Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Kradzież z włamaniem - czas oczekiwania na szyby
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-04-2012, 13:50   

mjsystem napisał/a:
to wbijam czwórkę

No fajnie, ale przecież sprzęgło działa. To wypchną auto do tyłu i potem już na 4-ce jakoś pojadą paląc sprzęgło.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 05-04-2012, 14:42   

krzychu napisał/a:
No fajnie, ale przecież sprzęgło działa. To wypchną auto do tyłu i potem już na 4-ce jakoś pojadą paląc sprzęgło.

Na wstecznym chyba łatwiej wyjechać? Nie ma złotego środka. Alarm tez nic nie pomoże. trzeba wierzyć, że nic sie nie stanie i płacić AC jak za zboże. Taki kraj...

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 05-04-2012, 19:35   

Miś Lock najfajniejszy jest, jak się z parkingu zada na wstecznym na środek ruchliwej ulicy i... w tym momencie przypomni się, że się go nie wyjęło :P Przeżyłem to raz ;)

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2012, 08:52   

jaca71 napisał/a:
Miś Lock najfajniejszy jest, jak się z parkingu zada na wstecznym na środek ruchliwej ulicy i... w tym momencie przypomni się, że się go nie wyjęło Przeżyłem to raz

Mi tez się zdarzyło :twisted:

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2012, 09:08   

mjsystem napisał/a:

Na wstecznym chyba łatwiej wyjechać?

Znaczy chodziło mi raczej o to, że w takim wypadku starał bym się parkować tyłem do ściany i zostawiać na wstecznym. Bo jednak na 4-ce to mniej zabezpieczające jest moim zdaniem.

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2012, 12:41   

krzychu napisał/a:
Znaczy chodziło mi raczej o to, że w takim wypadku starał bym się parkować tyłem do ściany i zostawiać na wstecznym. Bo jednak na 4-ce to mniej zabezpieczające jest moim zdaniem.

No niby tak. Ale parkuję na strzezonym w nocy a na co dzień jest różnie. najczęściej na parkingach czy na ulicy. I wtedy nie ma wpływu ani bieg na locku(wsteczny, dwójka, czwórka) ani alarm. Jak ma ktoś ukraść/okraść to i tak to zrobi.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 06-04-2012, 19:35   

Witam
To moze ja dodam swoje 3 grosze.
Od ponad 10 lat zabezpieczam auta Mitsubishi z malymi przerywnikami na grupe vw.
Generalnie wyznaje zasade,ze pierwszy w samochodzie jest alarm.
Alarm jako zabezpieczenie dziala mozna powiedziec odstraszajaco. Przy probie wlamania zlodziej ma mniej czasu na dzialanie. Jezeli w aucie nie ma zabezpieczenia ma wiecej czasu na dzialanie, nawet pod marketem. Okradna samochod i nawet nie zwroci nikt uwagi.
Propozycje takie jak blokada skrzyni biegow sa dobre ale na auta z automatyczna skrzynia.
Ukryty wylacznik, owszem, ale po alarmie. Dlatego, ze jezeli ukradna kluczki to przynajmniej nie ukradna/odjada.
Jezeli mowicie: dobra nikt nie zwraca uwagi na syrene- podlaczyc pod klakson. Na zyczenie wlasciciela tak lacze alarm. Robi taki halas ze hej - polecam.
Czyjnikow wstrzasowych raczej nie montuje, chyba ze beda czujniki na tzw mikrofali wykrywajace obecnosc. Ultrasy na ruch i wybicie szyby owszem sprawdzaja sie.
Kazdy alarm na swoj sposob jest dobry,ALE ZASADA JEST JEDNA: MUSI BYC DOBRZE ZALOZONY/ZAMONTOWANY, A NIE ZROBIONY NA SZYBKO.
Poydrawiam

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Wysłany: 06-04-2012, 21:11   

W obu Miśkach szyby zostały dziś zamontowane. Duża ulga muszę przyznac bo jazda z folią jest uciążliwa ze względu na hałas.

Co do zabezpieczenia to przed kolejnym zakupem CB radia a na pewno kupie tyle że pewnie po długim weekendzie (a szkoda CB bo na Hel jadę) założę auto alarm podpięty właśnie pod klakson.

Generalnie rzecz biorąc, kupując nowe auto powinno się: założyć auto alarm, od środką szyby zrobić folią antywłamaniową, zamontować niedźwiedzia, założyć tajemniczy przycisk a na koniec jeszcze wpakować GPS z niezależnym źródłem zasilania, oczywiście nie można zapomnieć o AC bez udziału własnego aby nie być w żadnej sytuacji stratnym.

Podsumowując powinno się dołożyć jeszcze z 6tys zł na zabezpieczenie auta ... taki świat teraz - dla mnie chore ale niestety, przy następnym aucie tak właśnie będę musiał zrobić bo inaczej sobie tego nie wyobrażam.

