|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Jakie kable, przewody zapłonowe ? |
Autor |
Wiadomość |
mefju
Mitsumaniak
Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2013, 00:00 [Cari 1.8 GDI] Jakie kable, przewody zapłonowe ?
|
|
|
Kwestia jest następująca. Jako, że są dwa rodzaje kabli zapłonowych NGK RC-ME79 i RC-ME96, nie wiem, który powinienem zamówić ? ME79 - ma 4 przewody i kosztuje 200zł, ME96 - ma 2 przewody i kosztuje 100zł.
ME96:
ME79:
Jeśli to miały być ten droższy(ME79) to czy możecie polecić tańszy zamiennik ? Czy w ogóle warto płacić za droższe NGK czy firma przewodów nie ma, aż takiego znaczenia ? Świece oczywiście zamawiam NGK.
Oczywiście załączam zdjęcia, przy okazji oceńcie czy wszystko jest na swoim miejscu pod maską (poza czyszczoną trąbą słonia )
I takie pytanka jeszcze - co to za zbiorniczek z biała nakrętką, widoczny na ostatnim zdjęciu ? I kolejne pytanie czy u Was zbiornik na płyn do spryskiwaczy ma też tak utrudniony dostęp ?
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 25-01-2013, 08:10
|
|
|
mefju napisał/a: | Jako, że są dwa rodzaje kabli zapłonowych NGK RC-ME79 i RC-ME96, nie wiem, który powinienem zamówić ? | W GDI nie masz żadnych przewodów zapłonowych tylko cewki zapłonowe. mefju napisał/a: | co to za zbiorniczek z biała nakrętką, widoczny na ostatnim zdjęciu ? | ZBiorniczek wyrównawczy płynu na pompce sprzęgła. |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
|
Wysłany: 25-01-2013, 11:54
|
|
|
Dodam że na tych cewkach są fajki, takich fajek nigdzie nie kupisz poza ASO. Pozostaje tylko wymiana na używane oryginalne. (Kable tylko i wyłącznie NGK, ale u Ciebie nie ma kabli).
Jak ściągasz pokrywkę od tego zbiorniczka wyrównawczego i płyn jest ciemny/czarny to możesz go wymienić a zbiorniczek wyczyścić (płyn powinien być żółciutki przeźroczysty - zalewa się tam płyn hamulcowy DOT4).
U mnie w cari (nie wiem jak w GDI) wystaje tylko kawałek zbiorniczka spryskiwaczy - spływ. Reszty zbiorniczka kompletnie nie widać, jak chcesz się do niego dostać to obowiązkowo trzeba ściągnąć prawe nadkole, inaczej się nie da (a najlepiej zderzak i nadkole. ). Po ściągnięciu nadkola widać dwie pompki do spryskiwaczy zamontowane w zbiorniczku. |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-02-2013, 01:10
|
|
|
Dziękuje za objaśnienie mi sytuacji.
Płyn w zbiorniczku był czarny jak smoła. Zrobiłem tak jak scoratir radziłeś, usunąłem cały czarny płyn, wyczyściłem zbiorniczek i zalałem nowym. 88
Świece będę na dniach zamawiał na allegro, bo były wymieniane przy 88 tys km. a teraz mam przejechane 193 tys.
Przy okazji mam kilka pytań.
1. Obroty w Carismie na postoju lubią delikatnie falować i są niższe niż wtedy gdy ją kupiłem. Obecnie jest to 0,7-1 tys obrotów. Kiedyś to był sztywny 1tys. Jak przyczyna? Wspomniane świece? Brudna przepustnica? Uszkodzony krokowiec ?
2. Ostatnio wracając w deszczu usłyszałem pasek klinowy (charakterystyczny odgłos), była to może druga taka sytuacja w przestrzeni 2 miesięcy. Jaka może być tego przyczyna ? Nadmienię tylko, że cały komplet rozrządu wymieniałem przy 159 tys km. teraz mam 193 tys, więc teoretycznie nie powinno być problemów.
