[Cari 1.6] Pomoc z błędami, nierówna praca silnika |
Autor |
Wiadomość |
wojtimil
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.6 + LPI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-07-2012, 20:06 [Cari 1.6] Pomoc z błędami, nierówna praca silnika
|
|
|
Witam
Mam problem z moja Cari 1.6 benzyna/gaz.
Po połączeniu pinu 1 i 4 wyskakują mi błędy których nie jestem w stanie odczytać.
Prosiłbym o pomoc w odczytaniu tych błędów, może jakoś wspólnie uda nam się coś zaradzić na taką prace silnika.
Po odkręceniu przepływki okazało się że nie ma ona takiej siatki. Czy może to mieć wpływ na prace silnika?
Dołączam filmik błędów i pracy silnika na odłączonym przepływomierzu jak i podłączonym.
LINK DO FILMIKU
Pozdrawiam i jestem wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
wojtimil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2012, 22:14
|
|
|
Dziękuje za pomoc.
Z błędem 13 sobie poradzę bo jest tam opisany ale co z 12 i 25. Przeszukałem caly ten temat i nie znalazłem opisu. |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 26-07-2012, 22:23
|
|
|
Tutaj jest coś o 25
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=68314
Generalnie wydaje się, że wszystkie te błędy mogą być powiązane z awarią/nieprawidłowym działaniem przepływomierza |
|
|
 |
wojtimil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2012, 22:25
|
|
|
Być może ze mam przepływomierz do wymiany. Frustruje mnie to czego nie mam tego plastra miodu na przepływce.
Edit 27.07
Wczoraj jeździłem z odłączoną przeplywka i porażka totalna.. brak mocy nie wkręcał się na obroty. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-07-2012, 12:52
|
|
|
Nie masz plastra, masz przekłamane dane z przepływomierza. Odłączenie przepływomierza powoduje całkowity brak informacji o dolocie i prawdopodobnie ECU włącza tryb awaryjny. Rozumiem, że check engine w czasie jazdy się świeci?
błąd 12: przepływomierz,
błąd 13: IAT sensor temperatury pobieranego powietrza
błąd 25: sensor ciśnienia atmosferycznego
Wszystkie elementy są w dolocie powietrza, nie jestem pewien, ale sensor ciśnienia atmosferycznego jest chyba w przepływomierzu. Generalnie wygląda to na strzał w przepływkę (wybuch gazu w dolocie), jak w instalacjach mieszalnikowych. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
hubcio87
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLX
|
Wysłany: 31-10-2012, 01:20
|
|
|
Odświeżając temat - dziś byłem w aso i zdjagnozowano mi błąd 13. Sugestia - wymiana przepływki (strzał w dolot lpg). Samochód nie umie sie zachowac na pb jak i na gazie (na gazie mniej). I pytanie czy potrzeba wymieniac całą przepływę aby wyeliminowac usterke czujnika temp. (wyswietla ponoc -57*C) czy uda sie sam czujnik wymienic?? No i drugie - czy az taki duzy wplyw ma przeplywomierz na prace motoru na gazie? |
|
|
|
 |
|