To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [3.2 DID] Poblem ze swieca żarową Arab

krystian - 18-12-2009, 09:25
Temat postu: [3.2 DID] Poblem ze swieca żarową Arab
Witam rano przy tych mrozach mam takie objawy ,ładnie odpala z rana i po przejechaniu 2 kilometrów zapala/miga świeca żarowa i auto traci moc obroty spadaja do 1tyś RPM i poprostu stoi i zero rekacji na gaz.

Jest to wersja arabska ,ale z tego co już czytałem nie ma rożnicy miedzy europejska wersja a Arabska jesli chodzi o silnik,moze w oprogramowaniu komputera??

Dziękuje za pomoc

SkoQ - 19-12-2009, 15:02

Witam. Mam ten sam problem, również z Arabem. Zapala się spirala i po chwili auto staje w miejscu (skrzynia automat). Trzeba wyłączyć, odczekać i działa dalej na minutę ;) Byłem w serwisie - ale jak zwykle powiedzieli że nie wiedzą co z tym zrobić. Poprzednim razem byłem dźwiękiem speed controlera który włącza się powyżej 120 km0/h i również powiedzieli - NIE WIEMY CO Z TYM ZROBIĆ !! Proszę o pomoc bo na serwis liczyć nie można !!

ps. nie wie ktoś może jak wyłączyć ten dźwięk alarmu powyżej 120 km/h ??

Hiszpan - 19-12-2009, 17:41

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27064
SkoQ - 19-12-2009, 17:54

Dziękuje za odpowiedź do pytania nr 2. Pozostaje pytanie główne :(
Hiszpan - 19-12-2009, 18:19

Na razie znalazłem nr 2. Jak znajdę nr 1 to też pomogę. ;)

[ Dodano: 19-12-2009, 18:26 ]
Poczytaj jeszcze to:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=46351
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=609161
Może to coś podpowie. :roll:

MP - 20-12-2009, 00:09

znajomy miał podobne objawy w outlanderze. I to nie koniecznie przy mrozach. Doszedł do wniosku,że jak za szybko katował zimny silnik to występowały dokładnie takie objawy o jakich piszecie. Musiał stawać wyłączać , resetować. Metodą prób i błedów doszedł do wniosku,że jak do momentu dobrego rozgrzania silnika nie przekracza 2000 obrotów to problem znikł. Jakby jakieś zabezpieczenie. Może warto spróbować. Ja w moim Pajero nie zauważulem takich objawów, ale do dziś garażował. Zobaczymy jutro. Dziś postoi na mrozie.
wojtekkkkk - 20-12-2009, 11:04

jak zaświeca się kontrolka to na pewno sterownik rejestruje jakąś usterkę.Wystarczy podłączyć tester i coś będzie wiadomo.
SkoQ - 20-12-2009, 11:30

Za oknem -15 st C więc rozpoczynam próby z dogrzewaniem silnika przed jazdą ;) Może pomoże :)
krystian - 20-12-2009, 13:01

Już naprawione

Fuel filter freeze

Wymieniony filtr paliwa i lata,odrazu zalałem lepsza rope i wlałem uszlachetniacz i radze wam to samo w te mrozy.

Wczasie czekania na auto około 2 godzin bo odrazu zrobiłem przegląd było az 6 przypadkow takich samych jak mój w tym 5 aut zalanych w stacji paliw TESCO :D

Siwy2934 - 01-03-2018, 17:05

Witam. U mnie był ostatnio podobny problem. Auto odpalało ładnie ale po przejechaniu kilkuset metrów zaczynała mrugać kontrolka świec żarowych i następował brak reakcji na pedał "gazu". Gdy auto było już rozgrzane problemu nie było. Pomogła wymiana filtra paliwa. Pozdrawiam aha autko to PIV 3.2did również arab.