Wygluszanie drzwi problem |
Autor |
Wiadomość |
KlaudiuszBdg
Mitsumaniak

Auto: Colt '00
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2010 Posty: 200 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 09-04-2012, 20:14 Wygluszanie drzwi problem
|
|
|
Mam problem z wygluszaniem auta, o ile wewnetrza czesc poszla bez wiekszych problemow, to mam problem z zewnetrzna - biegna po niej kable do elektryki i nie wiem czy nakleic po prostu maty na nie, czy kombinowac jakos pod spodem, z zmudnym wycinaniem miejsc pod zaczepy na kable - jakies pomysly jak to rozwiazac ?
http://imageshack.us/phot...651/drzwih.jpg/
Mile widziane uwagi osob ktore juz wygluszaly auta
PS Wydaje mi sie ze ten najwiekszy otwor wymaga jakiegos plaskownika w srodek dla usztywnienia maty ?
Te dystane powinny pasowac, http://allegro.pl/dystans...2229953775.html ? |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2012, 21:29 Re: Wygluszanie drzwi problem
|
|
|
KlaudiuszBdg napisał/a: | Mam problem z wygluszaniem auta, o ile wewnetrza czesc poszla bez wiekszych problemow, to mam problem z zewnetrzna - biegna po niej kable do elektryki i nie wiem czy nakleic po prostu maty na nie, czy kombinowac jakos pod spodem, z zmudnym wycinaniem miejsc pod zaczepy na kable - jakies pomysly jak to rozwiazac ? | Same kable możesz spokojnie zakleić - szczególnie, że są osłonięte gąbkami.
Trochę kombinacji będzie za to z prowadnicami klamki. Te chyba najlepiej owinąć gąbką (ale nie za ciasno, by mogły się w niej przesuwać!) lub pianką (może być np. otulina do rur lub cienka pianka, w jaką pakuje się paczki) i zakleić matą.
KlaudiuszBdg napisał/a: | PS Wydaje mi sie ze ten najwiekszy otwor wymaga jakiegos plaskownika w srodek dla usztywnienia maty ? | Oczywiście - nawet ułatwi to oklejanie. Możesz zastosować blaszany, aluminiowy lub plastikowy płaskownik. Ten ostatni ma tę zaletę, że jest lekki i tani (ok. 2-3 PLN na dziale meblowym w markecie budowlanym). Zwróć uwagę, że po stronie pasażera mata musi wchodzić do wewnątrz największego otworu - warto zostawić oryginalne wypełnienie i okleić je matą. . |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 12-04-2012, 21:37
|
|
|
A nie będzie łatwiej okleić tapicerki ;-> ? od strony wew.? |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
KlaudiuszBdg
Mitsumaniak

Auto: Colt '00
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2010 Posty: 200 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 12-04-2012, 21:50
|
|
|
gregorbu, W największy otwór jutro idzie alu płaskownik na skos i naklejam mate tak jak napisałeś, dodatkowo reszte pouszczelniam masą uszczelniajacą
Juiceman, w ten sposób nie stworzysz szczelnej komory dla głośnika
Kable głośnikowe puszczone do tylu bez większych problemów, tylko trochę zabawy było z gumowymi przepustami w drzwiach (a pchałem dość grube bo 2,5mm^)
Aktualnie mam problem z przepuszczeniem kabla prądowego przez gródź (staram się tamtędy gdzie wchodzi główna wiązka - po stronie pasażera) nie wiem gdzie ten kabel ma wyjść ? Może fakt posiadania klimy komplikuje sprawę, nie wiem - jeżeli ktoś w cejotce puszczał tamtędy to będę wdzięczny za info |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21000 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 12-04-2012, 21:58
|
|
|
Juiceman napisał/a: | A nie będzie łatwiej okleić tapicerki ;-> ? od strony wew.? |
Łatwiej na pewno ale niezgodnie ze sztuką. Wygłuszenie polega na oklejeniu wszystkich blach w drzwiach matami bitumicznymi tak aby dźwięki nie odbijał się od nich i powodował dudnienia, stuki przewodów, linek itp. Oczywiście tapicerkę też można podkleić jakąś pianką. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2012, 22:00
|
|
|
KlaudiuszBdg napisał/a: | Aktualnie mam problem z przepuszczeniem kabla prądowego przez gródź (staram się tamtędy gdzie wchodzi główna wiązka - po stronie pasażera) nie wiem gdzie ten kabel ma wyjść ? Może fakt posiadania klimy komplikuje sprawę, nie wiem - jeżeli ktoś w cejotce puszczał tamtędy to będę wdzięczny za info | Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że po stronie kierowcy wchodzi wiązka od zasilania. Należy zdjąć koło i plastikowe nadkole i robi się bardzo dobry dostęp do kabiny. |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 16-04-2012, 14:21
|
|
|
W takim razie piszcie dalej Mnie w tym roku też czeka wygłuszenie zaczynam od podłogi będę kończył na drzwiach, na razie nie wiem czy odważę się na wygłuszenie dachu w kombiaku;-) |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21000 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-04-2012, 14:37
|
|
|
Juiceman, najlepiej jak wygłuszać to całą budę, po całości .
