył się zakres regulacyjny dokręcania.

Dokładnie o to chodzi.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 28-11-2006, 09:02   

Hugo napisał/a:
Dokładnie o to chodzi.
-- wyklepywanka
To jest stary warsztatowy patent -- no ale jak w mediaM... nie dla idiotow.
A jak juz mamy tzw. warsztatowo pokrywe padline tzn mieka i *auto cenzura* to dobrze jeszcze dorobic podkladki z twardej blachy tak by rozkladaly nacisk sruby na wieksza powieszchnie i po zachowaniu logicznej kolejnosci dokrecania srub <szczelnosc kosmiczna... > /specjalnie nie cytuje calej kwiecistosci majstra - co po niektorym by oczeta zwiedly../

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 28-11-2006, 14:04   

wojmi1 napisał/a:
A jak juz mamy tzw. warsztatowo pokrywe padline tzn mieka i *auto cenzura* to dobrze jeszcze dorobic podkladki z twardej blachy tak by rozkladaly nacisk sruby na wieksza powieszchnie i po zachowaniu logicznej kolejnosci dokrecania srub <szczelnosc kosmiczna

Właśnie dzisiaj założyłem nową uszczelkę Elring i tak się składa, że założyłem podkładki okrągłe o średnicy 12 mm. Jutro będzie okazja sprawdzić szczelność, bo zrobię trasę 150 km, więc zobaczymy. Zachowałem kolejność dokręcania śrub i sam jestem ciekawy czy szczelność będzie kosmiczna :wink:

Odpowiedz do tematu