Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z biegami...
Autor Wiadomość
Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 15:23   problem z biegami...

Od tyg wyskakuje mi czesto 3 bieg , wczesniej zdarzalo mi sie to z 5 ( ale rzadko ) . chce wbic 3 i ona wyskakuje i za 2-3 razem dopiero sie uda. Nie wiecie co moze byc tego przyczyna ? i ewentualnie jakie koszty naprawy ?
Ale tez ciekawa sprawa jest to ze nie zawsze sie tak dzieje , czasami wszystko dziala dobrze np piatek - nie wskakuje 3 , sobota - wszystko ok , dzisiaj - znowu problem z 3
Zazywczaj problem wystepuje na zimnym silniku

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 22:41   

ja mialem w poprzednim aucie takie problemy z 5.. na poczatku od czasu do czas ale po pewnym czasie po prostu wcale juz wrzucic sie nie dalo.. mechanik zakwalifikowal to jako synchronizator do wymiany

bady
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 22:50   

Ja z kolei miałem problem z czwórką a w tym przypadku problem polegał na luzie wzdłużnym łożyska.Wyrobiło sie gniazdo w obudowie i łożysko z trybami przesuwało sie około 5-8mm co powodowało że 4 w ogóle nie wchodziła

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2006, 21:11   

A dzisiaj 3 dzialala super ale za to wogole 5 nie mam :( juz brak mi pomyslow co moze byc tego przyczyna

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2006, 21:53   

Wymien wszystkie lozyska w skrzyni stozkowe i dla spokoju lozysko na walku atakujacym-sprzeglowym to pierwsze od str. sprzegla koszt na lozyskach pl CBK ok 200-300 to jedyne od sprzegla koyo ok 100zl
nadmierny luz jaki powstaje po zuzyciu lozysk bedzie tak sie objawial . Jak rozbierzesz to podaj wymiary to wskaze ci jakie to typy CBK. CBK to serja lozysk polskich produkowanych specjalnie do samochodow wg. mnie jakosc jest wystarczajaca w porownaniu do japonskich - a cena rewelacyjna . Sam zalozylem je w swojej skrzyni chociaz mam dostep do lozysk dowolnej marki / handluje lozyskami/ i do dzisiaj ta skrzynia zrobila ok 150 tys km bez awaryjnie /laczny przebieg obecny mojego czerwonego lancera ok 550 tys/ mimo ze uzywam hipola w skrzyni

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2006, 21:56   

Wiec jaki bylby koszt wymiany tych lozysk ? ok 400zl ??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-12-2006, 22:02   

jak Ci pisalem na GG - 2 lozyska oryginalne (walka sprzeglowego) to koszt ok. 200 zl/szt (ew. zamiennik Hyudaia do 100 zl/szt.), pozostale 6 to polskie zamienniki po 15-40 zl/szt.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Wysłany: 05-12-2006, 22:50   

Krzyzak, masz spisane te wszystkie lozyska typami i wymiarami moge zrobic wstepna kalkulacje
podam oznaczenia europejskie i orientacyjne ceny dla pl koyo cbk i opisze mozliwosc przeskoczenia wymiarowki tego od walka sprzeglowego---Prosze

[ Dodano: 05-12-2006, 22:52 ]
niestety moje notatki sprzed paru lat gdzies wcielo

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-12-2006, 08:04   

nie mam spisanych, ale bede za jakis czas rozbieral skrzynke w Colcie, to wtedy sie wyjasni - z tym, ze niemal kazda skrzynka moze miec inne lozyska (niektore na walku sprzeglowym maja kulki, niektore barylkowe stozki)

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Wysłany: 06-12-2006, 14:44   

OK to pstryknij tez pare fotek ja sie szykuje na podobna operacje wiosna to bedzie skrzynia z lancera 4wd 89 i sprobuje zrobic pelna dokumentacje

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 12-12-2006, 20:15   

Swoj problem z biegami rozwiazalem w bardzo prosty sposob .... wystarczylo popsikac WD40 linki ( ciegna ) i wszystkie biegi chodza cudnie , zobaczymy czy to wystarczy , bo poki co od 4 dni wszystko dziala bez zarzutow :D

telebyte
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 00:56   

Ja mam podobne problemy z moim Galantem Kombi. przy zimnym silniku często 2 o coś w skrzyni zachacz jakby nie było synchronizatorów a po rozgrzaniu skrzynki wszystko jest ok. Zaznaczam, że w tym roku wymieniłem olej w skrzyni i nie pomogło. Nie wiem czy nie zalali jakimś marnym olejem.
Czy ktoś ma pomysł gdzie jest przyczyna? to juz mój 3 galant i w każym był jakiś problem z biegami. Czy to normalne?
:evil:

Odpowiedz do tematu