Trzeba wziąć pod uwagę, że autko przytyje* jak człowiek po świętach .
*Przykładowo pierwsza z brzegu mata STP STANDARTPLAST SILVER waży 2,3kg/m2. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 16-04-2012, 14:59
|
|
|
Myślę, że w moim przypadku będzie to ~140kg bez dachu max. |
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Wolfix
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lut 2012 Posty: 29 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: 17-04-2012, 00:03
|
|
|
Może to coś pomoże
Wolfix napisał/a: | Zdjęcia poglądowe wygłuszenia ASX zapożyczone od braci ze wschodu. To może tłumaczyć dlaczego auto jest głośne LINK |
|
|
|
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 19-04-2012, 10:27
|
|
|
Silniki mamy na tyle ciche że wygłuszenia nie potrzebne. A tak na serio to ładny kawał pracy chłopaki odwalili. Auto na pewno o wiele cichsze. A co do tego kabla to nie da się go zamontować od wewnątrz drzwi ? Wtedy będzie wychodził tylko do lusterka. Czy szyba będzie wadziła ? |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
zmc29
Forumowicz
Auto: Carisma 2001r. 4G92
|
Wysłany: 10-05-2012, 18:56
|
|
|
" czy nakleic po prostu maty na nie, czy kombinowac jakos pod spodem, z zmudnym wycinaniem miejsc pod zaczepy na kable - jakies pomysly jak to rozwiazac ? "
Ja wycinałem w macie otwory pod wszelkie zaczepy. Nie jest to aż tak żmudne przy tym jak wyklejając zew. powierzchnię drzwi i tak trzeba docinać odpowiednie kawałki (przynajmniej u mnie tak było ze zwględu na fabryczne rury wzmacniające drzwi).
Wiązkę przewodów zostawiłem na swoim fabrycznym miejscu- nie trzeba się martwić czy wkładając przewody do środka drzwi nie będą zawadzały o szybę albo szukać dla nich innego miejsca na zaczepy i jakoś nie mam przekonania do zaklejania przewodów matą (zrobiłem to tylko w miejscu przejścia przewodu przez blachę), puściłem je "na macie".
Więcej zdjęć :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66214 |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 11-05-2012, 20:57
|
|
|
Dokładnie przewody można odpiąć od drzwi a maty nakleić normalnie , później można przewody przyczepić nawet do mat wygłuszających. |
|
|
|
 |
bakus_44
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
|
Wysłany: 17-04-2013, 00:43
|
|
|
Witam. Podepnę sie do tematu....
Zamierzam wygłuszyć drzwi w Galancie. Zakupilem rolke taśmy dekarskiej TYTAN 15cm*10m (kolor aluminium, choć ponoć lepsze bordo, lecz wtedy tego nie wiedziałem i kupilem ten bo byl droższy), 2 maty 75x53cm STP iSILVER oraz 2 pianki samoprzylepne 50x50cm na boczki.
Mam pytanie: czym lepiej wykleić wnętrze drzwi (zewnętrzna str w otworach) taśma czy stp?
Początkowo myślałem lepszy materiał stp zostawić na ostatnią warstwe, lecz naczytałem sie ze taśma moze sie odklejać przy wysokich temperaturach zapychajac odplyw wody, wiec moze lepiej stp do srodka gdzie bardziej sie nagrzewa, a na zewnatrz tasma dekarska?tylko czy to nie popsuje efektu? |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 17-04-2013, 19:41
|
|
|
bakus_44, mam wygłuszone drzwi taśmą dekarską już cztery lata i wszystko elegancko trzyma nic nie odchodzi. Przed wyklejaniem jakimkolwiek materiałem musisz jednak dokładnie odtłuścić rozpuszczalnikiem powierzchnię - to podstawa. |
|
|
|
 |
|