Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:59
[I 2.0] kod błędu
Autor Wiadomość
m@rcin 
Mitsumaniak

Auto: outlander 2,0 2003r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-02-2013, 20:38   [I 2.0] kod błędu

Po wymianie sondy pierwszej i teraz drugiej diagnostycznej. Również wymiana katalizatora( używki). zapaliła się kontrolka check. Po stwierdzeniu pokazało kod błedu P0420. MA ktoś jakiś pomysl?

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 28-02-2013, 21:35   

Problem znany, ale o nieznanej przyczynie.
Tak na szybko znalazłem
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71653
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69243
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18496

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Wysłany: 08-03-2013, 01:10   

Jeżeli jest to błąd 42 czyli katalizator , a jeździmy na gazie to nie należy się absolutnie niczym przejmować , a tym bardziej czegokolwiek wymieniać.Ja ten błąd z założenia olewam , a jeżeli mnie za długo się świeci CE to kasuję go z poziomu nawigacji Garmina (podpięty EcoRoute)po prostu spaliny z gazu są zbyt czyste i druga sonda lambda głupieje.Z tego co zauważyłem występuje ten błąd najczęściej przy zamontowanej instalacji Stag

Pozdrav

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 08-03-2013, 01:49   

BUBU napisał/a:
Jeżeli jest to błąd 42 czyli katalizator , a jeździmy na gazie to nie należy się absolutnie niczym przejmować , a tym bardziej czegokolwiek wymieniać.Ja ten błąd z założenia olewam , a jeżeli mnie za długo się świeci CE to kasuję
I tak i nie, pojawienie się błędu przełącza ECU w tryb awaryjny co oznacza gorsze osiągi i bezpieczniejszy dla silnika tryb sterowania. Po skasowaniu błędu, ulegają też skasowaniu parametry adaptacyjne ECU, zatem przez jakiś czas silnik może być nieco mułowaty, lub nierówno pracować. Każdy z tych stanów oznacza że silnik nie pracuje normalnie.

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Wysłany: 08-03-2013, 02:11   

elektryk napisał/a:
I tak i nie, pojawienie się błędu przełącza ECU w tryb awaryjny co oznacza gorsze osiągi i bezpieczniejszy dla silnika tryb sterowania. Po skasowaniu błędu, ulegają też skasowaniu parametry adaptacyjne ECU, zatem przez jakiś czas silnik może być nieco mułowaty, lub nierówno pracować. Każdy z tych stanów oznacza że silnik nie pracuje normalnie.

Absolutnie nic z takich rzeczy nie występuje, sprawdzone i przetestowane.

pozdrav

PS Elektryk gdybym organoleptycznie :wink: nie sprawdził , to bym info nie podawał :lol:
I pewnie emulator drugiej sondy załatwiłby sprawę na amen , muszę ten temat rozeznać .

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 08-03-2013, 02:55   

BUBU napisał/a:
Absolutnie nic z takich rzeczy nie występuje, sprawdzone i przetestowane..
Ja mówię o moich spostrzeżeniach. U mnie wraz z pojawieniem się P0420 spalanie rośnie, myślę że około 1 litra. A po resecie błędów czy to przez OBD czy akumulatorem przez kilka km silnik wydaje się wyraźniej mułowaty.

m@rcin 
Mitsumaniak

Auto: outlander 2,0 2003r
Wysłany: 08-03-2013, 18:42   

u mnie po skasowaniu obroty szalały powyżej 2tys po odpaleniu przez okolo 2min i był strasznie mułowaty, ale po kilku dniach wraca do normy.(spalanie też mi jakoś wzrosło):(

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-03-2013, 09:32   

BUBU napisał/a:
a jeździmy na gazie to nie należy się absolutnie niczym przejmować

Należy się przejmować ponieważ to oznacza złe zestrojenie instalacji. Spaliny z gazu czasami są czystsze ale odczyt z sondy lambda ma być taki sam czyli mieszanka ma nie być ani za uboga ani za bogata...

A błąd pewnie będzie występował przy każdej dłużej jeździe powyżej 80km/h bo wtedy dochodzi do testu katalizatora i sond lambda...

Najlepiej jechać do kogoś kto wystroi instalacje pod obciążeniem...

