Skaczące obroty w Eclipse 1G |
Autor |
Wiadomość |
lewiasty
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse 1G 1992
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-12-2011, 22:49 Skaczące obroty w Eclipse 1G
|
|
|
Witam Was bardzo serdecznie. Postaram się w miarę rzetelnie opisać mój problem. Otóz mam kliperka 1g z 1992 r z jednostką 2000cm3 150km. Zawsze muszę go kręcić około trzy razy zanim odpali (trzy krótkie razy). Kiedy odpali ma bardzo wysokie obroty- rzędu 2000rpm. Silnik się nagrzeje, przeskoczy na gaz i jadę, jadę... zatrzymuję się i jest wszystko cacy- niecałe 1000rpm. Jednak po przejechaniu jeszcze kawałka zaczynają falować na biegu jałowym- np. z 1000 wskakują na 1500obrotów. Jak jadę czuję, że po odjęciu gazu silnik jest jeszcze przytrzymywany przy pewnych obrotach potem szarpnie i dopiero opada niżej. Czasem słychać strzelanie w wydech. Wymieniłem już świece i przewody WN. Jest założony nowy rozrząd, ale zauważyłem kiedyś lekko sparciałą uszczelkę pod wtryskiem. Nie wymieniałem jej do tej pory- nie mogę znaleźć podobnej. Czy to może być jej wina? Dodam, że raz na ruski rok zapala się check engine. Ja podejrzewam przepływkę/krokowy/jakiś czujnik temperatury/lambdę. Ktoś mnie nakieruje? Stawiam flachę i paczkę fajek za pomoc. |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 07-12-2011, 21:48
|
|
|
lewiasty napisał/a: | krokowy |
Ale w pierwszej kolejności :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60508
No i zanim zmienisz krokowca na inny- reanimój stary (wyczyść - podepnij i sprawdź czy są jakieś zmiany).
Sprawdź dolot czy nie ma nieszczelności.
Wyczyść przepustnicę. |
|
|
|
 |
lewiasty
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse 1G 1992
|
Wysłany: 07-12-2011, 22:53
|
|
|
Spoko, też najbardziej stawiam na krokowca. Na pewno podepnę niebawem pod diodę;) Znałem ten trick już, ale dzięki za odświeżenie. Jednak chwilowo nie mam takiej możliwości, więc prosiłbym o podanie możliwości dlaczego to moje kochane padło nie chce odpalać od strzała. Myślałem już o pompie paliwa lub czujniku temp. |
|
|
|
 |
baton546
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse 2g 2.0 automat
|
Wysłany: 14-12-2011, 23:52
|
|
|
Kolego miałem identyczny problem jak ty tyle że w 2g a winny był jeden z kabelków od wtyczki która idzie tam do krokowca po prostu ze starości chyba sie złamał i objawy jak u Ciebie auto stało obr od 1tys do 1.5tys latały po odpuszczeniu gazu potrafiło na 2tys zostać różnie to było |
|
|
|
 |
|