3. I ostatnie pytanie, gdzie zamówić łożysko na wałek atakujący (główny) skrzyni i łożysko końcowe (mniejsze) ? Bo w sklepach internetowych nic takiego nie mogłem znaleźć pod takimi nazwami
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 03-02-2013, 08:39
|
|
|
mefju napisał/a: | 1. Obroty w Carismie na postoju lubią delikatnie falować i są niższe niż wtedy gdy ją kupiłem. Obecnie jest to 0,7-1 tys obrotów. Kiedyś to był sztywny 1tys. Jak przyczyna? Wspomniane świece? Brudna przepustnica? Uszkodzony krokowiec ? |
Widzę, że przepustnica na linkę. Ciężko powiedzieć bez EvoScana co się dzieje. Ale ogólnie to obroty powinny być na poziomie 650 - 750 na postoju, 1 tyś to zdecydowanie za dużo(oczywiście mówię o rozgrzanym silniku). Przyczyn może być kilka, jeśli przepustnica nie była czyszczona to od tego trzeba zacząć. Jeśli to nie pomoże, to następnie trzeba sprawdzić ustawienia TPS, teoretycznie można działać miernikiem, ale rożnie to bywa z dokładnością(dlatego polecam EvoScana).
Następnie warto zainteresować się ciśnieniem za pompą WC. Też teoretycznie można zbadać to miernikiem, jednak dokładność jest średnia, a dodatkowo wypadałoby sprawdzić ciśnienie podczas jazdy.
mefju napisał/a: | 2. Ostatnio wracając w deszczu usłyszałem pasek klinowy (charakterystyczny odgłos), była to może druga taka sytuacja w przestrzeni 2 miesięcy. Jaka może być tego przyczyna ? Nadmienię tylko, że cały komplet rozrządu wymieniałem przy 159 tys km. teraz mam 193 tys, więc teoretycznie nie powinno być problemów. |
A nie wjechałeś czasem wtedy w kałużę ? Zresztą to zapewne piszczał nie pasek rozrządu tylko pasek klinowy od osprzętu. Także pytanie kiedy je wymieniałeś >?
mefju napisał/a: | 3. I ostatnie pytanie, gdzie zamówić łożysko na wałek atakujący (główny) skrzyni i łożysko końcowe (mniejsze) ? Bo w sklepach internetowych nic takiego nie mogłem znaleźć pod takimi nazwami |
Jeśli chcesz, aby troszkę wytrzymały, to chyba tylko ASO. A co się dzieje, że chcesz je wymieniać ? |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 03-02-2013, 10:49
|
|
|
Ja nie mam plastików pod silnikiem i też w bardzo ulewne dni potrafi zapiszczeć(zwłaszcza jak silnik zimny), sprawdź czy u Ciebie są te osłony czy nie. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
Wysłany: 03-02-2013, 11:51
|
|
|
Łożyska to albo ASO, albo specjalistyczny sklep z łożyskami. Łożyska to marek KOYO, NSK, INA, SKF inne są wątpliwej jakośći. W mojej okolicy jest sklep PREMA, mają tam praktycznie wszystko. Inny to jeszcze Spintech, Albeco.
Świece widzę że wytrzymały bardzo długo 110tys? (normalnie 60-80tys i do wymiany) Wydaje mi się że jak je wymienisz to powinny się ustabilizować obroty. Jak nie to czyszczenie przepustnicy. Nie wiem czy wiesz ale świece mają być NGK IZFR6B.
Pasek osprzętu możesz wymienić, na pewno nie zaszkodzi jak piszczy. (nie mówię tutaj o pasku rozrządu, bo spokojnie można na nim przejechać drugie tyle, czyli 70 tys). Osłony można pewnie gdzieś dokupić takie boczne... |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-02-2013, 21:11
|
|
|
@volve
Dokładnie przepustnica na linkę. Czyli jak mam obroty na rozgrzanym widocznie poniżej 1tysiąca to jest okej ? Przepustnicę czyściłem jeszcze w czerwcu także trochę czasu już upłynęło.
