Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:00 |
[Cari 1.8 GDI] Cari 1.8 GDI co myślicie o tym silniku i samy |
Autor |
Wiadomość |
czubekxx
Forumowicz

Auto: GALANT EA2W
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 06 Sty 2010 Posty: 152 Skąd: Wrocław/Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 15-05-2012, 21:35 [Cari 1.8 GDI] Cari 1.8 GDI co myślicie o tym silniku i samy
|
|
|
Witam,
Myślę nad wymianą autka na trochę nowsze ( choć czasami nachodzą mnie myśli, żeby zostawić Colta i go trochę dopieścić wizualnie i mechanicznie ).
Do dyspozycji ewentualnie 10-12tyś.
Zastanawiam się nad GDI i chciałbym zasięgnąć opinie na temat awaryjności i kosztów utrzymania tych autek. Myślałem też nad Galantem 2.0 lub 2.5 V6, ale koszty utrzymania chyba ponad moje możliwości.
Proszę o opinie na temat GDI. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
czubekxx
Forumowicz

|
|
|
|
 |
reicz
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Comfort `03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 107 Skąd: Gorzów Wielkopolski
|
Wysłany: 31-05-2012, 22:25
|
|
|
osłony są kiepskiej jakości, przynajmniej u mnie cała skorodowała to ją wywaliłem |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 31-05-2012, 23:54
|
|
|
Te z osłona maja inny komputer sterujący imaja 103 Km a te bez 99 KM, nie zagłebiałem sie dlaczego
Po 2000 każda powinna mieć osłone. Za 10 - 12 tys takowa kupisz.
Gdi nie zagazujesz i to dla Mnie najwieksza wada.
Powiedz czego oczekujesz a wybierzemy ci samochód |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
czubekxx
Forumowicz

|
Wysłany: 01-06-2012, 09:47
|
|
|
Szukam Carismy, jak pisałem wyżej. Jak kształtują się koszty utrzymania GDI? Są dużo wyższe od 1.6? Co myślicie o tej z linku powyżej? |
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 01-06-2012, 09:52
|
|
|
czubekxx, spalanie te same, a osiagi duzo lepsze ma GDI. Jak kupisz zadbanego to będzi ci słuzył długo. Jedynie rozrzad w GDI jest droższy o 300 zł.
Dlaczego ogladasz sie za starocią 15 letnia jak w swojej kwocie mozesz mieć 10 latka. |
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 01-06-2012, 11:42
|
|
|
czubekxx, jeśli w rachubę wchodzą przedliftowe, to szukaj 1.8 SOHC. W temacie poliftowych, to od niewiem kiedy chcę kupić zadbaną z GDI, i poprostu nie występują w przyrodzie. Tak więc raczej nastaw się na 1.6. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 01-06-2012, 22:11
|
|
|
panowie trzeba też chłopaka uświadomić że było też coś takiego jak Carisma MSX w starej budzie ale silnik 140 konny pisze o tym bo gdybym wiedział na poczatku że takie cudo istnieje to bym w życiu nie kupił 1.6
1.8 msx normalnie da się zagazować i lata jak ta lala |
_________________ Definicja trzeźwości Śniega:
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 01-06-2012, 22:20
|
|
|
sniegu, pokaż mi palcem taką, która nadaje się do kupienia. Niech uwierzę, że nie snię
Niestety w naszych warunkach trzeba brać to co ma szansę pojeździć (ew. co się da łatwo i tanio naprawic), a nie to co by się chciało |
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
czubekxx
Forumowicz

|
Wysłany: 01-06-2012, 22:49
|
|
|
Cytat: | Niestety w naszych warunkach trzeba brać to co ma szansę pojeździć (ew. co się da łatwo i tanio naprawic), a nie to co by się chciało |
i właśnie coś takiego mnie interesuje, coś w miarę zadbanego, żebym nie musiał garściami w niego ładować
czemu nikt nie wypowiada się na temat tej Cari z linku wyżej?
Wiem, że jest tańsza niż budżet, który sobie założyłem, ale wychodzę z założenia, że może lepiej kupić starszą i zadbaną niż młodszą i do remontu.... |
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 01-06-2012, 22:54
|
|
|
czubekxx, ma nieorginalne halogeny i przód od strony kierowcy maska błotnik źle spasowana |
Mark Twain |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 01-06-2012, 23:13
|
|
|
Zadbane auta to na popularnych serwisach aukcyjnych raczej są rzadkością, lwia cześć to wrzody poupiększane na myjce bądź co gorsza fotoszopie wystawione by się ich pozbyć (ceny mówią same za siebie). A nawiązując do kosztów utrzymania GDI to nie ma tragedii, olej co 15 kkm - półsyntetyk więc całkiem okej, rozrząd wiadomo, że jak nie masz 100% pewności to na starcie trzeba wymienić (przy okazji uszczelkę pod deklem) a następny za 90kkm (więc czasu sporo) bolączki są raczej rzadkością po za zaniedbanymi wymianami eksploatacyjnymi, ceny części średnie i dostępne w sklepach. Spalanie w mieście do najniższych nie należy (chociaż młodszy Getz ze sporo mniejszym silnikiem 1,1 pali tylko 1,5 litra mniej) ale jak się jeździ tak się leje, w trasie spalanie dosyć miło. |
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
czubekxx
Forumowicz

|
Wysłany: 01-06-2012, 23:33
|
|
|
Tą Cari z linka wyżej miałem okazję obejrzeć w zeszła sobotę...akurat byłem w pobliżu Kamiennej Góry.
Z zewnątrz wyglądała w porządku. Jedynie ten błotnik, o którym pisze Morfi też rzucił mi się w oczy. Wszystkie szyby w oryginale z 97 roku. Silnik suchy, wnętrze oki, jest niby książka serwisowa z paragonami od niemca. Jeździła fajnie jak na 1.6 90KM, tylko skrzynia nie tak precyzyjna, jak myślałem
Z bolączek, które ją trapiły to:
- niedziałający prędkościomierz,
- nieświecący 1 przedni halogen ( zardzewiały ),
- siłowniki od tylnej klapy do wymiany,
- opony letnie się kończą, zimówki prawie nowe.
Auto jeździ na mineralnym, ale myślę, że spokojnie można by zmienić na 10W40.
Cena wydaje mi się trochę wysoka, jak na 97 rok.... |
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 02-06-2012, 10:14
|
|
|
zwolin napisał/a: | sniegu, pokaż mi palcem taką, która nadaje się do kupienia. Niech uwierzę, że nie snię
Niestety w naszych warunkach trzeba brać to co ma szansę pojeździć (ew. co się da łatwo i tanio naprawic), a nie to co by się chciało |
no cóż widziałem jedną na 17"
zadbaną nawet podszedłem do właściciela i zagadałem zapraszałem do klubu ale stwierdził że będzie Ją pchał dalej i szukał czegoś mocniejszego
zadnej rysy świeżo po polerce nawet pytał się czy jestem zainteresowany ale jak krzyknął 12000 za 96 to się w duszy uśmiechnąłem fakt nawet skubany miał rozpórki na kielichach i gaz taki Jaki Ja mam teraz czyli wtryski hany i silver reduktor no ale jak dla mnie w tamtym czasie nie było bata żeby auto zmieniać.
Ale przyznam Ci rację zwolin to był wyjątek przeważnie to auto dostają frajerzy którzy nie wiedza co mają i kładą na klapę spojler od xvo 45 który wystaje poza obrys dachu i robią z niej calibre... |
_________________ Definicja trzeźwości Śniega:
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |