Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Modernizacja szyberdachu w Galancie E3xA
Autor Wiadomość
siudii 
Mitsumaniak
01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-09-2008, 23:20   Modernizacja szyberdachu w Galancie E3xA

Witam
Mitsubishi Galant z fabrycznym elektrycznym szyberdachem jest wyposażony w dość dziwną i do niczego nie potrzebną a nawet przeszkadzającą opcję, mianowicie podczas zamykania całkowicie odsuniętego (nie uchylonego) szyberdachu zatrzymuje się w połowie i trzeba ponownie wcisnąć guzik żeby dalej ruszył. Przeszkadza to bardzo w zamontowaniu automatycznego domykania szyberdachu o co głównie mi chodziło przerabiając go.

Najpierw odsuwamy szyberdach do końca i zamykamy aż się w połowie zatrzyma. Następnie zdejmujemy panel oświetlający wnętrze i odkręcamy silnik szyberdachu. Zdejmujemy też taką obejmę obszytą materiałem, która trzyma podsufitkę dookoła szyberdachu. Nie mam niestety zdjęć ale chyba każdy mniej więcej wie jak to zrobić. Nie trzeba ściągać podsufitki jest wystarczająco dużo miejsca żeby wyjąć silnik. Po odkręceniu silnika nie wolno go włączać bo możemy mieć problem z zsynchronizowaniem go z szyberdachem (mnie to zajęło chwile czasu). Po wyjęciu silnika odkręcamy zaznaczone na zdjęciu śrubki. Po odkręceniu włącznika widać rowek (czy też szczelinę) do której włącznik wpadł. Ona będzie nam później potrzebna.

Następnie ściągamy metalową obejmę i zdejmujemy to plastikowe kółko tak jak na zdjęciu. Na kółku interesuje nas ten rowek (szczelina) do którego wpadł górny włącznik.

Po wyjęciu plastikowego kółka zostaje nam tylko ładnie zakleić jakimś klejem zaznaczoną szczelinę i analogicznie złożyć wszystko.

Ja swój szyberdach przerobiłem już kilka tygodni temu i nie miałem z nim żadnych problemów. Zamyka się pięknie i ręcznie (przyciskiem) i automatycznie.

kamils
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2008, 18:52   

witam rozumiem ze masz u siebie domykanie wszystkich szyb i szybyrdachu?
czy w zwiazku z tym moglbys podac konkretny schemat opis lub cos takiego...bo z tych postow co byly pisane o domykaniu szyb konretnego nic nieznalazlem i do tej pory niewiem jak to podlaczyc, jesli mozesz pomoc bede wdzieczny.

siudii 
Mitsumaniak
01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Wysłany: 22-09-2008, 20:31   

kamils napisał/a:
witam rozumiem ze masz u siebie domykanie wszystkich szyb i szybyrdachu?
czy w zwiazku z tym moglbys podac konkretny schemat opis lub cos takiego...bo z tych postow co byly pisane o domykaniu szyb konretnego nic nieznalazlem i do tej pory niewiem jak to podlaczyc, jesli mozesz pomoc bede wdzieczny.

Odpowiedź TUTAJ

dasior591 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer GLX 2.0
Wysłany: 17-04-2011, 15:49   

Wiem ze może temat nie najnowszy ale nie chce zakładać nowego.
U mnie w Lancerze tez chce zrobić domykanie bo zawsze zapominam o zamknięciu jak wysiadam. Widzę ze domykanie standardowo ale trzeba mechanizm "poprawić". Nie prościej by było zewrzeć włącznik na stałe?? czy on poza tym służy tez do czegoś innego?
Nie ukrywam ze boje się trochę wyjmować silnik.

Odpowiedz do tematu