To całkiem prawdopodobne, że woda się tam dostała bo solidnie padało, choć pokrywy z tego co widziałem mam. Z paskiem od osprzętu generalnie zawaliłem bo nie wymieniłem go wtedy gdy wymieniałem rozrząd, a trza było wszystko razem wymienić. Pasek od osprzętu był wymieniani razem ze świecami przy 88tys. Pytanie brzmi jakie są konsekwencje urwania paska od osprzętu ? Takie same jak urwania paska rozrządu ? Czyli nawet uszkodzenie silnika ?
Łożyska chce wymienić bo jak już wcześniej zdiagnozowałem dzięki pomocy naszego wspaniałego forum, mam typową dla skrzyń w GDI usterkę związaną z uszkodzeniem wspomnianych łożysk. Usterka polega na tym, że przy włączonym silniku na biegu jałowym słychać charakterystyczny szum, wystarczy wcisnąć do samego końca sprzęgło by nastała cisza
@mlun
Mam osłony od dołu ze strony zderzaka, wydaje mi się, że są one kompletne.
@scoratir
No właśnie zależy mi na sklepie bo wydaje mi się, że będzie taniej niż w ASO. Widzę, że jesteś scoratir z podkarpackiego, więc może wiesz gdzie w Rzeszowie można kupić te łożyska ? Wy-googlowałem, że PREMA jest w Rzeszowie, Spintech i Albeco też ? Jakbyś mógł podać jakieś namiary na sklepy w Rzeszowie było by super.
Świece dokładnie tyle wytrzymały, ale nie zauważyłem by auto straciło na swojej dynamice na przestrzeni tych kilku lat. Tak czy siak świece zamawiam. Oczywiście NGK IZFR6B.
By wymienić pasek osprzętu trzeba ściągać cały rozrząd?
Jeszcze raz ogromne dzięki! |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 05-02-2013, 21:50
|
|
|
mefju napisał/a: | Dokładnie przepustnica na linkę. Czyli jak mam obroty na rozgrzanym widocznie poniżej 1tysiąca to jest okej ? |
Obroty 650-750 rpm to jest ok. Jednak w zimie troszkę czasem są wyżej, tak koło 800 rpm.
mefju napisał/a: | By wymienić pasek osprzętu trzeba ściągać cały rozrząd? |
Nie ! Pasek od osprzętu wymieni Ci każdy mechanik w jakieś 20 minut(tak sobie strzelam ). Jeszcze pytanie czy masz klimę ? Jeśli masz klimę to masz bodajże dwa paski od osprzętu
mefju napisał/a: | Łożyska chce wymienić bo jak już wcześniej zdiagnozowałem dzięki pomocy naszego wspaniałego forum, mam typową dla skrzyń w GDI usterkę związaną z uszkodzeniem wspomnianych łożysk. Usterka polega na tym, że przy włączonym silniku na biegu jałowym słychać charakterystyczny szum, wystarczy wcisnąć do samego końca sprzęgło by nastała cisza |
Powiem Ci tak, jeśli nie robisz tego sam albo nie masz kolegi, który zrobi Ci to po kosztach, to niestety droga impreza :/ Ja osobiście spasowałem i wymieniłem skrzynię, ale wiadomo, zakup skrzyni to też loteria.
Jak już zdejmiecie skrzynię, to pamiętaj od razu o wymianie uszczelniacza wału(czy jakoś tak to się nazywa). Nawet jak nie przecieka teraz, to na przyszłość lepiej zmienić. No i zastanów się, czy zmieniać sprzęgło czy nie. Jeśli tak, to na pewno nie na żadne Valeo, zakup coś od AISINa, Sachs'a itp.
