[Cari 1.6] Zamek maski |
Autor |
Wiadomość |
Pridemk
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 98r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-07-2012, 20:51 [Cari 1.6] Zamek maski
|
|
|
Witam.
Dzisiaj jako że wróciłem z trasy postanowiłem sprawdzić ile to mi tam oleju Cari zgubiła. No troszkę jej ubyło, ale to akurat nie jest najistotniejsze.
Zamykanie maski jest w moim przypadku lekko utrudnione, ponieważ zahacza ona (tak tak mechanizm wycieraczek) o wycieraczkę kierowcy. Także jedyna możliwość to trzaśnięcie z małej wysokości lub "dociśnięcie". Już od pewnego czasu coś ciężko się zamykała (za 2-3 razem) jednak jakoś nie zwracałem na to uwagi. Do dzisiaj! Maska za 10x ani myślała się zamknąć. WD40 w ruch i... nadal nic. Odczepiłem sprężynkę i zatrzasnąłem ręcznie zamek - działa. Czyli nie w tym problem. Dopiero z pomocą przyszedł mój brat, który zauważył, że urwała się śruba mocująca u dołu. Z braku czasu nie odkręcaliśmy osłony, tylko odczepiliśmy ją od góry i na ślepy wkręciliśmy śrubę (o mniejszej śr.) na wylot (nakrętka). Niestety to nie pomogło. Pomyśleliśmy, że może była tam jakaś tulejka i zrobiliśmy z bodajże 3 nakrętek dystans.
Jednak że nie mieliśmy czasu zastosowaliśmy metodę "jeb... jak się zamknie to spadamy". Jak pomyślał tak też zrobił. Maska zamknięta.
Jednak moje pytanie po przydługim wstępie - czy aby na pewno tam powinna być jakaś tulejka (dystans)? Czy posiada ktoś może zdjęcia jak wygląda mocowanie dolnej śruby?
Nie chciałbym tego otwierać bez pomysłu na naprawę bo nie jestem pewien czy nie jest tam już coś pogięte i zostanę z otwartą maską gdy samochód jest mi potrzebny prawie codziennie. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 07-07-2012, 23:01
|
|
|
Która śruba
 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Pridemk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2012, 23:15
|
|
|
Dokładnie tam, gdzie wskazuje 61986. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 07-07-2012, 23:19
|
|
|
Zamek jest przykręcany bezpośrednio na śrubki, element jest żle usztywniony, dlatego się ciężko zamyka |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Pridemk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2012, 23:25
|
|
|
Zamek jest przesuwny na śrubach czy w jakiś inny sposób jest ustawiany? Prawdopodobnie się wszystko rozstroiło jak się śrubka urwała i drżało wszystko nie tak jak trzeba. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 07-07-2012, 23:34
|
|
|
Zamek reguluj się na śrubach, ale element wzmocnienia górnego i belki pionowej to tylko nieśmiałe blaszki, które w zasadzie są usztywnione poprzez skręcony zamek, jezeli to wszystko za bardzo się kołysze to problemy z zamykaniem maski są dośc spore. |
 |
|
|
|
 |
Pridemk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2012, 23:56