Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mjsystem
21-08-2015, 08:55
kupno lancera
Autor Wiadomość
Tukidydes 
Nowy Forumowicz

Auto: toyota carina
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2015, 21:43   kupno lancera

Witam, przymierzam się do zakupu jakiegoś auta za10-15 tyś, bo moja stara Toyota Carina niestety już niedomaga.

Szukam auta przede wszystkim bezawaryjnego i mój wzrok padł właśnie na Lancera.
Interesuje mnie wersja od 2004 (VII generacja?).

Pytania do osób które pojazd i jego typowe usterki znają:
- na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie?
- czy korozja jest poważnym problemem w tym modelu? Nie posiadam garażu i auto będzie musiało stać pod chmurką.
- czy auto jest niewielkich gabarytów? Mam prawie 190 cm i zastanawiam się czy zmieszczę się za kierownicą :)
- czy silnik 1.6. dobrze chodzi z gazem? Jakie są orientacyjne ceny instalacji? Jak z trwałością silnika podczas eksploatacji lpg?

Namierzyłem ofertę niby od drugiego właściciela, pojazd z 2004 r., zarejestrowany w 2005, przebieg (podobno!) niecałe 130.000 km. Rozważam obejrzeć co i jak, zastanawiam się jeszcze nad huyndaiem elantrą, ale mitsubishi to jednak made in Japan i mam nadzieję, że autko jest tak trwałe jak stare dobre toyoty :)

Z góry dziękuję za wszelkie komentarze!

Wojti75 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1,6 2006
Wysłany: 20-08-2015, 12:49   Re: kupno lancera

^^^^

- na to co w innych autach, czy był mocno bity lub czy ma znacznie przekręcony licznik
- czy korozja jest poważnym problemem w tym modelu? Nie posiadam garażu i auto będzie musiało stać pod chmurką.
- tak korozja się zdarza w szczególności w autach powypadkowych. Ja mam w swoim do zrobienia tylny błotnik "ruda" się wdała niestety.
- czy auto jest niewielkich gabarytów? Mam prawie 190 cm i zastanawiam się czy zmieszczę się za kierownicą :)
- auto jest troszkę mniejsze od Cariny ale nie jest ciasne. Ja mam 176 cm i jest spory zapas :)
- czy silnik 1.6. dobrze chodzi z gazem? Jakie są orientacyjne ceny instalacji? Jak z trwałością silnika podczas eksploatacji lpg?
- do silnika 1,6 nie warto wstawiać gazu. Koszt będzie się zwracał zbyt długo a auto przy normalnej eksploatacji pali w granicach 7 - 9 l/100
Cytat:

-Namierzyłem ofertę niby od drugiego właściciela, pojazd z 2004 r., zarejestrowany w 2005, przebieg (podobno!) niecałe 130.000 km.

podobno ? nie zdziw się jak faktycznie ma 250 000 w tym roczniku.

Auta w miarę zadbane są fajne - ogólnie awarie dot.najcześciej elementów eksploatacyjnych i zawieszenia ale są dostępne części zamienniki w cenach przystępnych.

Tukidydes 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-08-2015, 14:25   

No właśnie z tym licznikiem to nigdy nie wiadomo.

Wiem, że to forum mitubishi, ale czy np. bardziej warto poszukać w takiej cenie (15.000) toyotę corollę albo coś jeszcze innego? Jak sprawdziłem ile kosztują klocki, tarcze, elementy zawieszenia to włos się jeży (za tarcze przód prawie 700 zł).

Co do lancera i gazu, to wg moich obliczeń instalacja kosztująca ok 2.500 zł zwróciłaby się po 13 miesiącach jazdy.

Namierzyłem huyndaia elantrę z udokumentowanym przebiegiem i od 1 właściciela, pełna dokumentacja i niski przebieg (nieco ponad 80.000), ale niestety jest już trochę korozja wchodzi w podwozie i jednak to hultaj a nie coś made in japan :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 20-08-2015, 14:34   

Tukidydes, poczytaj Forum :wink:
Twoje pytania uzyskają wyczerpującą odpowiedź (co do cen części również)

Mitsubishi jest trwałe -jest bezawaryjne.
Nie lubi tylko druciarstwa, a to niestety przy tym modelu częste.

Marka nie ma znaczenia - i tak kupujemy radosną twórczość poprzednich mechaników.
Jak mechanik był z prawdziwego zdarzenia, a auto serwisowane bez "węża w kieszeni" to auto w 100%godne polecenia - jak nie to.... kaplica i spore wydatki.
Ale tak jak napisałem - to i tak bez względu na markę :wink:

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 20-08-2015, 14:36   

Tukidydes napisał/a:
Jak sprawdziłem ile kosztują klocki, tarcze, elementy zawieszenia to włos się jeży (za tarcze przód prawie 700 zł).
Ceny bierzesz z ASO czy z kosmosu?

STax 
Forumowicz

Auto: Lancer CS0
Wysłany: 20-08-2015, 14:47   

mjsystem napisał/a:
Ceny bierzesz z ASO czy z kosmosu?

W tym przypadku to prawie to samo :P
Pamiętam jak tata kupował łożysko mcphersona do lancera, w ASO chcieli chyba coś ponad 600zł, a jak się dobrze poszukało, to można było znaleźć Kayaba (imho niezła firma) za mniej niż 200.

Wojti75 napisał/a:
- tak korozja się zdarza w szczególności w autach powypadkowych. Ja mam w swoim do zrobienia tylny błotnik "ruda" się wdała niestety.

Warto też zabezpieczyć spód. Mój lancer ma 9 lat i już coś tam pod spodem zaczynała ruda wyglądać. Na szczęście w porę został poprawiony i zabezpieczony :P

Tukidydes 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-08-2015, 15:44   

Moglibyście mi wskazać namiary (stronę?adres?) podmiotu/ów które taniej sprzedają części?

Bazuję na allegro i googlowskiej wyszukiwarce.

Gdyby ten lancer okazał się faktycznie wart zakupu, myślicie że jest sens w niego pakować lpg? Zależy mi chociaż na 3-4 letniej eksploatacji. Jak zweryfikować ten przebieg? W zasadzie to chyba niemożliwe.

W Hyundaiu to akurat o tyle pewne, że co roku gość robił przegląd w hyundaiu aso i ma faktury na wszystko. Tylko ta korozja w podwoziu...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-08-2015, 16:25   

pomijając całkowicie temat tego, że odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są już na forum. To w całkowitym skrócie jeśli gaz to gazownik który wystroi instalacje pod obciążeniem (hamownia podwoziowa lub strojenie na autostradzie).

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 20-08-2015, 16:36   

Tukidydes napisał/a:

Na korozję i stan silnika.
Tukidydes napisał/a:
Bazuję na allegro i googlowskiej wyszukiwarce.
To zmień miejsce wyszukiwania.
sklep.hipol.pl - szukaj Dokuji
Tukidydes napisał/a:
Tylko ta korozja w podwoziu...

W Lancerze nie musi być lepiej.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 20-08-2015, 21:35   

Korozja rzecz względna. Mój z 2004 roku sprowadzony 5 lat temu z Belgii nie ma nigdzie korozji a kolegi z 2007 krajowy już w paru miejscach ma.
Ceny części nie są tragiczne, tylko trzeba szukać w różnych sklepach i na allegro. Psuje się mało co więc wydatki raczej tylko na części eksploatacyjne.
Dobrze dobrana instalacja gazowa się szybko zwróci i będzie bezproblemowa w 1.6. Mój pali w mieście 11-14 gazu a benzyny nie schodził poniżej 10. Trzeba pamiętać o wymienianiu świec bo jak się wypala to na gazie różnie chodzi.

Tukidydes 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-08-2015, 21:51   

Czy jest jakakolwiek szansa na sprawdzenie jakichś elementów pojazdu, które mogłyby mi powiedzieć, że przebieg nie jest prawdziwy (czy jednak materiały są tak dobrej jakości, że to się nie uda)?

A co do gazu - nie ma problemów z kolektorem?

cobretti 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 06-09-2015, 09:45   

Tukidydes napisał/a:
Czy jest jakakolwiek szansa na sprawdzenie jakichś elementów pojazdu, które mogłyby mi powiedzieć, że przebieg nie jest prawdziwy (czy jednak materiały są tak dobrej jakości, że to się nie uda)?

A co do gazu - nie ma problemów z kolektorem?

Co do przebiegu to nie mam pojęcia jak go sprawdzić. Natomiast jak kolega szukał OT1 bądź CRV, to oglądając z kilkanaście sztuk w ciągu dwóch dni było widać znaczną różnice w stanie wnętrza. A swojego lancera kupiłem w sumie przypadkiem, pojechałem po mazde a wróciłem mitsu. Ważniejszy jest stan techniczny dla mnie.
A co do gazu jest cały temat w dziale warsztat, pod tytułem czym zagazować 4G63.
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 06-09-2015, 10:48   

Jeśli chcesz blisko 10 letnim autem jeździć 3-4 lata i chcesz kupić Japończyka, to zrobienie porządnego zabezpieczenia antykorozyjnego jest oczywiste w 100%, spokojnie coś utargujesz chocby na konserwację. W Lancerze o którym piszesz może nie być lepiej niż w Hyundaiu, dla mnie kupując auto z 10 letnim stażem dużo ważniejsza niż marka byłaby historia serwisowa i porządne, uczciwe serwisowanie. Tak było w przypadku samochodu dla żony. Szukałem Kii Ceed, a kupiłem Clio III z przyczyn o których pisałem.
Obejrzyj Lancera i Hyundaia i podejmij decyzję.

Odpowiedz do tematu