Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Historia i opis - jak dodać zestaw Rockford Fosgate z subem
Autor Wiadomość
sloniu 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 SB
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-04-2012, 23:32   Historia i opis - jak dodać zestaw Rockford Fosgate z subem

Historia była taka, że zestaw audio w wersji podstawowej grał całkiem przyjemnie ale ciągła konieczność wymiany płyty troszkę mnie irytowała.
Trafiłem na Allegro na radyjko z Outlandera z wbudowaną zmieniarką na 6 CD. Było niedrogo, to kupiłem i zainstalowałem. Wymiana bez problemu, stare wyjęte, nowe włożone, wtyczki pasują, ruszyło bez najmniejszego problemu :)

No fajnie, ale to nowe radio to RF, który normalnie pracuje ze wzmacniaczem, więc myśl kolejna ... a może da się niedrogo dodać :P
Znowu Allegro i okazało się, że wzmacniacz można zdobyć za nieduże pieniądze ale subwoofer to jakies nieporozumienie ... 1500 pln !
Cóż... pół roku czaiłem się, aż w końcu przypadkiem trafiłem za woofer znowu z Outlandera ale za 300 pln, co było do zaakceptowania - kupiłem.

Skrzynka zbyt duża do Lancera, trzeba było zrobić samodzielnie.
W końcu zmontowane, odpalone, gra :)

Opis co i jak.
Założenie jest takie, żeby jak najmniej ingerować w to co jest. Zatem nic nie ucinać, nic nie wyrzucać, nic nie demolować.

Potrzebne:
radio ze zmieniarką RF,
wzmacniacz RF,
subwoofer RF,
wtyczki do wzmacniacza,
przejściówka do podłączenia zestawu głośnomówiącego Parrot,
przewody głośnikowe,
przewód zasilania,
oprawa z bezpiecznikiem 25A,
mata szklana, żywica,
lutownica, narzędzia, czas.

Wtyczki z Allegro pasujące do wzmacniacza

Wzmacniacz

Subwoofer

Wyjmujemy głośnik z obudowy

Przedni panel zostanie dawcą ramki do przykręcenia głośnika

i po wycięciu

Przygotowanie do zrobienia obudowy głośnika z maty szklanej i żywicy

Druga warstwa z folii aluminiowej dla pewności :)

I mamy pierwszą miskę, o kształcie pasującym do wnęki

Po wyjęciu z bagażnika

Wklejony element z dawcy tworzący przednią ścianę pudła

Wzmocniony i przygotowany do wyrównania na brzegach

Po oklejeniu ( zdecydowanie polecam szroty, tam za 5 zł można kupić wykładzinę)

Wkładamy głośnik. Pasuje idealnie, bo jak mogło być inaczej :P

Robimy wiązkę. Tu przydaje się przejściówka od Parrota. Ponieważ nie chcemy nić ciąć, posłuży ona jako przejściówka między radio a wzmacniaczem.

Ja zrobiłem wiązkę według takiego schematu (używam istniejących wiązek)

Podłączenie zasilania wzmacniacza prowadzimy bezpośrednio z + akumulatora

Bezpiecznik MUSI BYĆ jak najbliżej źródła prądu. Dla oryginalnego zestawu przewidziany bezpiecznik to 30A. Ja dałem 25A.

Tędy wchodzimy do środka z zasilaniem. To chyba największy problem we wszystkich instalacjach. Okazało się jednak, że jest idealne rozwiązanie - przygotowana gumowa zaślepka. Atak na nią należy przeprowadzić od środka. Wyjąć schowek i dobrać się do wygłuszenia - zaślepka jest ukryta pod nią. Z łatwością da się wciągnąć gdy już uda nam się odciągnąć materiał wygłuszający. Potem pozostaje już tylko przeciągnąć przewód i w gumej uszczelce wyciąć stosowny otwór na przewód.

Podpinamy przewód zasilający (w peszelku) do trasy innych wiązek

Tutaj mamy już przewód w kabinie

Demontaż przednich foteli i części tunelu środkowego jest niestety niezbędny

Miejscie którędy przechodzi nasza wiązka

Przejściówka z naszej wiązki do radio

i tyle :)

Przy takim podłączeniu trzeba mieć świadomość, że grubość przewodów głośnikowych (tych w oryginalnych wiązkach) jest mniejsza niż przewidziana dla zestawu RF. Max moc głośników też jest mniejsza. Zatem NIE MOŻNA odpalić na 100% mocy bo będzie dym :)
Ten projekt ma na celu tylko poprawienie jakości, a nie mocy.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.
Jak ktoś się zdecyduje na podobną instalację, to chętnie służę radą i wiedzą zdobytą w czasie budowy mojego projektu.

Ku chwale klubu !

Odpowiedz do tematu