No i najważniejsze, jeśli już komuś oddajesz do robienia skrzynię, to oddaj to komuś dobremu. Ostatnio ktoś na forum wspominał, że oddał do zrobienia skrzynię i mimo wymiany łożysk jeszcze jakieś terkotanie było. Musiał oddawać na gwarancję :/
mefju napisał/a: | Pytanie brzmi jakie są konsekwencje urwania paska od osprzętu ? |
W większości wypadków urwie się i stracisz m.in. ładowanie(pasek napędza alternator). Jednak gorzej, jak gdzieś się wkręci urwany pasek, rzadko ale może się zdarzyć. Paski nie są drogie, wymiana też wyniesie zapewne grosze więc się nie zastanawiaj tylko wymieniaj |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-02-2013, 22:13
|
|
|
W dieselkach Carismy podobno zerwany pasek osprzętu potrafi się wkręcić w mechanizm rozrządu. O gdi nic takiego nie słyszałem ale lepiej dmuchać na zimne. Czasem naderwany pasek potrafi poprzecinać przewody np. elektryczne, które będą w jego zasięgu. |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
Wysłany: 08-02-2013, 15:22
|
|
|
Mieszkam niedaleko Rzeszowa . Albeco i Spintech są w innych miastach w Polsce, ale podobno tam też można dostać praktycznie wszystko z łożysk. Trzeba podać im tylko wymiary (średnica zewnętrzna, wewnętrzna i szerokość) albo oznaczenie łożyska i dobiorą. Możliwe że w niższej cenie, ale w Premie w Rzeszowie już wiele razy kupowałem i nie ma tragedii.
Ważne jest to że mają w ofercie dobrych producentów łożysk. Spisz dane z łożyska, albo weź za sobą do sklepu i ewentualnie napomknij jakiego producenta chcesz . Z resztą... oni tam raczej nie sprzedają badziewia.
Prema jest na ul. Przemysłowej w Rzeszowie. |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-02-2013, 13:45
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi!
Dzisiaj miałem wymienić świece, została odkręcona pierwsza od lewej i była totalnie zalana od góry olejem więc zrezygnowałem z wymiany bo było by to bez sensu. Mechanik powiedział, że konieczna jest wymiana uszczelki pod "klawiaturą" i od razu zdało by się wymienić uszczelkę kolektora dolotowego i generalnie to nieco dłuższa robota, ale ściąganie rozrządu nie będzie konieczne. Koszt uszczelki pod klawiaturą 75zł, kolektora 35zł. Zadzwoniłem też do ASO skonsultować się czy właśnie tych uszczelek potrzebuje w tej sytuacji, powiedziano mi, że montuje się tam tylko jedna uszczelka wielodziurkowa długa o oznaczeniu 01236 za 95zł, która jest odpowiedzialna za ten wyciek.
Proszę powiedźcie mi jakich uszczelek ostatecznie potrzebuję przed zamontowanie nowych świec by nie zostały zalane ? Poza tym co warto wymienić przy okazji takiego rozmontowania silnika, tak na zaś ? Żeby nie powtarzać za jakiś czas tej samej roboty ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-02-2013, 15:17
|
|
|
Dzięki Plecho za szybką odpowiedź, powiedz mi czy konieczne jest wymienianie wszystkich trzech uszczelek wymienionych przez roberta w podanym przez Ciebie temacie ? Czy wystarczy ta jedna podana przez ASO ?
czy uszczelka 11410 to nie ta sama, co 01236 ? Bo na schemacie wyglądają praktycznie identycznie. Ostatnie pytanie, jak jest z dostępnością tych uszczelek, dostane w sklepach czy koniecznie w ASO ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-02-2013, 16:01
|
|
|
Olej przedostaje się poprzez tę 01236 ale lepiej wymienić od razu wszystkie żeby powiedzmy za rok nie puściła któraś z niewymienionych. Wybór należy do Ciebie
11410 jest od kolektora i jeśli ma inne oznaczenie, to na pewno się czymś różni. Ja tego nie rozbierałem, tzn, kiedyś ściągałem tylko kolektor do czyszczenia a głębiej nie rozbierałem. |
|
|
|
 |
|
|