Zamknięty przez: JCH 30-05-2014, 21:42 |
Śmieci ze Śląskiego |
Autor |
Wiadomość |
Bamber
Mitsumaniak

Auto: Lancer combi 1,6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-05-2014, 21:51
|
|
|
czytom posty powyżej i powitania z Hindeburga to rozumia że ślunsk ale Dąbrowa to przeca zagłebie jak się szczycą sami od lat i dla mnie to żodyn ślunsk.
--
edit by JCH |
Ostatnio zmieniony przez JCH 30-05-2014, 10:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 30-05-2014, 08:51
|
|
|
Bamber napisał/a: | czytom posty powyżej i powitania z Hindeburga to rozumia że ślunsk ale Dąbrowa to przeca zagłebie jak się szczycą sami od lat i dla mnie to żodyn ślunsk. |
Napisz oficjalnie do czego zmierzasz, ale bez dialektu śląskiego jezyka niemieckiego. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Bamber
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-05-2014, 09:29
|
|
|
robertdg napisał/a: | ale bez dialektu śląskiego jezyka niemieckiego. |
kolega chyba nie wie jak język niemiecki brzmi. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 30-05-2014, 10:00
|
|
|
Bamber napisał/a: |
robertdg napisał/a:
ale bez dialektu śląskiego jezyka niemieckiego.
kolega chyba nie wie jak język niemiecki brzmi. |
Kolega posiada wyższe wykształcenie i zna języki.
Na forum piszemy po polsku.
Za wycieczki osobiste moderator sowicie wynagradza ostrzeżeniami, więc radzę poluzować. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 30-05-2014, 10:01
|
|
|
robertdg napisał/a: | Bamber napisał/a: | czytom posty powyżej i powitania z Hindeburga to rozumia że ślunsk ale Dąbrowa to przeca zagłebie jak się szczycą sami od lat i dla mnie to żodyn ślunsk. |
Napisz oficjalnie do czego zmierzasz, ale bez dialektu śląskiego jezyka niemieckiego. |
Bamber pozwolę sobie zedytować Twojego posta, bo widzę, że zapomniałeś na końcu postawić tego emotikona -->
Z tego powodu mogłeś zostać źle zrozumiany. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 30-05-2014, 17:20
|
|
|
JCH napisał/a: | robertdg napisał/a: | Bamber napisał/a: | czytom posty powyżej i powitania z Hindeburga to rozumia że ślunsk ale Dąbrowa to przeca zagłebie jak się szczycą sami od lat i dla mnie to żodyn ślunsk. |
Bamber pozwolę sobie zedytować Twojego posta, bo widzę, że zapomniałeś na końcu postawić tego emotikona -->
Z tego powodu mogłeś zostać źle zrozumiany. |
Widze to inaczej, chodzi o jakąs zawiść regionalną http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1309973
Rzekome pisani w gwarze śląskiej z wtraceniem niemieckojezycznej nazwy Zabrza w dodatku z błedem, właściwie pisze się Hindenburg, nie o to jednak chodzi, nie dla każdego może to być zrozumiałe i nie rozumiem osobiście celowości wytykania podziału śląskiego czy też wytykania:
Bamber napisał/a: | z Sosnowca NIGDY choćby za pół ceny honor jeszcze mam OBERSCHLESIEN. |
Chciałem się zatem dowiedzieć czy jest tu jakiś problem, skoro jesteśmy mieszkańcami konurbacji górnośląskiej. Częstochowski podział już mamy, jezeli uzytkownicy chcą dalszego podziału, zatem trzeba się o tym wyrazic jasno i otwarcie, wydzielić region Zagłebia Dabrowskiego i Jaworzna, które to przeciez nalezy do Zagłebia Krakowskiego, tak by nikt nie czuł sie poszkodowany
Prościej chyba jednak napisać komentarz wyrażający obraze:
Bamber napisał/a: | kolega chyba nie wie jak język niemiecki brzmi. |
niż napisać o co się rozchodzi.
Nie wyrażam niechęci regionalnej, skoro uzytkownikom nie podoba się regionalny podział województwa śląskiego to dlaczego mamy się spotykać z negatywnymi wyrazami na temat regionu, w dodatku pisze to osoba, która wcześniej wyrażała sie w sposób:
Bamber napisał/a: | ...
Tak koledzy sobie przeglądam i czytam i jak widzę takie podejście to tylko współczuć, bo na forum liczą się ludzie, to dzięki nim ono isnieje a nie dzięki trzem królom i reszcie. | Co diametralnie zmienia teraz swój wyraz.
Naprawdę nie rozumiem tego, jezeli jest odważny niech mi wytłumaczy o co chodzi z tą niechęcią pomiędzy regionami Górnego Śląska i Zaglębia Dabrowskiego, bo niby to jedno województwo a czuje jakby to był Watykan we Włoszech - nie wiem może przesadzam |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 30-05-2014, 17:51
|
|
|
robertdg napisał/a: | z Sosnowca NIGDY choćby za pół ceny honor jeszcze mam OBERSCHLESIEN. |
Dlaczego to nigdy nie zostało zgłoszone do moderatora działu, w którym wpis taki zaistniał? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 30-05-2014, 19:57
|
|
|
mjsystem, popraw cytat, zwróc uwagę, że ten post jest w śmietniku |
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 30-05-2014, 20:09
|
|
|
robertdg napisał/a: | Widze to inaczej, chodzi o jakąs zawiść regionalną | Robert.... luuuuz Ja czasem też naigrywam się ze stolicy Gorolowic
Kolega Bamber stąpa po cienkiej krawędzi. I chcę przypuszczać, że jego wypowiedź miała być tylko żartem (nawet jeśli nie była) i niczym więcej. Uznajmy, że tak właśnie było. Jeśli zaś miałoby być inaczej to oznajmiam, że nie ma tu miejsca na tego typu konflikty. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Bamber
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-05-2014, 20:14
|
|
|
Było żartobliwie tylko nie kumam dlaczego niektórzy nie mają w profilu miasta wpisanego tylko region śląsk, czyżby jakiś kompleks własnego miasta? Nie mam zamiaru własnego zdania tutaj wyjawniać, koledzy z ościennych miast rozumieją bez słów i pozostawmy to tak. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 30-05-2014, 20:36
|
|
|
Bamber napisał/a: | Było żartobliwie tylko nie kumam dlaczego niektórzy nie mają w profilu miasta wpisanego | By nie było dwuznaczności stosujemy emotikony.
Niektórzy mają wpisane miasta (SO, D.G. RŚL, K-ce), niektórzy mają wpisane regiony czy też obszary w których się obracają (KSSE). To pole to nie konkretnie "miasto" a "skąd". Niektórzy więc piszą "z miasta", inni piszą "ze wsi" a ci, którzy się wstydzą piszą "z Internetu" |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 30-05-2014, 20:52
|
|
|
Bamber napisał/a: | Było żartobliwie tylko nie kumam dlaczego niektórzy nie mają w profilu miasta wpisanego tylko region śląsk, czyżby jakiś kompleks własnego miasta? Nie mam zamiaru własnego zdania tutaj wyjawniać, koledzy z ościennych miast rozumieją bez słów i pozostawmy to tak. |
Rozumiem, ale skoro nie masz zamiaru wyjawiać tutaj własnego zdania to dlaczego oczekujesz wyjaśnień od ludzi którzy nie wpisują w swoim profilu nazwy miejscowości.
To działa w obie strony, nie można jedynie wymagać nic nie dając od siebie, jest to niegrzeczne prosto ujmując.
Tak samo niegrzeczne byłoby gdybym Ci odpowiedział dlaczego w moim profilu sa skrótowce a przy tym zacytowałbym Ciebie:
Bamber napisał/a: | ...koledzy z ościennych miast rozumieją bez słów i pozostawmy to tak. |
Przyznasz chyba że to byłoby niegrzeczne, jezeli jednak Cię to uspokoi to w moim nicku jest skrót miasta w którym mieszkam, userzy róznie wpisują miejscowości zamieszkania/pochodzenia, są to m.in. skrótowce z tablic rejestracyjnych, kody pocztowe, etc., indywidualna sprawa każdego uzytkownika co umieści w swoim profilu i ze stereotypami raczej rzadko jest to spotykane.
Nie widzi mi się ukazywanie konfliktu regionalnego, jezeli zatem ktoś czuje się urazony nazewnictwem regionalnym powinien o tym napisać, problemy winno się rozwiązywać. Przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza, |
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 30-05-2014, 21:17
|
|
|
Proponuję ostatnie posty wyrzucić do smietnika i z działu "witamy" pozostawić tylko bez offtopikowe. Niech inni postrzegają nas pozytywnie |
|
|
|
 |
misjonarz.
Mitsumaniak \KSG/

Auto: Subaru OBK III
|
Wysłany: 30-05-2014, 21:29
|
|
|
Robert luz... możemy sobie pożartować, ale wiesz że jednak się lubimy. (chcę tak myśleć). jeżeli jednak jest inaczej to znaczy że wyjątek potwierdza regułę.
Jacku, tak jak Sławek proponował, wywal całe OT do kosza. |
_________________ http://kabaret.tworzymyhistorie.pl/
Gość zobacz mojego misia
ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
|
Wysłany: 22-09-2014, 19:07
|
|
|
Bry Ślązaki . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|