Oczywiście można olać problem, wyciągnąć żarówkę z zegarów, odciąć kabel albo zamontować emulator do sondy ale jest to jedynie druciarstwo, a EGT pewnie poza normą pomału niszczy silnik.

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Wysłany: 11-03-2013, 03:34   

krzychu napisał/a:

Należy się przejmować ponieważ to oznacza złe zestrojenie instalacji. Spaliny z gazu czasami są czystsze ale odczyt z sondy lambda ma być taki sam czyli mieszanka ma nie być ani za uboga ani za bogata...

Akurat instalacja idealnie zestrojona pod obciążeniem :biggrin:
krzychu napisał/a:

A błąd pewnie będzie występował przy każdej dłużej jeździe powyżej 80km/h bo wtedy dochodzi do testu katalizatora i sond lambda...

Najczęściej w mieście :mrgreen:
krzychu napisał/a:

Oczywiście można olać problem, wyciągnąć żarówkę z zegarów, odciąć kabel albo zamontować emulator do sondy ale jest to jedynie druciarstwo, a EGT pewnie poza normą pomału niszczy silnik.

Krzychu za dużo postów czytasz i wiedza się miesza :wink:

Po pierwsze problemem jest sama instalacja Stag która trochę się "gryzie" z 4G63 więc coś z tym trzeba zrobić.
Po drugie nie mam zamiaru wydawać pieniędzy na zamienniki , i po wymianie mieć taki sam efekt jak przed.
Po trzecie przy idealnie zestrojonej i regularnie serwisowanej instalacji, emulator nie powinien mieć żadnego wpływu na pogorszenie parametrów spalania.
Szczególnie że podstawowe parametry silnika monitoruję na bieżąco http://www.youtube.com/watch?v=xrxV6qF7F9o :mrgreen:

Pozdrav

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 12:02   

BUBU napisał/a:
Akurat instalacja idealnie zestrojona pod obciążeniem :biggrin:
A ja nie mam gazu wogóle i dokładnie ten sam problem. Kolega m@rcin nie napisał nawet czy problem jest po założeniu gazu czy nie.

BUBU napisał/a:
Po pierwsze problemem jest sama instalacja Stag która trochę się "gryzie" z 4G63 więc coś z tym trzeba zrobić.
To skąd problem się bierze w silnikach które nigdy nie widziały gazu i cały czas jeżdżą na benzynie? Problem dotyczy 4G63 i tak samo występuje w outlanderach jak i lancerach.

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Wysłany: 11-03-2013, 13:51   

elektryk napisał/a:
To skąd problem się bierze w silnikach które nigdy nie widziały gazu i cały czas jeżdżą na benzynie? Problem dotyczy 4G63 i tak samo występuje w outlanderach jak i lancerach.

Z mojego podwórka :wink: znam tylko jeden taki przypadek , co ciekawe problem stwarzała sonda przed katalizatorem (działała,lecz podawała inne napięcie niż powinna i właśnie komp wywalał błąd katalizatora , a nie sondy)

Pozdrav

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-03-2013, 14:00   

BUBU napisał/a:

Po pierwsze problemem jest sama instalacja Stag która trochę się "gryzie" z 4G63

Ale to ja dużo czytam. W jednym masz racje problemem są instalacje gazowe.

BUBU napisał/a:
Akurat instalacja idealnie zestrojona pod obciążeniem

Używanie słowa idealnie w przypadku dawkowania gazu jest z góry niepoprawne.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 14:02   

BUBU napisał/a:
Z mojego podwórka :wink: znam tylko jeden taki przypadek , co ciekawe problem stwarzała sonda przed katalizatorem (działała,lecz podawała inne napięcie niż powinna i właśnie komp wywalał błąd katalizatora , a nie sondy)
Sory, ale ja nie rozumiem w takim razie do czego pijesz. Z kontekstu wnioskuję że napisałeś piętro wyżej że winna jest instalacja Stag, to w końcu nie jest winna czy winna?

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Wysłany: 11-03-2013, 15:01   

U mnie instalacja , a u znajomego 1 sonda winna była .

Pozdrav

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 15:13   

BUBU napisał/a:
U mnie instalacja , a u znajomego 1 sonda winna była .
Czyli jednak dopuszczasz możliwość że ten błąd może się pojawić bez winy instalacji gazowej i wtedy jego obecność sugeruje jakąś usterkę?

Odpowiedz do tematu