Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spadające Obroty, opózniona reakcja na gaz,dławienie zimnego
Autor Wiadomość
nurek20 
Forumowicz

Auto: Galant '97 SE
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 29-07-2013, 15:54   Spadające Obroty, opózniona reakcja na gaz,dławienie zimnego

Witam,
od marca posiadam Galanta SE 98r. 2.0 16v pb+lpg.

Instalacja lpg
Stag 4 wtryski OMVL Reduktor kme silver cisnienie gazu 1bar

Od czasu założenia instalacji gazowej borykam się z kilkoma problemami otoż:

Od samego początku jak został założony gaz po delikatnym nacisnięciu gazu widać spadek obrotów z 800 na 730-750 dopiero potem rosną. wyczuwalne jest zawahanie się w pracy silnika dzieje sie tak tylko na lpg na benzynie jest to praktycznie nie odczuwalne aczkolwiek mam podejrzenia że może być coś podobnego tylko tak bardzo tego nie czuć. Pierwszą myślą były świece zostały wymienione nowe denso nic to nie dało kable zostały bo nie świecą w nocy jedynie mnie zastanawiają cewki miają białe naloty na obudowie blisko podstawy - czy to świadczy o ich zużyciu?
Jesli chodzi o regulacje lpg ustawiane mapy były pare razy lecz dalej występuje opadanie obrotów

Drugi problem rano jak odpalam samochod jadę na pb do zagrzania się dławi się przy głębszym dodaniu gazu jakby brakowało paliwa nie ma takiego objawu jak przełączy się na lpg oraz jak jest rozgrzany do temp. roboczej i przełącze z lpg na pb

W razie czego posiadam kabel oraz evoscan który laczy mi się z miskiem lecz nie umiem za bardzo zdjagnozować mojego problemu wiem napewno że ;
Lambda działa w całym zakresie
temperatury z czujników zgadzają się z rzeczywistością

Spalanie kolo 13-14 litrów lpg w warszawie
Czy ktoś z forumowiczów miał podobne objawy ?

arturj123 
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Wysłany: 01-08-2013, 22:23   Re: Spadające Obroty, opózniona reakcja na gaz,dławienie zim

nurek20 napisał/a:
Witam,
Od samego początku jak został założony gaz po delikatnym nacisnięciu gazu widać spadek obrotów z 800 na 730-750 dopiero potem rosną. wyczuwalne jest zawahanie się w pracy silnika dzieje sie tak tylko na lpg na benzynie jest to praktycznie nie odczuwalne aczkolwiek mam podejrzenia że może być coś podobnego tylko tak bardzo tego nie czuć. Pierwszą myślą były świece zostały wymienione nowe denso nic to nie dało kable zostały bo nie świecą w nocy jedynie mnie zastanawiają cewki miają białe naloty na obudowie blisko podstawy - czy to świadczy o ich zużyciu?
Jesli chodzi o regulacje lpg ustawiane mapy były pare razy lecz dalej występuje opadanie obrotów

Drugi problem rano jak odpalam samochod jadę na pb do zagrzania się dławi się przy głębszym dodaniu gazu jakby brakowało paliwa nie ma takiego objawu jak przełączy się na lpg oraz jak jest rozgrzany do temp. roboczej i przełącze z lpg na pb

Spróbuje coś doradzić.
1. Czy naprawdę taki spadek jest uciążliwy? Raczej obstawiałbym brudną przepustnicę, ewentualnie silniczek krokowy. Cewki biały nalot? Mówisz o śrubie stykowej miedzy cewką, a fajką? Radziłbym wymienić same fajki na nowe Oyodo (ok.40 zł)
2. Miałem coś podobnego, już nie pamiętam czy dokładnie to samo. Wyczyściłem przepustnicę oraz wymieniłem czujnik temp.silnika.

:arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67473

mariuszmitsu 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi galant 2,0 benzyna
Wysłany: 09-08-2013, 10:50   

hej
mam podobne objawy, tzn auto jak stoi na luzie na lpg + klima to strasznie obroty szaleją skaczą od ok.600 do 900 jak chcę dać gaz to go muli dopiero jak wejdzie powyżej 2500 to jedzie i szarpie strasznie przy ruszaniu na Pb jest ok na nie ma różnicy czy zimny czy ciepły silnik, świece podobnie jak ty wymieniłem bez efektu kable Wn wyglądają na zdrowe izolacja ok fajki całe bez nalotów cewki podobnie, jadę w sobotę do gazowników, może sonda wariuje bo nie mam kata poprzedni użytkownik wyciął jak się dowiem co jest przyczyną to się podzielę informacją
Mariusz

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 09-08-2013, 11:14   

Jeśli takie rzeczy dzieją się tylko na LPG to źle ustawiona mapa, dobrane ciśnienie, mnożnik.

mariuszmitsu napisał/a:
może sonda wariuje bo nie mam kata

Ta sonda nie ma znaczenia.

Aby powiedzieć coś więcej potrzebne są ustawienia LPG, model redutkora, wtryskiwaczy oraz oscylogramy z jazdy na pb i lpg.

Łysy88 
Mitsumaniak
Pasjonata

Auto: Mitsubishi Galant EA5W Avance!
Wysłany: 11-08-2013, 01:51   

U mnie jest to samo. Najpierw na samym LPG a teraz zaczyna na PB. To jednak jest układ zapłonowy. Wymieniłem jedną cewkę i było przez jakiś czas ok, teraz chyba czas przyszedł na drugą. Jak zdobędę kasę to od razu zmieniam świece (już mam z 15 tys na nich przejechane) i przewody (przytarłem izolacje jednego ale nie mogę się zebrać na ich wymianę,) Instalację LPG ustawiałem ze 3 tygodnie, zmieniłem wtryski, wężyki od wtrysków, filtry, elektrozawór, świece, przewody, zregenerowałem reduktor i dopiero wymiana cewki pomogła. No i zmniejszyłem odstęp na świecach. Ważne jest żeby po czymś takim zresetować ECU i przejechać z 50 km na samej benzynie i wtedy ustawić mapy LPG. Co prawda tego delkatnego opóźnienia na reakcje gazu nie pozbyłem się(pewnie przez drugą cewkę) ale nie rwał przy przyśpieszaniu i z klimatyzacją sobie radził dobrze. Spalanie w Warszawie w granicach 11 litrów, zszedłem z 15 ;) powodzenia !

Był:
Mitsubishi Galant EA2W 1998 (szkoda całkowita)
Mitsubishi Colt CA4A 1995
Mitsubishi Colt CA4A 1994

Z00m888 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA0 SE 2.0
Wysłany: 14-07-2015, 21:18   

Witam.

Czy udało się komuś pozbyć tego delikatnego dławienia podczas dodawania gazu na LPG? U mnie występuje ten sam problem i wymiana cewek oraz kabli nie pomogła. Na PB nie ma tego problemu. Świece mają przejechane około 16 kkm w tym na gazie około 10 kkm lecz problem występował od samego początku od montażu LPG. Przed montażem LPG czyściłem także przepustnice egr i kolektor. Instalacja była na przeglądzie parę dni temu została wyregulowana oraz założyli nowe filtry. Problem jak był tak jest. Może winy należy szukać w EGR ? Ponoć w niektórych silnikach w tym tkwi sęk.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu