Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy jest na forum prawnik
Autor Wiadomość
brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-02-2015, 12:49   Czy jest na forum prawnik

Witam. Mam pytanie do prawnika lub osoby oblatanej w prawie. Wygrałem sprawę w sądzie odwołując się od nałożonego na mnie mandatu. Wszystko było by ok tylko chciał bym odzyskać pieniądze za dojazdy skoro jestem niewinny, a na paliwo trochę wydałem. Na sprawie wnioskowałem o zwrot kosztów ale sędzia powiedział mi " nich Pan za dużo nie wymaga, nikt nie mówił że w Polsce dochodzenie swoich praw jest bezpłatne" i zwrotu nie zasądził. Ostatnio gdzieś wyczytałem że taki zwrot mi się jednak należy i mam 6 miesięcy od sprawy na odzyskanie pieniędzy. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 28-02-2015, 13:38   

Polecam:
http://anuluj-mandat.pl/b...o-odszkodowanie
30 złotych nie majątek, a pismo od jedynego w Polsce speca od spraw mandatowych. :wink:

brylekVFR 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-02-2015, 14:03   

Ooo widzisz, jesteś wielki!!, Ten artykuł czytałem i go teraz nie mogłem znaleźć, Dzięki za pomoc!!!! :biggrin: Napisze czy mi się udało odzyskać pieniądze,

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 28-02-2015, 17:05   

Jeśli będziesz chciał i mógł opisz swoją sprawę w tym dziale. Taka wiedza na pewno przyda się komuś innemu.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=186

Dział jest o ubezpieczeniach ale i aspekty prawne też się pojawiają.

kupujepolskieprodukty.pl

brylekVFR 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-03-2015, 10:13   

Ok, jak coś więcej będę widział to napiszę, Znalazłem odpowiednie paragrafy na jakie mam się powołać, zresztą są one w uzasadnieniu sądu z powyższej strony. Jedynie jeszcze muszę wyjaśnić wątek odnośnie pisemnego uzasadnienia wyroku. Miałem na to teoretycznie 7 dni po uprawomocnienia się wyroku, ja tego nie zrobiłem bo nie wiedziałem. Draże jeszcze temat co w takiej sytuacji. Czy mam jeszcze jakąś furtkę.

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 01-03-2015, 15:08   

brylekVFR napisał/a:
Jedynie jeszcze muszę wyjaśnić wątek odnośnie pisemnego uzasadnienia wyroku. Miałem na to teoretycznie 7 dni po uprawomocnienia się wyroku, ja tego nie zrobiłem bo nie wiedziałem. Draże jeszcze temat co w takiej sytuacji. Czy mam jeszcze jakąś furtkę.

Zwrot wszelkich kosztów następuje tylko i wyłącznie na wniosek świadka złożony pisemnie lub ustnie do protokołu niezwłocznie po złożeniu przez niego zeznań, jednak nie później niż przed pływem trzech dni od stawienia się na rozprawie. Zachowanie tego terminu jest istotne o tyle, iż jego niedochowanie skutkuje utratą prawa do zwrotu wspomnianych kosztów. Przyznana świadkowi kwota, powinna być wypłacona niezwłocznie. Na postanowienie sądu o odmowie przyznania zwrotu wspomnianych kosztów, przysługuje świadkowi zażalenie.
http://www.infor.pl/prawo...la-swiadka.html

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Wysłany: 01-03-2015, 15:19   

Sławek, nie myl prawa żądania zwrotu kosztów poniesionych przez świadka w związku ze stawiennictwem w sądzie (świadek to nie strona postępowania sądowego), a żądania strony do sporządzenia wniosku o uzasadnienie wyroku.

Co do uchybienia 7-dniowemu terminowi - kiepsko to widzę.
Co do zasady w przypadku uchybienie terminowi stronę powinna złożyć wniosek o przywrócenie terminu na dokonanie danej czynności procesowej z jednoczesnym dokonaniem czynności, której terminowi uchybiono.

Art. 126 [Przywrócenie terminu] Kodeks postępowania karnego
§ 1. Jeżeli niedotrzymanie terminu zawitego nastąpiło z przyczyn od strony niezależnych, strona w zawitym terminie 7 dni od daty ustania przeszkody może zgłosić wniosek o przywrócenie terminu, dopełniając jednocześnie czynności, która miała być w terminie wykonana; to samo stosuje się do osób nie będących stronami.
§ 2. W kwestii przywrócenia terminu orzeka postanowieniem organ, przed którym należało dokonać czynności.
§ 3. Na odmowę przywrócenia terminu przysługuje zażalenie.

Najtrudniej będzie wykazać owe niezależne od strony przyczyny. Nieznajomość prawa w tym przypadku nie jest przyczyną niezależną. Choroba wykazana zaświadczeniem lekarskim, nieobecność w kraju itd może być uznane przez sąd za przyczynę uchybienia niezależną od strony.

Poza tym strona występująca bez pełnomocnika winna być pouczona przez sąd w chwili ogłoszenia wyroku o przysługującym jej prawie zgłoszenia wniosku o sporządzenie uzasadnienia.

Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

:arrow: Rekin Seichan
:arrow: FTO story
:arrow: Odyseja Seichan

brylekVFR 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-03-2015, 16:39   

Seichan napisał/a:
Poza tym strona występująca bez pełnomocnika winna być pouczona przez sąd w chwili ogłoszenia wyroku o przysługującym jej prawie zgłoszenia wniosku o sporządzenie uzasadnienia.

A no właśnie, za każdym razem gdy sprawa była odraczana wykazywałem swoje nie zadowolenie że ponoszę dodatkowe koszta sędzia pouczał mnie" że nie mam obowiązku stawania się na sprawach i że to na mój wniosek odwołania się od mandatu są te sprawy", " nikt nie mówił że dochodzenie swoich praw jest bezpłatne".
Na ostatniej sprawie wnioskowałem o zwrot kosztów, na co sędzia: "żebym za dużo nie wymagał".
Czyli d..a :( nic się już raczej nie da?

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 01-03-2015, 16:53   

A tak w ogóle to po co Ci uzasadnienie wyroku?
Z powołanych gdzieś na początku art. 114 i 115 kpw wynika, ze masz 6 m-cy od prawomocnego zakończenia postępowania. Nie jest wymagane uzasadnienie wyroku.
Z czego więc wynika potrzeba posiadania przez Ciebie uzasadnienia?

Karne nie jest moją domeną, dlatego dopytuję, może coś przeoczyłam ;)

Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

brylekVFR 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-03-2015, 17:40   

Seichan napisał/a:
A tak w ogóle to po co Ci uzasadnienie wyroku?
Z powołanych gdzieś na początku art. 114 i 115 kpw wynika, ze masz 6 m-cy od prawomocnego zakończenia postępowania. Nie jest wymagane uzasadnienie wyroku.
Z czego więc wynika potrzeba posiadania przez Ciebie uzasadnienia?

No właśnie sam to próbuje ustalić czy jest mi tak na prawde potrzebne czy nie.
Napisałem do Anuluj Mandat i w odpowiedzi otrzymałem:
" SUPER!!! GRATULUJE !!! A PODZIELI SIE PAN Z NAMI DOKUMENTAMI?
ma Pana 7 dni na wystapienie o uzasadnienie wyroku
Wnosze o doręczenie mi uzasadnienia na piśmie wyroku Sądu .... z dnia.............. Sygn. Akt...............
ma Pan 6 miesiecy na wniesienie o zwrot kosztów"
Dla tego szukam informacji czy potrzebuje czy nie?
Jeszcze dziwi mnie fakt że po ogłoszeniu wyroku mając gdzieś co mówił sędzia bylem w sekretariacie Wydziału Karnego zapytać o zwrot kosztów, Panie udzieliły mi informacji że tylko biegłym i świadkom należy się zwrot. Ani sędzia mimo kilku krotnemu daniu do zrozumienia że chce zwrot kosztów oraz przy odczytaniu wyroku jasno wnioskowałem o zwrot kosztów jak i Panie w sekretariacie nie udzieliły mi informacji że mogę się ubiegać z art. 114kpw :evil:
Jeszcze czekam co mi odpiszą z Anuluj Mandat, czy muszę mieć uzasadnienie czy nie,

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 01-03-2015, 17:59   

Moim zdaniem - nie musisz.
Masz 6 m-cy na złożenie wniosku o odszkodowanie licząc od dnia uprawomocnienia się orzeczenia.

Uzasadnienie może być przydatne tylko w przypadku, gdy chciałbyś poznać (Ty lub osoba z podanej przez Ciebie www) motywy, jakimi kierował się sąd przy uniewinnianiu Cię od zarzucanych czynów. I tyle ;)

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 01-03-2015, 18:21   

Seichan napisał/a:
Sławek, nie myl prawa żądania zwrotu kosztów poniesionych
Seichan napisał/a:
Masz 6 m-cy na złożenie wniosku o odszkodowanie licząc od dnia uprawomocnienia się orzeczenia.
przez świadka w związku ze stawiennictwem w sądzie (świadek to nie strona postępowania sądowego), a żądania strony do sporządzenia wniosku o uzasadnienie wyroku.
Sorki za wprowadzenie w błąd :oops:
Przyjął do wiadomości 8)

igorek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 02-03-2015, 14:55   

Zapytaj na forum prawnym. Poza tym wytocz proces cywilny temu kto wystawił na Ciebie ten mandat. Będzie precedens.

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 03-03-2015, 09:06   

Cytat:

Moim zdaniem - nie musisz.

W tym przypadku, z tego co wyczytałem, uzasadnienie jest tylko dla własnej satysfakcji. Coś na zasadzie: a teraz powiedz mi, gdzie się pomyliłeś i dlaczego.
brylekVFR napisał/a:
A PODZIELI SIE PAN Z NAMI DOKUMENTAMI?
..i własnie dlatego, aby inni zobaczyli, że da się wygrać :wink:

Odpowiedz do tematu