Co do niedźwiedzia - z założonym niedźwiedziem też ukradli auto, wypchnęli na ulice z posesji i na linkę holowniczą i jazda ...

Grunt że mam już szybkę i mogę jutro jechać odwiedzić rodzinę ;-)

Ps. Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt Wielkanocnych ;-)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2012, 23:20   

filippoz napisał/a:

Generalnie rzecz biorąc, kupując nowe auto powinno się: założyć auto alarm, od środką szyby zrobić folią antywłamaniową, zamontować niedźwiedzia, założyć tajemniczy przycisk a na koniec jeszcze wpakować GPS z niezależnym źródłem zasilania, oczywiście nie można zapomnieć o AC bez udziału własnego aby nie być w żadnej sytuacji stratnym.

Ja wychodzę z założenia, że to ostatnie wystarczy. A z tymi foliami to bym przemyślał 2 razy bo możesz kiedyś potrzebować nie daj boże wyjść przez szybę i będziesz zonk. Swoją drogą mam w drzwiach kierowcy taka latarkę seciure co ma zbijak do szyb i nóż do pasów tak "just in case".

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 07-04-2012, 00:37   

krzychu, na nurkowanie w aucie masz mniejsze szanse niż na inne nieszczęście.
Ogólnie folia ma więcej plusów niż minusów.
http://www.youtube.com/watch?v=A7QUOq8AW-8

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-04-2012, 08:51   

mkm napisał/a:
krzychu, na nurkowanie w aucie masz mniejsze szanse niż na inne nieszczęście.
Ogólnie folia ma więcej plusów niż minusów.
http://www.youtube.com/watch?v=A7QUOq8AW-8

To przemnóż te Twoje szanse przez wagi ile warte jest wyjście z samochodu, a ile CB i szybka.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 07-04-2012, 09:12   

krzychu napisał/a:
To przemnóż te Twoje szanse przez wagi ile warte jest wyjście z samochodu, a ile CB i szybka.

:?:
Zastanów się ile znasz osób pociętych szybami przy wypadku, a ile takich które musiały awaryjnie opuszczać auto pod wodą.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 07-04-2012, 11:52   

mkm napisał/a:
Zastanów się ile znasz osób pociętych szybami przy wypadku, a ile takich które musiały awaryjnie opuszczać auto pod wodą.

Dlaczego pod wodą? A może np. z pożaru, przy zablokowanych drzwiach? Parę lat temu był taki przypadek w Warszawie z Honda Civic, kobieta się spaliła, bo nie można jej było wyciągnąć na zewnątrz.
A poza tym, szyba z taką folią nalepioną i tak idzie do wymiany po próbie włamania... Czyli dalej nie można zostawiać wartościowych rzeczy na fotelu, bo co prawda Ci ich nie ukradną, ale szybe będziesz wymieniał i jeszcze raz oklejał...:)

Janek_W 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '08
Wysłany: 07-04-2012, 15:04   

Jakoś nie przekonuje mnie do siebie ta folia jako zabezpieczenie... Wygląda jakby po zbiciu szyby wystarczyło ją mocniej pchnąć a wpadłaby do środka. Nawet na tym filmiku promocyjnym "złodziej" po zbiciu szyby tak ją delikatnie łokciem dotyka jakby się bał, że ją wepchnie :P Chciałbym zobaczyć test takiej szyby w starciu z 3 kilogramową cegłą (mojemu koledze w zeszłe wakacje okradli samochód na parkingu wybijając szybę właśnietaką cegłą).

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-04-2012, 13:59   

mkm napisał/a:

Ale jak nie daj boże wydachujesz to przednia klejona i bocznej nie wybijesz. Drzwi raczej się nie otworzą.... Oczywiście klimat, że akurat czujesz zapach benzyny i jakieś iskry z pod maski jest mocno filmowy, ale czekanie na pomoc bo np. w nocy w rowie (ktoś musi Cie jeszcze zauważyć) albo zaczynasz się wykrwawiać, apteczka w bagażniku a szyba dalej trzyma... Pomyśl też, że jesteś nieprzytomny a ktoś Ci chce pomóc. Nie ma narzędzi i Cie nie ma jak wyciągnąć z samochodu.... Strażak sobie poradzi z taką szybą, ale pewnie mu tu zajmie parę sekund/minut więcej a czasem każda sekunda jest ważna. Ja tam wolę nie kusić losu i nie pluć sobie w brodę że chcąc ochronić radio i CB kosztowało mnie albo kogoś z mojego otoczenia coś.

A pocięcie szkłem? Hmmm skoro jest hartowana to więcej jak zadrapanie nie powinno się stać. Nie wykrwawisz się od tego.

Ps. Jak wpadniesz do jeziora/rzeki to wychodź od razu trzeba wyjść (drzwi się z początku otworzą, potem już nie). Albo zanim jest jeszcze prąd powinny się otworzyć.

Odpowiedz do tematu