[Cari 1.8 GDI] Coś kapie spod auta - w bagnecie czuć benzynę |
Autor |
Wiadomość |
thefirm
Forumowicz
Auto: Cari 1,8 GDI '00
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-04-2012, 13:51 [Cari 1.8 GDI] Coś kapie spod auta - w bagnecie czuć benzynę
|
|
|
Witajcie
Jak w temacie.
Coś kapie spod auta (olej?), nie bardzo mam jak sprawdzić dlatego w środę oddaje auto do mechanika niech sprawdzi co jej dolega. W bagnecie czuć benzyne, 180tk przebiegu, pierwszy wlasciciel, Niemcy. Tragedia po prostu, w domu jeszcze za garazem stoi Audi 80tka przebiegu dobrze ponad 300tysi i nic nigdy nie kapało, pewnie to uszczelka pod głowicą. Coś doradzicie? Ktoś był w podobnej sytuacji? Nie znam się na mechanice, nie mam dostępu do kanału, aktualnie jestem poza domem.
Pozdrawiam.
P.S. By to ****. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-04-2012, 13:55
|
|
|
jak by Ci uszczelka pod głową wywaliła tak, że by kapało to nie miałbyś już jakiegoś płynu...
kapie Ci po prawej stronie samochodu? jeżeli tak to tam wychodzi rurka od klimy i z niej skrapla się para wodna, dosyć mocno potrafi się skraplać.
jak otworzysz maskę to będzie ta rurka skierowana w dół na prawą półośkę z tego co kojarzę.
a Swoją drogą ten olej ile już ma przejechane? może czas go wymienić... |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 22-04-2012, 16:44
|
|
|
thefirm, jaki masz stan płynu chłodniczego ? |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 309 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 22-04-2012, 18:28
|
|
|
Sprawdź poziom oleju czy przybywa,jeśli nie to normalne plama jest z działania klimy.Olej może mieć lekki zapach benzyny.Raczej mnie się wydaje że jest ok. |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 22-04-2012, 21:12
|
|
|
Wymontuj fajkocewki i sprawdź czy olej w gniazdach świec jest, wykręcaj świece i zwróć uwagę, czy któraś nie jest przypadkiem nie dokręcona i wszystkie równo zużyte. Olej wymień i monitoruj jego poziom i zapach. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 24-04-2012, 21:40
|
|
|
thefirm napisał/a: | W bagnecie czuć benzyne |
Jak długie odcinki robisz jednorazowo? Jak często krótkie, to tak może być - silnik jest trochę przelewany na ssaniu. Zapach powinien zniknąć po dluższej jeździe.
Generalnie monitoruj poziom i wygląd płynów .... i spalanie (równie dobrze może lać któryś wtryskiwacz).
Tak, czy inaczej olej bym wymienił. Mieszanki oleju i benzyny (a trudno to na chwilę obecną wykluczyć) najlepiej nie smarują. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
|